ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И ИНОВАЦИИ С МАРИЯ ГАБРИЕЛ В ПГЕЕ – гр. ПЛОВДИВ

На 22.02.2020 г. еврокомисарят г-жа Мария Габриел с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ посети ПГЕЕ- гр. Пловдив по покана на Младшите посланици на ЕП. Гости на срещата бяха г-жа Дани Каназирева – областен управител на област Пловдив и г-жа Петя Герасимова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Пловдив.

    Срещата протече под мотото „Образование, наука и иновации“. Младшите посланици и учениците от нашата гимназия презентираха свои иновативни проекти като показаха на практика тясната връзка между трите области. Основни теми, които засегна г-жа Габриел, бяха бъдещето на програма „Еразъм“, новата проектопрограма „Зелена Европа“, проектопредложението за европейска рамка за признаване на квалификацията и опита от професионалното и дуално образование, както и цифровизацията и изкуственият интелект в нашия свят.

      Еврокомисарят сподели:Благодарна съм за поканата на учениците от ПГЕЕ, защото те са пример как се прилага програмата „Еразъм+“. Знаете, че това е програмата, която искаме през следващите 5-6 години да стане по-приобщаваща, по-включваща, насочена към новите технологии и мисля, че училището е един прекрасен пример за това, колко много талант имат българските деца. Тук съм ,за да чуя какво тях ги вдъхновява, какви са предизвикателствата, които искат да преодолеят и да споделя възможностите, които дава Евросъюзът това да се случи“.

      Интересната и вълнуваща тема за бъдещето на изкуствения интелект породи размисли и дебати. Г-жа Габриел бе категорична, че няма да позволи изкуствения интелект да измести човешкия фактор, каквито примери вече има в китайски училища, където децата носят електронни устройства, които проследяват всички техни действия, емоции и състояние.

    Непринудената атмосфера, трепетното вълнение на всички участници и младежкият ентусиазъм превърнаха събитието в едно незабравимо преживяване, което докосна сърцата и породи множество идеи.

1

2

5

4

3