НИЕ НАИСТИНА СМЕ НОВАТОРИ!!! ПЪРВА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЕНЕРГИЯ НА БЪДЕЩЕТО” ПГЕЕ – ПЛОВДИВ, 2015 г.

На 15 януари 2015 г. в Конферентната зала на Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив се проведе първата училищна Ученическа конференция „Енергия на бъдещето”.  Събитието се организира по инициатива на госпожа Стоянка Анастасова – директор на ПГЕЕ – Пловдив, и инж. Елена Динчийска, помощник-директор учебно-производствена дейност.

Целите на Конференцията се свързват с възможностите за изява и мотивиране на нашите талантливи ученици за създаване на иновативни проекти, както и за популяризиране на идеите за екологично добиване на енергия.

Новатори

Събитието предизвика интереса не само на ученици, учители и директори в ПГЕЕ, но и на бивши наши възпитаници – днес мениджъри в проспериращи фирми, занимаващи се с производство на части и поддръжка на електрически инсталации и телекомуникации. Сред гостите бяха инж. Мирослав Михайлов – „ПИ ЕМ СИ ЕЛЕКТРИК”, инж. Георги Николов – „GN Automation”, инж. Венцислав Чобанов – „Vivakom”, инж. Нина Райчева – „Енергийна Агенция – Пловдив”.

2

Конференцията откри директорът на ПГЕЕ – Пловдив, госпожа Анастасова, която сподели своето вълнение и радост, че нашите ученици притежават знанията, уменията и креативните идеи, които са безценни в съвременния свят на високи технологии, но и на екологични проблеми. В своето приветствие госпожа Анастасова акцентира, че необходимостта от алтернативни източници на енергия, макар и не толкова осезателна днес, е приоритет именно  нашето време, което носи отговорността за бъдещето на човечеството и Планетата.Същността на Конференцията беше нашите ученици да представят свои екипно изготвени иновативни проекти за добиване на екологично чиста енергия, които трябваше да защитят чрез доклади, демонстрационни макети и компютърни презентации. Принципът на представяне имаше състезателен характер, защото екипът, спечелил първо място, ще представя ПГЕЕ – Пловдив на Националния кръг „Енергия на бъдещето” в град Варна.

3

Както всяко събитие и Конференция „Енергия на бъдещето”  ПГЕЕ – Пловдив, имаше своите водещи – Емилия Къндева от 11. Е клас, специалност „Микропроцесорна техника” и Радослав Чочев от 11. Г клас, специалност „Електрообзавеждане на производството”. Двамата водещи се справиха прекрасно със своята задача и макар че самите те екипно се конкурираха с останалите тимове, проявиха уважение, толерантност и интерес към представянето на всички участници.

Преди защитата на проектите, за да окуражат своите съученици, отборът, спечелил Националния конкурс „Енергия на бъдещето” 2014, Варна, в състав: Станислав Семков, Николай Генчев, Иван Димов и Христо Стайков от 11 В клас, специалност „Електрически инсталации” даде полезни съвети за постигането на успех, защото не само новаторството на идеята и макетът са важни, в оспорваното състезание от значение са убедителността, обработената реч, жестовете, мимиките, визията на презентиращите.

Първи представиха своя проект Делчо Гърмидолов и Даниел Кузев от 10. Д клас, специалност „Компютърна техника и технологии”. Проектът им „Екологични небостъргачи с компютърно управление” предизвика искрен интерес и въпросите към авторите показаха, че идеята им е наистина интересна и значима.4

Николай Чотров и Георги Окадаров от 11. Е клас, специалност „Микропро-цесорна техника” представиха своя уникален проект „Магнитен генератор”, с който изумиха жури, гости и съученици. „Идеята ни хрумна по време на час по електротехника” – сподели Ники Чотров, а след това илюстрира в няколко кадъра как Георги, работи над новото изобретение в късните вечерни часове. Малката машина предизвика много въпроси, което беше явен знак, че проектът заслужава да бъде призьор.

С проекта „Водородно бъдеще” се представиха водещите на Конференцията – Еми и Радо. Подготовката им беше на изключително ниво, а идеята за водороден генератор пренесе всички зрители в далечното бъдеще, когато земните ресурси, които използваме в момента, със сигурност ще бъдат ограничени, а алтернативата ще се търси именно в нея – водата.

5

Чудесен финал на представянията постави проектът на Петър Господинов, Костадин Петков и Яни Лозанов от 11. Г клас, специалност „Електрообзавеждане на производството”. „Приливен генератор” предизвика гореща дискусия, но в същото време доказа, че екологичната енергия е навсякъде около нас – ние просто трябва да я уловим.

Проектите се оцениха от 5-членно жури в състав: Председател инж. Здравка Георгиева и Членове: инж. Елена Динчийска, инж. Таня Раднева, Илия Маринчешки – педагогически съветник в ПГЕЕ и Кристиян Ангелов, представител на учениците. За да бъде справедлива оценката на проектите, журито беше разработило критерии и показатели в точково измерение.

6

Но на състезание, като на състезание – все пак в Националната конференция трябва да ни представят най-добрите, а това са не един, а два екипа: Еми и Радо с Проект „Водородно бъдеще” и Ники и Георги с Проект „Магнитен генератор”; на второ място се класираха Делчо и Дани с Проект „Екологични небостъргачи с компютърно управление”; а на трето Петьо, Коцето и Яни с Проект „Приливен генератор”.

7

Първа Ученическа конференция „Енергия на бъдещето” ПГЕЕ – Пловдив, 2015 г. доказа, че учениците на Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив знаят, могат и са новатори – достойни последователи на своите предшественици – повече от 45 випуска  възпитаници на ПГЕЕ.

8

Ние, техните преподаватели, им желаем дръзновение и успех във всяко начинание!

Марина Петрова