Седмица на Народните будители в ПГЕЕ – гр. Пловдив

„Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина!“ Васил Друмев
За поредна година ПГЕЕ – гр. Пловдив отбеляза Деня на народните будители с поредица от инициативи. Стартът бе даден от учениците от 11 ,,Б“ клас , които посетиха прожекция на най-новия български филм „Записки по едно предателство“, разкриващ последните дни на Георги Бенковски.
На 26.10.2023 г. училищният библиотекар Петя Нейчева и Ива Георгиева – учител по БЕЛ, организираха литературно четене с участието на учениците от 8з клас, посветено на Деня на будителите. Ученикът Томислав Йорданов изготви презентация, в която събра историята на най-известните възрожденци дарители – Евлоги и Христо Георгиеви, Христо Тъпчилещов, Васил Априлов и други родолюбиви българи. Четоха се откъси от комедията „Криворазбраната цивилизация“|, а след четенето учениците гледаха и превърналия се в класика телевизионен театър по вечната творба на Добри Войников. Денят на будителите беше отбелязан с припомняне на заслугите на възрожденските дейци, поставили началната точка на новата българска култура.
На 27.10.2023 г. празничното настроение се усещаше още от централното фоайе, където е позиционирана изложба с табла, а началото и краят на часовете се отбелязва от патриотични песни от музикалния звънец.
Затрогващ жест към всеки учител бе индивидуален свитък с послание от будител към един съвременен будител-учител. Идеята бе реализирана благодарение на учениците от 10 А клас.
Проведен бе и бинарен открит урок на тема „ Просветата – двигател на духовното пробуждане“ с учениците от 8 А и 8 З, под ръководството на г-жа Златка Станчева, г-жа Станислава Славчева и г-жа Анелия Попова.
За празничното настроение, да съхраним българския дух, допринесе и специалният поздрав по радиоуредбата в училище.