Младши посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив в Euroscola online

Духът на Европа отново завладя ПГ по електротехника и електроника – гр. Пловдив. На 21.01. 2021 година младшите посланици – Калоян Атанасов, Иван Аянски, Иван Петровски, Димитър Мешев, Ангелина Топалова, Станислава Тодорова, деян Лафчиев, Алекс Иванов, Тодор Даракев, Борислав Асенов, Алесандро Траверсари, Анастас Чешмеджиев и Тайлян Митев и старшите посланици на гимназията имаха уникалната възможност да участват в първата за годината онлайн среща на Euroscola.

С ентусиазъм, отлична подготовка и креативни идеи учениците на ПГЕЕ стъпиха уверено на онлайн трибуната на ЕП. Председателят на парламента – г-н Дейвид Мария Сасоли приветства училищата участници в Euroscola, след което последва отворена дискусия с г-н Райнер Виланд – заместник-председател на Европейския парламент. Представлявани от Димитър Мешев – ученик от 12в клас, младшите посланици на ПГЕЕ зададоха въпроса: ,, Екологията е пряко свързана с въпроса за алтернативните методи за намаляване на замърсяването от пластмаса. Учени от университета в Бъркли – Калифорния са открили ензим и бактерия, които разграждат PET пластмаси пъти по-ефективно от конвенционалните методи на раздробяване и претопяване. В тази връзка…След встъпване в длъжност на новия американски президент – Байдън и подготвения от Европейската комисия Трансатлантически пакт, предвижда ли се сътрудничество в тази посока на научни изследвания и разработки и ако да, какви механизми за подкрепа са разработени?“

Г-н Виланд най-напред изрази задоволството си, че ПГЕЕ – гр. Пловдив е представител на професионалното образование в този формат, след което поздрави учениците за актуалния въпрос и даде обстоен отговор.

Срещата продължи с иновативен workshop, в който младежите обменяха и дискутираха идеи за Европейската зелена сделка, като част от бъдещето на европейското семейство.
Интригуващото двучасово събитие разкри нови хоризонти пред младшите посланици на ПГЕЕ и ги мотивира да продължат работата си в областта на екологията и всички теми, касаещи бъдещето на ЕС, защото….Бъдещето на ЕС са младите и креативни хора, възприемащи се като европейски граждани с единна цел, които ще направят Европа и света едно по-добро място.