Ден против насилието в училище

Последната сряда от месец Февруари отбелязахме Деня против насилието в училище (Ден на розовата фланелка). А ето и самата история, която инициира нашата идея:

„Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.”

Със съучениците ми от ПГЕЕ организирахме инициатива, с която да запознаем всички в училище с този ден и неговата символика. Желанието ни да я организираме бе породено от случващото се в българските училища и като цяло от тормоза, който трудно може да бъде дефиниран и овладян.

Ученици от 10б клас, с класен ръководител Диана Бочукова със собствени средства купиха и изработиха розови лентички. С тях момичетата  посрещаха на входа на училището ученици и учители, за да  ги информират и подканят  да се включат в инициативата, като закачат розова лентичка на себе си (символизираща съпричастността към хората, жертви на тормоз в училищата по целия свят) –   за едно по-добро общуване.

Камелия Търбенова 10б клас

protivnasilieto