ДУХЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛЕДА В ПГЕЕ – гр. Пловдив

Хроника на събитията 16 – 20.12.2019 г.

Коледа – най-светлият християнски празник е на прага ни. Европейските ценности и националната традиция си подадоха ръка под мотото „Единни в многообразието“ и превърнаха седмицата в предколедно вълщебство за учениците и учителите в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив.

16 декември 2019 г. – „ЕВРОПЕЙСКА БЕЗОПАСНА КОЛЕДА“

   Кандидатите за младши европейски посланици за Училищния европейски парламент от IХг  клас, под вещото ръководство на инж. Нина Райчева, представиха интерактивен открит урок, в който съпоставиха правилата за движение и безопасност по пътищата в различни страни членки на ЕС. Множеството жертви на пътнотранспортни произшествия провокираха учениците да поставят актуалната тема. Те презентираха в  4 модула, чрез които онагледиха събраната от тях информация и изготвиха табло за БДП.

 1

2

3

17, 18 И 19 декември 2019 г. – „ЗАПАЛИ КОЛЕДНА ЗВЕЗДА“

   В тридневен благотворителн маратон за събиране на средства за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие, се включиха осмокласниците от ПГЕЕ, под ръководството на г-жа Ангелина Шикова. Символ на кампанията е бяла лентичка, която учениците, носиха в знак на своята съпричастност към каузата. Събраните приходи ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

4

5

6

19 декември 2019 г. – „КОЛЕДА В ЕВРОПА“

    Коледният дух все по-осезаемо завладя училищната общност в ПГЕЕ – гр. Пловдив. Часовете по английски език в този ден бяха посветени на представяне на коледни традиции в различни страни членки на ЕС. Учениците от VIII, IX и Х клас изготвиха над 15 презентации, в които представиха посрещането на Коледа в Белгия, Португалия, Финландия, Шотландия, Италия, Испания, Германия, Финландия и др.

    Денят приключи с флашмоб, в който кандидат-младшите посланици за Училищния европейски парламент в ПГЕЕ изписаха на български, английски и испански  език „ВЕСЕЛА КОЛЕДА!“

 7

8

9

10

11

12

20 декември 2019 г. – „ВКУСЪТ НА КОЛЕДНА ЕВРОПА“

   Ароматът на Коледа и коледната трапеза завладя училищната общност в ПГЕЕ в последния учебен ден. От 10,30 часа от старшите и младшите посланици на Училищния европейски парламент беше организиран благотворителен Коледен базар, на който учениците от VIII, IX, X и XI клас представиха своите кулинарни изкушения. Всеки клас приготви традиционните коледни ястия за предварително определена европейска държава.

   От 11,50 часа в Ритуалната зала на гимназията се състоя Коледно тържество, организирано от Нели Минкова и Ива Георгиева. Учители и ученици заедно се забавляваха под звуците на класическо пиано и традиционни български инструменти – гъдулка и гайда. Ученици от X и XII клас представиха откъси от „Изворът на белоногата“ и „На оня свят“.

    В края на тържеството директорът на ПГЕЕ – Стоянка Анастасова връчи грамоти за най-красиво украсена класна стая и най-вкусно европейско ястие. Младши посланикът Димитър Мешев беше удостоен с грамота за активно участие в училищния живот.

    Звездните събития в последната училищна седмица изпълниха училищния небосклон с коледен дух и емоции, които стоплиха сърцата и подариха усмивки на всички!

б

в

г

д

е

ж

з

и

й

к

л

м

н

о

п

р

с

т

у

ф