ПЪРВО МЯСТО ЗА ПГЕЕ НА СРЕДНОШКОЛСКО СЪСТЕЗАНИЕ “ЕНЕРГЕТИКА” В ТУ-ГАБРАВО

На 7 и 8 април 2023 година, в Технически университет – Габрово се проведе двудневно средношколско състезание на тема „Енергетика“. В него участваха 23 ученици от 11 и 12 клас на професионални технически гимназии от седем града в страната. Състезанието бе организирано от катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ с партньорството на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, Търговско-промишлената палата в Стара Загора, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Габрово, Регионалното управление на образованието, както и с подкрепата на спонсорите „ТЕЦ Марица-изток 2“ ЕАД – Ковачево и Териториалната организация на научно-техническите съюзи в Габрово.
Заместник-ректорът по учебната дейност проф. Анатолий Александров, откри състезанието, като подчерта значимостта на енергетиката за икономиката на страната ни с думите: „Енергетиката е много перспективно направление, често сравнявана с кръвоносната система на човешкото тяло. Тя ще става все по-актуална в бъдеще както в България, така и в целия свят.”
Паралелно с надпреварата на учениците заместник-ректорът по научноизследователската работа доц. Пламен Цанков и ръководителят на катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ доц. Христо Ибришимов направиха запленяващо представяне на Технологичния парк та ТУ – Габрово и специализираните лаборатории на факултета.
При равностойна надпревара първо място спечели отборът на ПГЕЕ гр. Пловдив в състав: Александър Манастирски XI “г”клас, Иван Илиев, Георги Тодоров, Кръстан Кръстанов , ученици от XII “г” клас с ръководител инж. Виолета Трифонова.
Специални поздравления и награди бяха поднесени на участниците от доц. Пламен Цанков. Активността на учениците беше стимулирана морално и финансово. Първенците бяха приети в Технически университет – Габрово и получиха награда от 300 лв. Всеки от членовете на отборите получиха личен винтоверт от организаторите на състезанието, като подкрепа в бъдещите им професионални начинания.