ДЕН НА ЗЕМЯТА В ПГЕЕ –
гр. Пловдив

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Днес учителите и учениците на ПГЕЕ- гр. Пловдив се включиха в инициативата  „1 000 послания за опазване на Земята“ като оставиха своите призиви към човечеството чрез електронната платформа. Целта на инциативата е да се повиши съпричастността към екологичните проблеми на нашата планета, а инициаторите на събитието – Нина Райчева, Анлелина Шикова, Савелия Бечева и Мария Продaнова, вярват, че общата съпричастност към глобалните проблеми е най-доброто им решение.

12

Александър Гонев от 9“ж“ клас сподели: „За опазването на планетата Земя, трябва първо да се обърнем към  екологичните ѝ проблеми, като например глобалното затопляне, замърсителите и отпадъчните вещества, изсичането на гори и др. С тези проблеми можем да се справим като не използваме толкова нашите автомобили, да се научим да си изхвърляме отпадъците, където трябва (в кошчето за рециклиране), да не отсичаме толкова много гори и растения, да не използваме толкова много превозни средства (например можем да използваме велосипеди или да ходим, да тичаме и др.), да не замърсяваме въздуха с прекалената работа в заводите, големите предприятия и др. За да опазим природата около нас, трябва да сме в хармония с нея, да се грижим за нея както ние се грижим за себе си и за другите хора около нас“.

Тайлян Митев от 8 „Б“ клас призова: „Ако не искаш да спасиш Земята за теб, направи го заради твоите прадеди и човешката история, която те са създали и кръвта, която те са проляли за бъдещите поколения за теб. Спаси Земята, спаси човечеството!“

Момчил Александров, 9В клас: „Да се спре производството на повече от 4 цилиндрови дизелови двигатели. Това ще помогне за опазването на въздуха. Да има активни филтри на всеки комин на къщите. Да се спре масовото отопляване на твърдо гориво. Фабриките да не изливат отпадъчните си води във водните басейни. Масовото убиване на застрашени видове животни да спре. Да се спре масовото използване на електроцентрали с въглища. Да се използва повече водната и слънчевата енергия. Полетата да не пустеят, а земята да се обработва и да се отглеждат растения, както и повече едър рогат добитък. БВП-то ще скочи, ако земите в България не пустееха масово. Цената на хартията, стъклото и пластмасите в пунктовете да се вдигне, за да може повече хора да се стимулират да рециклират. Да се поставят повече кошчета на улицата и повече чешми в парковете, защото вместо да ида да купя пластмасовата бутилка вода, която така или иначе няма да бъде рециклирана мога да пия от обществената чешма. Има и много други идеи…..“

Здравко Филипов, 8Д клас.: „Моето лично послание е, ние от това поколение да бъдем малко по – скромни и да не искаме винаги най – новите марки телефони или електронни устройства, защото и тези, които имаме също вършат работа. Изхвърлянето на старите, но годни телефони замърсява околната среда, а производството на нови такива изчерпва ресурсите на Земята“

Борис Захариев,  11Д клас: „Според мен трябва са се върне по-ниският данък на колите които са на газ и метан, както беше преди 2019 ,защото ако гражданите управляващи МПС-та имат стимул да шофират на далеч по-екосъобразния газ и метан, те ще го направят, това не изисква голяма инвестиция а в същото време това би бил най-бързия начин за намаляването на вредните частици във въздуха който дишаме“

В инициативата се включиха и учителите, които също споделиха своите послания.

„Важно е да предприемем действия, с които да опазим планетата Земя и съхраним живота върху нея, като пестим хартията, засаждаме дървета, движим се пеша, пестим водата, грижим се химически отпадъци да не замърсяват природата. Човешкият живот е ценност и той зависи до голяма степен от нашата отговорност да запазим планетата чиста!“– инж. Камелия Стоянова,  ЗДУД.

„Планетата Земя – това сме ние. Да опазим бъдещето!“– инж. Здравка Георгиева, преподавател ИТ.

„Какво значи да пазим Земята?…. Малките жестове са свързани с бита ни – от изхвърлянето на отпадъците и пестенето на безценната вода, до употребата на органични тъкани и вещи, които подлежат на рециклиране. Така че, когато влизаме в ролята на потребители, е важно да подбираме стоки, които са щадящи природата. Тогава и големите производства – основни замърсители на планетата ни, ще трябва да се съобразят, по-точно ще са принудени да се трансформират. Ето един начин обикновените хора да повлияят на световните магнати, които явно поне засега не изпитват необходимост да пазят Земята. Всъщност настоящата пандемия е един урок за човечеството, че не парите са важни – ВАЖЕН Е ЖИВОТЪТ!“ – Марина Петрова, преподавател БЕЛ.

„Ако пазим Земята, пазим и себе си и поколенията след нас….“– Антоанета Тосева, ПСИХОЛОГ

„Ако всеки от нас опази междублоковите пространства като изхвърля боклука в контейнерите за разделни  отпадъци, направи градина с цветя, засажда всяка пролет дръвчета, така всяко кътче би се обогатило, а всяко малко нещо е част от „големия пъзел“ наречен Планетата Земя“- Ангелина Шикова – преподавател-философ.

„Нека да направим така, че е всеки ден да е денят на Земята, като се грижим за нея! Време е за смели, креативни и инициативни решения на хора от различни поколения!“ – инж. Нина Райчева – преподавател ЗБУТ, енергийна ефективност и ВЕИ, енергиен мениджмънт.

„Да не хвърляме отпадъци на нерегламентирани места, да не използваме аерозолни опаковки и все по-малко пластмасови изделия в бита“- инж. Атанаска Милева, ЗДУПД.

Част от инициативата бе изготвянето на постер от Василена Дишлийска и Алекс Иванов от 9в клас

„Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем. Има толкова много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата!“- призовават инициаторите.


22 април 2204 година – Денят на Земята

Гергана Любомирова Косева, 11 З, ПГЕЕ – гр. Пловдив, 2020 г.

    След 184 завъртания на земното кълбо около Слънцето 22 април все още ще е най-големият нерелигиозен световен празник, отбелязван от 1970 година – Денят на Земята. Над половин милиард хора на тази неповторима планета обръщат изключително внимание на датата и това ме изпълва с истинско щастие. Но въпросът е как си представяме живота. Днешната пандемия дали ще е променила начина ни на мислене и ако да – в каква посока. Ще пазим ли повече природата, или ще продължаваме да я имаме за даденост? Сега ще Ви разкажа моята представа.

    На мнение съм, че всичко се случва с причина. Пандемията завладя света със светкавична скорост. Различни са тезите за това как се е появила и многото обстоятелства около разпространението ѝ. Но вярвам, че всичко ще се нареди. Земята ще преодолее и тази трудност. Човечеството е преживяло какво ли не, пандемии е имало и преди. Страхове също. Може би това е знак от съдбата, че трябва да обърнем внимание на нещо по-съществено от самото ежедневие.

   От друга страна, мисля, че хората ще са започнали да ценят повече времето, здравето, свободата и природата след всичко, случило се дотогава. Сто осемдесет и четири години по-късно ще честват този празник и ще се радват на успехите си, на това, че са опазили планетата и са се замислили какво би се случило, ако цялото това замърсяване не престане. Хората ще се разбират и обичат повече, ще правят дори невъзможното един за друг и по-важното – ще пазят природата такава, каквато си е. Станали са по-добри към себе си, към околните и към планетата.

    Земята е изключително красива, но също толкова опасна и необяснима. Хората след точно 184 години вече ще са измислили нови начини за справяне със замърсяването на околната среда и всичките проблеми, свързани с това, които днес изглеждат неразрешими, защото ще чувстват нуждата да го правят. И ще го могат с лекота. Ще са доста по-умни от нас. Всичко ще се прави от рецеклируеми материали и машините, занимаващи се с производството и преработката, няма да вредят на човечеството и дома му по никакъв начин. Цялата тази мръсотия, в която живеем в момента, ще изчезне. Хората ще са намерили нови интересни факти за здравето си, за живота на планетата, за физиката, за химията. Да не говорим какъв технически прогрес ще се регистрира. Земята ще се превърне в Рай, който дори преди появата ни не е била.

    Когато споменах технически прогрес, нямах предвид невъзможното. Не искам да звучи песимистично, но не вярвам, че ще се пренесем напълно в открития Космос или че ще имаме телепатични способности, благодарение на някакъв вид технология. По-скоро абсолютно всичкият човешки труд ще бъде заменен с машини, разработени по начин, по който всеки може да ги управлява, откъдето и да е. Сега не е нужно да изучаваш някаква техническа специалност, за да се справяш с компютъра вкъщи. Но всички познаваме поне един човек, който не борави свободно с него. Мисля, че дотогава човечеството ще се е развило достатъчно, за да умее да работи заедно еднакво добре с всякакъв вид технологии.

    Човечеството ще покаже своята напълно положителна и красива страна. Като човек, който учи в техническо училище, силно се надявам хората да имат тези умения, които в момента получавам, и това за него да е нещо нормално да знае и може. Трябва да повярва, че може да направи всичко това. За жалост едва ли ще мога да видя всичко това, за да се зарадвам, ако надхвърли очакванията ми. Но не само те – хората,  трябва да се потрудят. Нека, докато отделяш време за това, читателю, да се замислиш какво можеш да направиш ти за Земята. Честит Ден на Земята!

viber_image_2020-04-24_19-36-11

Нестор Тасков 11Ж