„УЧИЛИЩЕТО В МОИТЕ ОЧИ” – Ангел Генков и Видол Чалъмов

В рубриката ни  „Училището в моите очи“, попадат двама от нашите дванадесетокласници от „Д“ паралелка – компютърна техника и технологии, Ангел Генков и Видол Чалъмов, които са много интелигентни и всеотдайни .

angelividol2

Тези двама млади господа се отличават със своя голям принос за нашето училище.
Техните изяви започват още в осми клас, когато се включват в „Ден на таланта“, следват още събития, в които те вземат участие – олимпиади, проекти, ученически конференции и състезания в Девин и Благоевград.
Опитът от всичко това е помогнал много за тяхното развитие като личности, дал им е увереност и е спомогнал да създадат много спомени и приятелства.

Най-значимият за тях успех е бил неотдавна, когато те за пръв път представят своя проект на петнадесетата зимна ученическа конференция „УчИМИ“ в Ученическия институт по информатика и математика. Получават грамота за иновация в образованието и социалнозначима разработка. Въпросният проект е плод на двамата ни възпитаници, в момента е в процес на интегриране в училището ни. Освен това, в продължение на четири години те са администратори на сайта на ПГЕЕ.

Състезанията и положените усилия се отплащат на нашите дванадесетокласници Видол и Ангел, които са приети за студенти в ПУ без да бъдат обезпокоявани от изпити .
За повечето техни постижения има грамоти, но има и такива, за които няма материални доказателства – израстването им като личности, професионалното им ориентиране, създаването на нови взаимоотношения и поддържането на добри отношения между тях и останалите заобикалящи ги хора от училището, независимо от позициите им – учители или ученици.

Когато постъпват като „зайци“, нямат никакви очаквания и дори не подозират какво ги очаква.
Първоначално, както при повечето ученици и на тях им се е искало времето „да отлети“, но сега когато „полетът им“ вече е към своя край, им се иска отново да преживеят всичко.
Ангел от много малък е знаел, че иска да бъде възпитаник на ПГЕЕ, но не е имал от кого да получи информация, за щастие това не го е спряло да изследва непознатото, което го довежда до това да стане младият мъж, който е днес.

Видол е бил информиран от приятели за специалностите, и тъй като компютрите са му били слабост – също избира нашата гимназия.
Признават, че са доволни и удовлетворени от тогавашния си избор и петте години посветени на училището, което изиграва важна част в живота и на двамата, като ги мотивира, насърчава и насочва. Дава им „сцена“ за изява много възможности и подкрепа, благодарение на което днес могат да се похвалят с това, което са оставили след себе си.
Те смятат, че са направили за гимназията, всичко което е било по силите им, но хората след тях могат да постигнат и повече.
Без да се впускат в самохвалство, те ни посъветваха да попитаме околните за техния принос и те да го оценят, само споменаха, че имат „вина“ за издигането на авторитета на гимназията.

„Всяка една възможност било то за личностно или професионално развитие, е един шанс, който не бива да се изпуска.“ – твърдят Ангел и Видол .
Смятат, че ако дистанцията между учениците и учителите в извънкласно време се скъси и двете страни могат да покажат повече и по-добра част от себе си. Това, което ги кара да идват с желание на училище, е приятелската обстановка, която ги кара да заобичат всеки един ден, всеки учебен час, всяко мероприятие. Иска им се да запомнят всяка секунда от тези обични за тях дни.

В умовете им винаги ще останат придобитите знания и опит в училище, а в сърцата им хубавите усещания, удовлетворението и щурите спомени.
Пожеланието на Ангел към всички наши възпитаници е същото като на Георги Куманов – първия, който бе интервюиран за рубриката „Останете гладни, останете неразумни.“ В допълнение Ангел добавя: „Знайте, че ще получавате подкрепа и ще има кой да ви покаже посоката, но не и да ви бута по пътеката, вие избирате кои да бъдете. Помощта, която може да получите от себе си, не може да получите от никой друг, но няма как да започнете да си помагате, без някой да даде началото, да ви помогне да го разберете.

Училището ми помогна в началото да го разбера и сега се радвам на лични успехи. Ако някой има желание да постигне нещо, той може да бъде сигурен, че ще получи подкрепа – точно тук.“
„Работете усилено, за да достигнете успеха, но не поотделно, а като екип, като едно цяло. Открийте това, което търсите и съумейте да изпитате удовлетворение от него.“- каза Видол .
Двамата с Ангел биха се радвали да слушат за по-нататъчните успехи на ПГЕЕ – постигани от мотивирани и жадни за развитие ученици.
Училището в техните очи е „бъдеще, защото тук са открили как да продължат да развиват себе си и живота си“.

Онлайн платформа