Денят на розовата фланелка

„Училището – сигурна среда за децата“

     Едва преди 11 години последната сряда на месец февруари е обявена за Световен ден за борба с училищния тормоз. Поводът за това е инцидент в канадско училище, след който, за да изразят своята подкрепа към тормозения си съученик, всички ученици носят розови тениски на този ден.
Преподавателите в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр.Пловдив ни учат да изразяваме без страх своята позиция по въпроса с училищния тормоз, а учениците се стремим да бъдем осъзнати към случващото се около нас. През последните няколко години отбелязването на “Деня на розовата фланелка”е традиция.

     Тази година нашето училище беше избрано да представи район “Централен”, организирано от МКБППМН – община Пловдив, шествие по случай Световния ден за борба с училищния тормоз, което се състоя в Центъра на града. Възпитаниците на ПГЕЕ – гр. Пловдив носеха розови тениски и лозунг „Училището-сигурна среда за децата“, с което гордо отправяха послания в духа на събитието към всички присъстващи на площад „Стефан Стамболов“.

     В края на мероприятието всички представителите от пловдивските училища успяха да изградят жива верига под формата на розова фланелка. Учениците на ПГЕЕ се мобилизирахме бързо и се справихме успешно с поставената задача, чрез добра отборна работа и добри комуникативни умения.

     Паралелно с участието ни на официалното шествие, в гимназията течеше друга инициатива. Съучениците ни раздаваха розови панделки, изразяващи позиция. Главната цел беше да се даде гласност на съществуващия проблем и да информираме подрастващите и учителите за същността на този ден с някои основни факти за него.

     Изключително впечатлени от инициативата останаха студентите от Пловдивския университет, които са наши гости по време на учебните си практики. Чрез розовия цвят на своите дрехи, символ на идеята, някои учители и ученици успяха да внесат още малко цвят в рамките на динамичния ден. Така всеки даде своя принос към каузата на Световния ден за борба с училищния тормоз.

Автор на статията:
Марияна Горанова от 9”a”

площад

 площад 2