#Спортбезотпадъци и активен живот – ПГЕЕ и Европейският ден на спорта

За поредна година ПГЕЕ демонстрира спортния си дух и стремежа към опазване на околната среда. На 30.09.2022 г. се проведе станалият традиция за гимназията ни Европейски ден на спорта, който тази година премина под мотото „Спорт #безотпадъци“. Програмата отново беше изпълнена с разнообразни активности, целящи да създадат спортна култура у младежите и да развият социалните им умения. Специален поздрав към възпитаниците на ПГЕЕ и послание за активен и здравословен начин на живот отправи лекоатлетката с множество успехи и медали Тезджан Наимова, която се включи с видеообръщение.
Началото бе поставено сутринта с физзарядка, в която се включиха много ентусиасти – и учители, и ученици. След нея се проведе баскетболен мач за разгрявка, а малко след това се състоя и оспорвана волейболна битка между отборите на учители и ученици. И двете страни показаха завидни умения и дадоха всичко от себе си, но накрая превес взе опитът и победата беше спечелена от преподавателите.
По-късно през деня продължиха баскетболните и волейболните мачове между класовете, беше добавена и фитнес тренировка в двора, щафетни игри допълваха спортната активност.
По същото време беше отключено и сърцето на благородната инициатива „Капачки за бъдеще“. Капачките, които учениците и преподавателите грижливо събират и носят в училище, бяха опаковани и приготвени за предаване на организаторите на кампанията. А с част от събрания материал момичетата от ПГЕЕ изработиха табела с надпис и мило послание към любимото училище.
Малко по-късно, турнирът по тенис на маса събра много участници и зрители във вътрешния двор на гимназията. Веднага след него на живо в социалните мрежи беше излъчен и традиционният флашмоб, който и тази година обедини голяма част от възпитаниците на ПГЕЕ в изпълнена с енергия и ентусиазъм серия от различни упражнения.
Ранният следобед премина под знака на любимия футбол, след това бяха продължени щафетните игри. А след активното спортуване, участниците се включиха в занятие по пилатес, което отбеляза края на наситения с емоции ден.
Събитието бе заснето от екип на БНТ. Специални интервюта дадоха организаторите на Европейския ден на спорта в ПГЕЕ – Илия Маринчешки, Гергана Начева, Кристалина Цекова и Димитър Караджов, които с грижа и много желание и идеи успяха за пореден път да съчетаят полезното с приятното и да вдъхновят ученици и учители да преоткрият спорта и неговите преимущества, както и да продължават да се грижат за природата и да бъдат по-добри хора.