ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И ИНОВАЦИИ С МАРИЯ ГАБРИЕЛ В ПГЕЕ – гр. ПЛОВДИВ

На 22.02.2020 г. еврокомисарят г-жа Мария Габриел с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ посети ПГЕЕ- гр. Пловдив по покана на Младшите посланици на ЕП. Гости на срещата бяха г-жа Дани Каназирева – областен управител на област Пловдив и г-жа Петя Герасимова – старши експерт по професионално образование и обучение в РУО – Пловдив.

    Срещата протече под мотото „Образование, наука и иновации“. Младшите посланици и учениците от нашата гимназия презентираха свои иновативни проекти като показаха на практика тясната връзка между трите области. Основни теми, които засегна г-жа Габриел, бяха бъдещето на програма „Еразъм“, новата проектопрограма „Зелена Европа“, проектопредложението за европейска рамка за признаване на квалификацията и опита от професионалното и дуално образование, както и цифровизацията и изкуственият интелект в нашия свят.

      Еврокомисарят сподели:Благодарна съм за поканата на учениците от ПГЕЕ, защото те са пример как се прилага програмата „Еразъм+“. Знаете, че това е програмата, която искаме през следващите 5-6 години да стане по-приобщаваща, по-включваща, насочена към новите технологии и мисля, че училището е един прекрасен пример за това, колко много талант имат българските деца. Тук съм ,за да чуя какво тях ги вдъхновява, какви са предизвикателствата, които искат да преодолеят и да споделя възможностите, които дава Евросъюзът това да се случи“.

      Интересната и вълнуваща тема за бъдещето на изкуствения интелект породи размисли и дебати. Г-жа Габриел бе категорична, че няма да позволи изкуствения интелект да измести човешкия фактор, каквито примери вече има в китайски училища, където децата носят електронни устройства, които проследяват всички техни действия, емоции и състояние.

    Непринудената атмосфера, трепетното вълнение на всички участници и младежкият ентусиазъм превърнаха събитието в едно незабравимо преживяване, което докосна сърцата и породи множество идеи.

1

2

5

4

3

АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА И ДНЕС НИ ДАВА ПРИМЕР

Днес отдаваме почит на нашия национален герой – Васил Левски, за свободата, в която имаме привилегията да живеем. Недостижим е, непознат е, неизследван напълно, но Той ни вдъхновява. По случай 147 години от неговата смърт ученици и учители от ПГЕЕ – Пловдив поднесоха цветя пред паметника му.

„Неговите дири започват от бесилото“ – портал към вечността!

Инициативата продължи с тържествен рецитал, посветен на героичната гибел на Апостола, изнесен от ученици от 8б клас.

Той умира, за да живее вечно. Дълбок поклон!

IMG-81b45e773aa1fc52195f926e16ccbe3a-V

IMG-47dc22293bab2731733a685cac4b81af-V

IMG-2aca1762cb7c096b0504179e38eb766b-V

IMG-79328e8ce5950c8479a93a6bd75b9934-V

Средношколско състезание „Заедно успяваме“ към ТУ – София филиал Пловдив – 17.02.2020

Уважаеми дванайсетокласници,

Средношколско състезание „Заедно успяваме“ ще се проведе на 17.02.2020г. от 13:30ч., 4-ти етаж в сградата на ПГЕЕ.

За повече информация се свържете с ръководството на ПГЕЕ или на support@pgee-plovdiv.com

Информативен плакат

11 ФЕВРУАРИ 2020г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ И МОМИЧЕТАТА В НАУКАТА, ДЕН НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА ТЕЛЕФОН 112

     11 февруари 2020 г. е значима дата, която събира в себе си три европейски събития – Международен ден на жените и момичетата в науката, Европейски ден на безопасния интернет и Европейски ден на телефон 112. По инициатива на младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ беше иницииран информационен панел с три модула.

     МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНИТЕ И МОМИЧЕТАТА В НАУКАТА има за цел да насочи общественото внимание към проблема с дискриминацията на жените и момичетата в образованието и професионалното им развитие в науката. Младшите посланици представиха проучване на Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ, според което България е на второ място в ЕС по най-голям дял на жени, работещи в сферата на науката и  техниката. Водеща страна по този показател е Литва, където дялът на жените по този показател е 57%. Като най-нисък показателят е замерен във Финландия (29%), Унгария (30%), Люксембург (31 %) и Германия (33%).

    Чрез биографиите на Мария Кюри, Сесилия Пейн – Гапошкин, проф. Елисавета Карамихайлова и Зинаида Ермолева младите европосланици разкриха „нежната страна“ на науката и значителния принос на тези жени за човечеството.

     Във втория модул – ДЕН НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ учениците се запознаха с опасностите, които дебнат съвременното дигитално поколение в мрежата и дискутираха способи за сигурност във виртуалното пространство.

      ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА ТЕЛЕФОН 112 беше третият модул от презентацията  на инфопанела. „112 може да се използва във всички страни-членки на Европейския съюз, както и в други страни като Исландия, Норвегия, Швейцария, Украйна. Дори в САЩ и Канада обаждащият се на номер 112 се пренасочва автоматично към полиция, спешна медицинска помощ, пожарна или спасителен център“ – споделиха младшите посланици.

     Инфопанелът завърши с дискусия, в която младшите посланици дадоха ценни съвети и насоки на своите съученици и генерираха нови идеи за съвместни ученически инициативи.

1 (7)

2 (4)

3 (3)

4 (3)