Младшите посланици в ПГЕЕ отбелязаха Международния възпоменателен ден за жертвите на Холокоста

„Колкото повече забравяш за себе си – чрез отдаване на кауза или любов към друг човек, толкова повече си човек.“                                                                                                                                                                                                                                             Виктор Франкъл

6

На 27 януари 1945 г. Червената армия освобождава оцелелите от Аушвиц. Тогава светът осъзнава в пълен мащаб зверствата на нацисткия режим, насочени срещу евреите и други малцинства от много страни в Европа.

    75 години по-късно, Младшите посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив, заедно с ученици от 8“д“ и 9 „в“ клас, отдадоха почит на жертвите на нацисткия геноцид като отбелязоха Световния възпоменателен ден. Младшите посланици представиха в диапозитиви спомени на оцелели от Аушвиц, Освиенцим, Дахау, Заксенхаузен, както и биографиите на Хана Аренд и Виктор Франкъл. Прочувстеният им и ужасяващ разказ развълнува цялата аудитория и я накара да съпреживее ужаса на геноцида.

     Младшите посланици представиха и откъси от книгата „Човекът в търсене на смисъл“ на Франкъл, които потопиха всички в размисъл за силата на човешката психика като фактор за физическо оцеляване и породиха дебати за целта на човешкия живот.

    Във финала учениците призоваха да помним случилото се, за да имаме отговорност към бъдещето и да не допускаме този ужас да се повтори!

1 (6)

2 (3)

4 (2)

5 (3)

ПГЕЕ – SUPER STEM

На 25.01.2020 година се проведе церемонията по награждаване на проектите в 3-ти Национален конкурс за STEM науки в България 2019. Сред многообразието от проекти /над 280/ в област STEM и STEAM, при значителна конкуренция  на участници от цялата страна, отборът на ПГЕЕ – Пловдив демонстрира своите умения да интегрира STEM концепцията в създаването на проекти.

Класиране

  1. Атанас Пелтеков, Живко Терзиев и Цветан Ючев са SUPER STEM EUROPE победители, бяха STEM лектори и получиха награди, сертификати, медали.
  2. Атанас Пелтеков e победител SUPER STEM наука на ниво град, област и държава. Получава награди, сертификат, медал, както и негова публикация в първата книга в България STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ
  3. Национални победители – STEM AMBASSADOR ИНЖЕНЕРСТВО са инж.Софка Лулова и инж. Васил Цветков. Получават като награда обучение в STEM Карнеги център за наука – гр. Питсбърг, САЩ, STEM TEACHER INSTITUTE през месец август 2020 година, както и публикация в списание „STEM в България, Европа и света“.

За всеки успех e нужен много труд, постоянство и  висока мотивация.

Ръководството на ПГЕЕ – Пловдив пожелава на своите възпитаници и колеги много успехи и нови професионални хоризонти!

viber_image_2020-01-26_20-37-01

viber_image_2020-01-26_20-36-24

viber_image_2020-01-26_20-35-53

viber_image_2020-01-26_20-35-13

viber_image_2020-01-26_20-35-11

 

МЛАДШИТЕ ПОСЛАНИЦИ НА ПГЕЕ ПО СТЪПКИТЕ НА „ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ“ С ПЛАМЕН АСЕНОВ

   По стъпките на познанието и в търсене на корена на европейските ценности, на 23.01.2020 г. Младшите посланици на ЕП в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив станаха част от представянето на книгата „Великите европейци“ на Пламен Асенов в конферентната зала на НБ „Иван Вазов“. Учениците се потопиха в неповторимата атмосфера на събитието и имаха възможност да се запознаят лично с автора и да проведат кратко интевю. От него те научиха, че той е работил за редица вестници и е бил кореспондент на BBC. Автор е и на пиеси, поезия, белетристика, литература за деца и сценарий за документален филм. Книгата му „Великите европейци“ започва с Омир и завършва с Тери Пратчет. Пламен Асенов сподели пред Младшите посланици, че подготвя и втори том, който вероятно ще започва с древногръцката поетеса Сафо и ще завършва с Джон Ленън.

    Присъствието на учениците от ПГЕЕ предизвика неочакван интерес от страна на гостите, които поискаха да разберат повече за проекта „Училище посланик на Европейския парламент“ и ролята на младшите посланици в него.

    В края на срещата Младшите посланици получиха книга с автограф и послание, както и поредното удовлетворение от възможността да са част от общността на младите европейски посланици.

1 (5)

2 (2)

3 (2)

ОСПОРВАНА НАДПРЕВАРА ЗА МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ В ПГЕЕ – гр. ПЛОВДИВ

    На 16 януари 2020 г. Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив стана арена на оспорван интелектуален сблъсък. Над 80 ученици, вдъхновени от идеята да станат младши посланици на ЕП, се включиха в оспорваната надпревара. Семейството на вече действащите младши посланици се разшири с още нови членове, вдъхновени от каузата ЕС. Зала Европа се оказа малка, за да побере желаещите кандидати.

    Под формата на викторина в платформата Kahoot, учениците отговориха на 28 въпроса, свързани с историята на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия, като показаха и завидни познания върху общи теми, касаещи европейското общество, култура, традиции и ценности. В края на селекцията чрез електронната платформа се генерираха резултатите, въз основа на които бяха избрани новите  младши посланици на Ученическия Европейски парламент в ПГЕЕ.

     Като символи на успеха избраните ученици получиха фланелки с логото на европейския парламент и надпис: „Аз съм младши посланик на Европейския парламент“.

    Младите европейски надежди на ПГЕЕ излъчваха гордост и задоволство от извоюваното призово място и с чест приеха своята мисия – да бъдат посланици на Европа сред младите хора.

1

2

3

4

5

Бюрото на Европейския парламент в ПГЕЕ – гр. Пловдив

    Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив посрещна 2020 г. с реновиран кабинет – зала Европа, който с атмосферата на европейски дух, традиции и ценности ще вдъхновява младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ, както и всички възпитаници на гимназията. Откриването на залата на 10.01.2019 г. съвпадна с посещението на ръководителя на Бюрото на Европейския парламент в България – г-н Теодор Стойчев. Г-жа Стоянка Анастасова – директор на гимназията, приветства г-н Стойчев и изказа благодарности за възможностите, които предоставя програмата за Училища посланици на Европейския парламент на младите хора. От своя страна ръководителят на Бюрото на ЕП в България изказа адмирации за това, че ПГЕЕ е извоювала правото си сред над 100 училища да бъде избрана за училище посланик.

    С трепетни емоции младшите и старши посланици на ЕП в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив представиха реализираните до момента инициативи и споделиха въпросите, които ги вълнуват – бъдещето на програма Еразъм +, възможностите за обучение в Европа, предстоящото въвеждане на еврото в България, както и темата за Брекзит.

      Позитивизмът и европейските ценности се оказаха искрата, която запали огъня на взаимност и споделеност и превърна срещата в незабравимо преживяване.

1

2

3

4

4а

5

6

7

8

а