„КЛУБ РОБОТИКА“ В „МИЛАРА ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ООД“

На 12.12.2018 г. учениците от „Клуб Роботика“ към ПГЕЕ посетиха офиса на „Милара Интернешънъл“. Клубът беше създаден по-рано тази година по инициатива на заместник-директор  инж. Елена Динчийска и изпълнителния директор на „Милара Интернешънъл ООД“ – г-н Радослав Макавеев.

„Като една от водещите фирми в света, свързани с роботика в полупроводниковата сфера, ние искаме да върнем индустрията в България и да създадем бъдеще за нашите деца“ сподели г-н Макавеев. „През 80-те години България беше един от лидерите по технологията в цял свят и дори днес водещите фирми по роботика в полупроводниковата сфера са създадени от българи, таланти от нашата родина. Ние целим да възродим това“. Част от инициативата на „Милара Интернешънъл“ са изградените традиции  по ученическите практики с ПГЕЕ.

По време на своето посещение учениците от 8-ми до 11-ти клас се запознаха с принципите на полупвородниковата индустрия, както и с различните линии и модели на роботи Diamond и Equipe, разработени и произведени от „Милара Интернешънъл“. Учениците наблюдаваха работата на екипа на „Милара“, виждайки как се проектират и сглобяват едни от най-прецизните роботи в индустрията. Серията роботи Diamond е носител на множество награди „Global Technologies Awards” през годините.

„Роботиката е бъдещето на света. Заедно с науката за изкуствения интелект, това са двете научни направления, които ще доведат до следващата индустриална революция в света. Затова трябва отсега да започнем да подготвяме бъдещото поколение“ – споделя менторът на клуба Симеон Марлоков, част от екипа на „Милара Интернешънъл“. „В България няма друго място, в което човек да може да се докосне до тази технология и динамика. С общи усилия ние градим утрешния ден.“

Клубните занятия се провеждат всяка събота сутринта, като записването е отворено за ученици от всички класове, имащи интерес към роботиката, електрониката и програмирането. Първите изяви на „Клуб Роботика“ предстоят тази пролет, когато учениците ще премерят своите знания в утвърдените състезания в София.

milara1

milara2