Представяне на отбора на ПГЕЕ на Световното първенство по футбол за ученици в Гватемала

footflag1

Спортните футболни постижения на учениците от Професионална гимназия по електротехника и електроника– гр.Пловдив, датират от 2010 г., от когато отборът на училището е неизменен финалист в националните футболни срещи за юноши. През  тази година  те  печелят  бронзови медали, а 2013 г. тимът  вече е шампион на България. Следват  сребърни медали през 2014 г. и високото признание да представят страната ни  и  училището си на Световното първенство по футбол за ученици, от  12 до 20 април 2015 г., в Гватемала.

Отборът от  18 ученици, с ръководители  Борислав Цанов и Янко Радев, пристигна в Гватемала на 11 април. Първите два дена бяха отделени за адаптация и тренировка, а на 13 април се проведе първата състезателна среща с  домакините. Мачът бе оспорван и гледан от двадесет и пет хиляди души. Състезателите от Гватемала имаха привилегията да играят на родна земя и получиха подкрепата на духов оркестър. Успехът бе на крачка от  отбора на ПГЕЕ, гр.Пловдив, но  съдийското  решение за отстраняване на един от играчите, доведе до  загуба в този  мач.

futbola3

Макар че момчетата не загубиха спортен хъс и желание за победа, през следващите два дена -14 и 15 април, им предстоеше интензивна състезателна програма – с мачове и сутрин, и следобед, срещу отбори от изявените футболни нации– Дания, Бразилия, Доминиканска република и Франция. Мачът с Дания до последната минута бе равен, но  в крайна сметка, българският отбор загуби с 2:1.

futbola5

В следобедния мач с Бразилия, въпреки малкото време за възстановяване, изключителната влажност на въздуха и изтощаващите 38 градуса температура, момчетата показаха изключителен спортен дух срещу достойния противник. Още в третата минута, след триходова комбинация и извеждащ пас от Радослав Апостолов, Радослав Бекяров отбеляза гол във вратата на Бразилия. Но противникът успя да изравни, а след това и да поведе с 3:1. Втори гол за нашия отбор  вкара  Денислав Манафов. Най-фрапиращото бе в последната минута, когато Иван Домусчиев, преодолявайки защитник и вратар, от малък ъгъл пропусна да отбележи гол. Въпреки загубата на отбора на ПГЕЕ, достойното му представяне бе оценено от играчите на Бразилия и двата отбора размениха фланелки.

 

На 15 април българските момчета  постигнаха първия си успех и  спечелиха  мача срещу Доминиканската република с резултат 5:0. Головете отбелязаха Иван Сливаров, Иван Домусчиев и Никола Бардуков.

Следобедният мач с Франция премина изключително оспорвано. Всички момчета от ПГЕЕ проявиха старание за достойно представяне срещу един добре комплектован отбор. Три минути преди края на срещата малшансът не позволи на играчите ни  да завършат наравно. След много добро изпълнение на пряк свободен удар с глава на Димитър Минчев, насочен в горния ляв ъгъл на вратата на французите, великолепна изява на вратаря им не позволи мачът да бъде изравнен.

futbola1

Почивният ден- 16 април, беше отреден за културни мероприятия. Проведе се Вечер на нациите, на която отборът на ПГЕЕ  взе подобаващо участие с представяне  на страната ни чрез сценично-фолклорно изкуство. Българска народна носия носеше Радослав Апостолов, а всички състезатели извиха кръшно нашенско хоро под звуците на песента „Бяла роза“. Разменяха се сувенири и вечерта завърши с добро настроение и повишен тонус.

От  17  до 19 април се изиграха две срещи за класиране на 9 и 10 място. В първата среща срещу отбора на Чили противникът постигна резултат в своя полза 2:0. Във второто полувреме българските момчета се мобилизираха, показаха характер и мъжество и още до третата минута възстановиха равенството 2:2, с голове на Никола Бардуков и Иван Домусчиев. Въпреки тоталния натиск и много голови положения се стигна до наказателни удари. И двата отбора изпълниха 11 такива удара и допуснаха по един пропуск. Кулминационният момент в мача беше изпълнението на наказателни удари между играчите. След като отби удара на чилиеца пред нашата врата, Никола Порязов показа  великолепно изпълнение и спортно майсторство и донесе победата на нашия отбор. Скандирането на публиката: „България!България!“, звездният  миг на желаещите да се снимат с победителите в този мач е незабравимо преживяване за момчетата ни.

futbola2

На следващия ден-18 април, се игра мачът с Гватемала, който определи класирането на 9-то място. В тази среща нашият отбор победи убедително с 3:0.

Девето място е голямо постижение за момчетата  от пловдивската гимназия по електротехника и електроника, като се има предвид, че са се състезавали срещу отборите заелите  призовите места в това състезание: Бразилия – 2 място, Гватемала -3-то, Франция -4-то. Шампион на Световното ученическо първенство по футбол стана Турция.

 

Отборът  от  ПГЕЕ представил България на    Световното първенство  по футбол за ученици в Гватемала:

 1. Никола Порязов
 2. Георги Куков
 3. Красимир Богдански
 4. Кирил Нушев
 5. Димитър Минчев
 6. Атанас Църцев
 7. Иво Кехайов
 8. Сюлейман Чаушев
 9. Тихомир Кунчев
 10. Денислав Манафов
 11. Иван Христозов
 12. Иван Сливаров
 13. Радослав Апостолов –капитан
 14. Радослав Бекяров
 15. Цветан Бурдев
 16. Иван Домусчиев
 17. Антон Илиев
 18. Никола Бардуков

futbola4

futbola6

radev1

^017E79D69A3D8CD1CB5CFB4B6B0B973A9F8E10B60FADE3AF40^pimgpsh_fullsize_distr