Денят на Лудолфовото число

            На 14.03.2016 г. в гимназията ни се отбеляза „Денят на Лудолфовото число“, или така нареченото число „пи“. Имаше презентации, игри и награди.

1

Денят на числото „пи“ може да се смята за своеобразен празник на математиката, една от най-старите науки с над 4-хилядолетна история. Бяхме запознати с откривателите на Лудолфовото число, проведе се игра, в която се изискваше да бъдат казани най-много числа от дробната част на числото „пи“.

4

Последваха презентации на ученици от различни класове относно съвършените числа, симетричните числа, огледалните числа и комбинаториката. Бяха задавани логически въпроси, раздадоха се награди, последва игра, в която трябваше да бъдат намерени различни тела на фигури  по графика, а след тях се проведе и състезание за решаване на квадратно уравнение между ученици от 8ж и 8г . Състезателната игра се хареса и още ученици от 10 и 8 клас, направиха още два рунда. С това приключи празникът на математиката, но той не би бил осъществен без организацията на г-жа Диaна Бочукова, Татяна Гидикова, Илка Чернева. Допринеслите със своето участие ученици са от 8,9,10 и 11 клас.

5

Всеобща истина е, че зад всеки успех се крие по една тайна, а ние помолихме г-жа Бочукова да ни сподели „сладката тайна “ на успеха си, на този за пръв път провеждан празник, който има изгледи да стане традиция.  Всички участници са ученици, които  не харесват математиката, но показвайки на тях и на публиката една различна, древна, любопитна страна на математиката, всичко се е получило чудесно.

3