Отново „Европейски ден на спорта в училище“ в ПГЕЕ

И през настоящата учебна година, по традиция, в последния петък от месец септември – 24.09, Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив отбеляза кампанията „Европейски ден на спорта в училище“ (ЕДСУ) с координираща организация на събитието за България сдружение BG Бъди активен.

Още преди първия учебен час за деня започнаха дейностите от програмата на ЕДСУ в гимназията. Учителите по ФВС Кузман Данев и Доника Мутафчиева, посрещнаха ученици и учители в двора на училището със сутрешна физзарядка. След нея последваха няколко волейболни гейма между учители и ученици. Състезанието беше оспорвано, но в крайна сметка опитът надделя над ентусиазма и така учителите поведоха с резултат в своя полза 25:23.

Следващата дейност към кампанията  ЕДСУ беше събитието със специална насоченост за тази година „Активни пространства“, чиято идея се състои в това, училищният двор да се превърне в инструмент за мотивация на зрелостниците да се движат повече. Под ръководството на Валентин Цанов, учител по ФВС, учениците толкова се ентусиазираха от боядисването на централната порта на гимназията, че пожелаха да боядисат и цялата прилежаща ограда на двора.

Последваха щафетни игри, които бяха в унисон с другата специална насоченост на ежегодната кампания „Чисто събитие“ – разделно събиране на отпадъци. Участващите в щафетите трябваше да разпределят един общ куп хартия и пластмаса в два отделни коша за суровини. Към темата „училище  #безотпадъци“ училищният психолог Антоанета Тосева подготви презентация, след която последва дискусия за правилния начин за разделно събиране на отпадъците в Ритуалната зала на ПГЕЕ, в присъствието на представителите на Ученическия парламент. Отново в рамката на това направление на „Европейски ден на спорта в училище“ учениците от IXз клас заедно със своя класен ръководител Ива Георгиева помогнаха за събирането на пластмасовите капачки от сърцето, дарено  за благотворителната кауза „Капачки за бъдеще“ от партньорите на гимназията „Кауфланд“. ПГЕЕ –  гр. Пловдив ще допринесе за благородното дело със 75 кг пластмасови капачки, събрани в продължение на точно една година.

И понеже в 21-ви век всяко събитие получава отзвук и в социалните мрежи, преподавателите по ФВС Доника Мутафчиева и Кристалина Кръстева и техните колеги организираха кратък, но внушителен флашмоб, който беше излъчен на живо във фейсбук страницата на гимназията. След кратки разгряващи и бързи упражнения всички участници във флашмоба се подредиха така, че образуваха логото на ПГЕЕ.

Видео поздрав към учениците по случай кампанията отправи и бившият възпитаник на ПГЕЕ Антонио Папазов – четирикратен световен и европейски шампион по спортна аеробика.

Денят завърши с игри на тенис на маса между ученици от различни класове. За правилата и организацията се погрижи Николай Мекерев, учител по ФВС.

Всички активности от деня бяха отразени в снимков и видео материал от учениците Георги Давидов от XI з клас и  Алпай Арнаудов и Георги Марков от X  и клас, напътствани от педагогическия съветник Илия Маринчешки.

Спортът е не само здраве, той ни дисциплинира, фокусира и възпитава да бъдем организирани, сръчни и последователни в преследване на целите!