ЗАПАЛИ КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

1 (4)

    Кандидат-младши посланици за Училищния европейски парламент от VIII клас в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив се включиха в кампанията на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие. Според националната статистиката, такава е всяка трета българска жена, а това е и проблем в цяла Европа.

     Символ на кампанията е бяла лентичка, която учениците  носиха в знак на своята съпричастност към каузата. С всеотдайност и ентусиазъм осмокласните информираха съучениците си за целта на кампанията и  усърдно събираха средства за благотворителната кауза в тридневен благотворителен маратон.

       Събраните приходи ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

    С инициативата си нашите ученици запалиха стотици коледни звезди в сърцата на цялата училищна общност, която се озари от сиянието на добротата.

2 (1)

3 (1)

4 (1)

5 (2)

6

ДУХЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛЕДА В ПГЕЕ – гр. Пловдив

Хроника на събитията 16 – 20.12.2019 г.

Коледа – най-светлият християнски празник е на прага ни. Европейските ценности и националната традиция си подадоха ръка под мотото „Единни в многообразието“ и превърнаха седмицата в предколедно вълщебство за учениците и учителите в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив.

16 декември 2019 г. – „ЕВРОПЕЙСКА БЕЗОПАСНА КОЛЕДА“

   Кандидатите за младши европейски посланици за Училищния европейски парламент от IХг  клас, под вещото ръководство на инж. Нина Райчева, представиха интерактивен открит урок, в който съпоставиха правилата за движение и безопасност по пътищата в различни страни членки на ЕС. Множеството жертви на пътнотранспортни произшествия провокираха учениците да поставят актуалната тема. Те презентираха в  4 модула, чрез които онагледиха събраната от тях информация и изготвиха табло за БДП.

 1

2

3

17, 18 И 19 декември 2019 г. – „ЗАПАЛИ КОЛЕДНА ЗВЕЗДА“

   В тридневен благотворителн маратон за събиране на средства за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие, се включиха осмокласниците от ПГЕЕ, под ръководството на г-жа Ангелина Шикова. Символ на кампанията е бяла лентичка, която учениците, носиха в знак на своята съпричастност към каузата. Събраните приходи ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

4

5

6

19 декември 2019 г. – „КОЛЕДА В ЕВРОПА“

    Коледният дух все по-осезаемо завладя училищната общност в ПГЕЕ – гр. Пловдив. Часовете по английски език в този ден бяха посветени на представяне на коледни традиции в различни страни членки на ЕС. Учениците от VIII, IX и Х клас изготвиха над 15 презентации, в които представиха посрещането на Коледа в Белгия, Португалия, Финландия, Шотландия, Италия, Испания, Германия, Финландия и др.

    Денят приключи с флашмоб, в който кандидат-младшите посланици за Училищния европейски парламент в ПГЕЕ изписаха на български, английски и испански  език „ВЕСЕЛА КОЛЕДА!“

 7

8

9

10

11

12

20 декември 2019 г. – „ВКУСЪТ НА КОЛЕДНА ЕВРОПА“

   Ароматът на Коледа и коледната трапеза завладя училищната общност в ПГЕЕ в последния учебен ден. От 10,30 часа от старшите и младшите посланици на Училищния европейски парламент беше организиран благотворителен Коледен базар, на който учениците от VIII, IX, X и XI клас представиха своите кулинарни изкушения. Всеки клас приготви традиционните коледни ястия за предварително определена европейска държава.

   От 11,50 часа в Ритуалната зала на гимназията се състоя Коледно тържество, организирано от Нели Минкова и Ива Георгиева. Учители и ученици заедно се забавляваха под звуците на класическо пиано и традиционни български инструменти – гъдулка и гайда. Ученици от X и XII клас представиха откъси от „Изворът на белоногата“ и „На оня свят“.

    В края на тържеството директорът на ПГЕЕ – Стоянка Анастасова връчи грамоти за най-красиво украсена класна стая и най-вкусно европейско ястие. Младши посланикът Димитър Мешев беше удостоен с грамота за активно участие в училищния живот.

    Звездните събития в последната училищна седмица изпълниха училищния небосклон с коледен дух и емоции, които стоплиха сърцата и подариха усмивки на всички!

б

в

г

д

е

ж

з

и

й

к

л

м

н

о

п

р

с

т

у

ф

 

СВЕТЛИН НАКОВ ПРЕПОДАВА В ПГЕЕ В ЧАС ПО „ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“

Нa 18.12.2019г. ученици от ПГЕЕ – Пловдив проведоха виртуален урок по предприемачество с участието на Светлин Наков, програмист- предприемач  и създател на СофтУни. Идеята бе да бъдат запознати учениците от 8 и 9 клас, специалност „ Приложно програмиране“ с предизвикателствата на професията и  с уменията, които трябва да притежават, за да бъдат конкурентни програмисти. Учениците задаваха въпроси и бяха убедени, че това е пътят, по който ще вървят. Очакват с нетърпение следващия виртуален урок през втория учебен срок.

Срещата завърши с един съвет на Светлин Наков: „Избери професия, която те вдъхновява!“

viber_image_2020-01-07_20-51-18

viber_image_2020-01-07_20-51-181

viber_image_2020-01-07_20-51-19

82067878_470323317200836_4188950520834031616_n

ПЪРВО МЯСТО ЗА ПГЕЕ В ИНИЦИАТИВАТА“ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА“

   Днес, 17.12.2019 г. , Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив беше удостоена с награда за ПЪРВО МЯСТО на организираната от BeActive инициатива – Европейски ден на спорта, проведен на 27.09.2019  г. Гимназията ни заслужи призовото първо място в оспорвана надпревара с 21 училища от Пловдив и Пловдив област.

   Над 800 ученици, координирани от младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ, се включиха в събитието, като реализираха дейности в 3 модула: физическа активност, здравословен начин на живот и опазване на околната среда.

  Грамота за първо място и финансова награда връчи заместник-кмета “Спорт, младежки дейности и социална политика” – Георги Титюков. Г-жа Анастасова – директор на гимназията, получи наградата и отправи благодарност към младшите посланици на Европейския парламент, както и към целия екип, участвал в организиране на инициативата.

    Ентусиазмът на учениците и възторгът на учителите от споделената активност бяха оценени подобаващо с призовото място. Един летящ старт за ПГЕЕ в европейските инициативи!

5 (1)

viber_image_2019-12-17_13-52-32

7

viber_image_2019-12-17_14-28-50

viber_image_2019-12-17_14-39-15

„ЕВРОПЕЙСКА БЕЗОПАСНА КОЛЕДА“

Устремени в надпреварата за избор на младши посланици на Европейския парламент, ученици от IХг клас в ПГЕЕ – гр. Пловдив, под ръководството на инж. Нина Райчева, на 16.12.2019 г., представиха своята инициатива – „Европейска безопасна Коледа“ – интерактивен урок по безопасност на движението. Множеството жертви на пътнотранспортни произшествия провокираха учениците да поставят актуалната тема и да направят съпоставка между Закона за движение по пътищата в България и в различни страни членки на ЕС. Кандидат-младшите посланици презентираха в 4 тематични модула:

I модул: съпоставка между правилата за движение по пътищата и ограниченията на скоростта в страните членки на ЕС;

II модул: ограниченията на скоростта в различни европейски държави;

III модул: правила за ползване на колани в ЕС;

IV модул: пътната инфраструктура и нейната поддръжка;

    В края на часа се проведе дискусия за обратна връзка, в която учениците споделиха наученото от тях и завършиха с мотото: „Правилата за движение по пътищата са създадени, за да ни пазят! Безопасна Коледа!“

1 (1)-page-001

viber_изображение_2019-12-16_21-20-49

2

3

4

5

ПГЕЕ – ДОМАКИН ПО НП „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

   По НП „Иновации в действие“ в  рамките на три дни, от 02 до 04 декември 2019 г., Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив беше домакин на ПГМЕЕ – гр. Бургас и ПГСС „Св. Георги“ – гр. Суворово. В рамките на мобилността педагогическите специалисти обмениха идеи и добри практики за реализиране на иновации в областта на общото и професионално образование. Поредицата от инициативи и открити уроци, създадоха дух на споделеност и взаимопомощ, който обедини всички по пътя на иновацията.

    С пристигането си гостите и техните ученици преминаха през регистрация и инструктаж за здравословни и безопасни условия на труд. Приветствени думи отправи директорът на гимназията – госпожа Стоянка Анастасова, която изрази искреното си задоволство от възможността за съвместна работа и придружи гостите до реновираните класни стаи и зали по учебна практика и лаборатория.

    Денят продължи с Иновативно дискусионно студио, в което педагогическите специалисти споделиха натрупания до момента опит от проектните дейности. Учители по Автоматизация, Техническо чертане и документиране, Електротехника, Градивни елементи и Информационни технологии от ПГЕЕ – гр. Пловдив представиха иновациите в своята дисциплина и ефекта, който те са оказали върху учениците.  На срещата присъстваше и представител на родителите, както и ученици от трите гимназии, които изказаха личното си мнение как иновациите са повлияли на техния образователен процес.

    Следобедната програма продължи с „Национална среща на професионалните гимназии с дуалното обучение и бизнеса“. Вниманието на гостите ученици, също беше ангажирано. Под вещото ръководство на Димитър Мешев – модератор на ученическата група, всички се включиха в Иновативна работилница, в която екипно създаваха и образователно се забавляваха с играта за екипно мислене „Стани богат на знания“. Денят завърши с разходка до Гребната база, където всички научиха интересни факти за пловдивските спортисти и олимпийски шампиони и попълниха рефлексни карти „Аз, спортът и…“.

     Заредени с ентусиазъм и нови очаквания от втория ден на своето посещението, гостите от ПГМЕЕ и ПГСС, се включиха в интерактивна сесия, насочена към екипната работа и целяща да изведе оценката на цялата образователна общност за иновативното обучение в професионалните гимназии. Всички заедно се изправиха пред предизвикателствата, които стоят пред съвременния учител и ученик и потърсиха начин, за тяхното решаване. Доброто настроение и интеракцията обаче, облекчиха сериозността на разглеждания въпрос и го превърнаха в едно усещане за споделеност.

    В следобедните часове гостите се потопиха в „Светът на постоянния ток“ – иновативен открит урок, представен от инж. Десислава Джамбова. Учители и ученици, използвайки E-Learning 200, Neolms и Learning apps, заедно поеха по стъпките на тока. Във финала на деня всички  се впуснаха в предизвикателството да опознаят Пловдив – древен и вечен.

    Третият ден предостави един новаторски поглед на традиционното – открит урок на г-жа Нели Минкова, която с дванадесетокласници представи драматизация по разказа „На оня свят“ на Елин Пелин. Урокът завърши със съвместно разучаване на хорото „Пайдушка тройка“. От литературата и нейната одухотвореност домакините и гостите се пренесоха в света на техническото чертане и документиране, като посетиха открит урок на инж. Богомил Иванов с приложение на AutoCad. Часът се превърна в прелюдия към следващия открит урок на инж. Иван Топалов и Йоанис Икономикос – „Компютърът и английският език в помощ на младия техник по автоматизация“. Учениците от трите училища се запознаха с частите на компютъра и упражниха комуникативните си умения, като обясниха целия процес на асемблиране на английски език. Гост на събитието беше старши експерта от РУО – Пловдив господин Асен Василев.

    Последният етап от мобилността премина под надслов „Аз – ученикът“. Гостите и техните ученици получиха сертификати за участие от директора на гимназията –

госпожа Стоянка Анастасова. Изготвената съвместна презентация за изминалите дни на иновация запечати споделените мигове и емоции по време на гостуването в ПГЕЕ – гр. Пловдив.

    Всички учители и ученици, включили се в тридневната инициатива, бяха единодушни, че обмененият опит и идеи са изключително полезни, а надеждата за бъдещи срещи се превърна в пожелание НП „Иновации в действие“ да продължи и през следващата учебна година.

Снимки

ПРЕДКОЛЕДНО ВЪЛШЕБСТВО В ПГЕЕ – гр. Пловдив

    На 11.12.2019 г. по инициатива на младшите посланици на Европейския парламент в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив на гости ни бяха децата от ДГ „Чучулига“. Предколедният дух, чистотата и искреността на детските емоции завладяха и големи, и малки. С ентусиазъм и нескрито вълнение от срещата, младшите посланици прочетоха коледни приказки и рецитираха с вдъхновение стихотворения от български и европейски детски автори.

    В края на събитието от далечна Лапландия долетяха Дядо Коледа и Снежанка, които зарадваха малчуганите с лакомства. В знак на благодарност те ни дариха с коледни песни и прегръдки и ни стоплиха с искрените си усмивки и обич, което ги превърна в част от голямото семейство на ПГЕЕ.

viber_изображение_2019-12-12_18-17-54

viber_изображение_2019-12-12_18-17-23

viber_изображение_2019-12-12_18-16-49

viber_изображение_2019-12-12_18-18-13

ПЪРВИ КРАЧКИ НА НАШИТЕ МЛАДШИ ЕВРОПЕЙСКИ ПОСЛАНИЦИ

На 29.11.2019 г. в зала „Компас” на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се състоя публична конференция на тема „Приносът на политиката на сближаване на ЕС за икономическото и социално развитие на местно и регионално ниво”, организирана от Информационен център „Европа Директно – Пловдив” и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Целта на събитието е да повиши информираността на гражданите и най- вече на младите хора в Пловдив за политиката на сближаване на ЕС и стойността, която тя носи в ежедневието на европейските граждани, както и да се предизвика дебат по планирането на Европейската регионална политика в новия Програмен период на ЕС – 2021 – 2027 г.

В инициативата се включиха младшите европейски посланици на ПГЕЕ – Димитър Мешев, ученик от XI “в“ клас и Иво Железаров – ученик от XI “д. С ентусиазъм и искрен интерес те участваха в дебатите и се запознаха с приноса на ЕС за социално и икономическо развитие на местно и национално ниво.

В организирания workshop младшите посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив показаха завидни познания за реализираните на регионално и национално ниво европейски проекти, като анализираха резултатите на част от тях и представиха данните от работата си.

За инициативността и знанията на младшите посланици гимназията получи Благодарствено писмо от Красимир Лойков – ръководител на екип „Европа директно“ – Пловдив.

8

1(1)

5

7