От бойния спорт до професионалното образование

Как спортната дисциплина мотивира един шампион да се
развива в света на компютрите

Васил Димитров, горд възпитаник на ПГЕЕ – гр.Пловдив, стана златен медалист по Карате Киокушин при юноши старша възраст на Европейското първенство в Калининград, Русия.
Още като дете родителите му разпознават врящата буйна кръв на малкото момче и решават да я насочат към бойния спорт, което прави Васил един от първите, записали се в клуба по карате в родното му селище. По същото време у него се заражда и влечението към компютрите, което е причина по-късно да направи своя личен избор за обучението си, и да постъпи именно в нашата гимназия, виждайки я като подходящо място за развитие на целите, свързани с електротехниката и електрониката. Вероятно още тогава е осъзнавал, че пътят в съчетаването на две, сами по себе си, различни сфери на развитие, няма да бъде никак лесен. Но пък като един спортист, дисциплината и постоянството, които Карате Киокушин възпитава, и скромността, получена от родителите, му помагат да понесе отговорността за своя съзнателен избор и да развива, въпреки трудностите, училището и спорта, без едното да е за сметка на другото. Самият той споделя, че те ще му бъдат полезни не само за справяне днес, но и за развитие в бъдеще.
Но зад умението да балансираме в своя живот, се крие една малка тайна. Отпразнуването на успеха и получаването на признание и подкрепа от околните увеличават силите ни и продължават във времето нашата мотивация за покоряване на всеки следващ връх. Васил Димитров определя топлото посрещане в своето училище след състезание като една от причините да продължи да полага усилия. Днес ние гордо можем да заявим, че наш възпитаник носи титлата Европейски шампион по Карате Киокушин. В своето съзнание ученикът пази радостния спомен за едно такова топло посрещане, в което получава книга със заглавие „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, като подарък от Директора на гимназията, г-жа Стоянка Анастасова, което, по негови думи, е стимул да продължи напред.
Възпитаникът на ПГЕЕ – гр.Пловдив е уверен, че ще следва своето професионално обучение и бойния спорт ще върви с него по пътя. Предстои Световно първенство през декември за Васил, което определя като много силно състезание.
Професионална гимназия по електротехника и електроника пожелава успех на своя шампион и вярва, че и този път ще го види на почетната стълбичка!

_DSC15511 _DSC15521