Национален празник на България

„България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!“

     С тези думи днес в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив възпитаниците ни приветстваха съученици и учители на тържественото събитие, по случай Националния празник на България и навършването на 141 години от Освобождението.

     Това, което е било, се помни и до днес живее в сърцата ни. Духът, характерен за нашия народ, беше водещ за всеки един в ПГЕЕ на 1 март. Учители и ръководството на гимназията, облечени в традиционни български носии, закичени с цветни венци в косите и бели и червени мартеници, посрещаха своите ученици в класните стаи и още от сутринта сътвориха празничната атмосфера, която се обогатяваше до края на работния ден. Учебните часове започваха и свършваха под звуците на възрожденска музика и патриотични песни.

     Учители и ученици изнесоха програма в 12 часа в Ритуална зала по случай празника. В ПГЕЕ – гр. Пловдив, вярваме, че поддържането на равновесие и духовна стабилност за младите днес е възможно чрез познаването на историята и богатствата, които тя носи. Затова гостите в залата имаха честта да чуят за някои от най-внушителните личности в българската история, както и автентични моменти, свързани с борбата за свобода, а думите на капитан Георги Станев – „Народ, който цени борците си, който живее с историята си, той не умира!“, се запечатаха в съзнанието на всеки присъстващ.

     Кулминацията дойде с една от най-великите ни творби, олицетворение на онова време – „Опълченците на Шипка“. Наш възпитаник гордо и пламенно рецитира стиховете на Вазов, а аудиторията изпълни очите си с осъзнатост и възхищение.
С инструментално изпълнение на гайда ученикът от 10в клас Петър Бодуров поздрави всички в края на програмата и събуди желанието у преподавателите за изиграване на традиционно българско хоро, в което се включиха и ученици.

     В навечерието на Националния ни празник Трети март в ПГЕЕ насочихме усилията си към това да възродим традицията, да пробудим националната си чест и достойнство. За всички беше ден за памет, ден за признателност, ден за равносметка. Ден, в който отдаваме своята почит към тези, на които дължим свободата си днес и насърчаваме себе си и другите да следваме чистия им път и да пазим техните идеали!

Автор на статията:
Магдалена Бакалова
/училищен психолог/

IMG_8997

IMG_8995

IMG_9007

IMG_9005

{3}