Национален празник на България

„България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!“

     С тези думи днес в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив възпитаниците ни приветстваха съученици и учители на тържественото събитие, по случай Националния празник на България и навършването на 141 години от Освобождението.

     Това, което е било, се помни и до днес живее в сърцата ни. Духът, характерен за нашия народ, беше водещ за всеки един в ПГЕЕ на 1 март. Учители и ръководството на гимназията, облечени в традиционни български носии, закичени с цветни венци в косите и бели и червени мартеници, посрещаха своите ученици в класните стаи и още от сутринта сътвориха празничната атмосфера, която се обогатяваше до края на работния ден. Учебните часове започваха и свършваха под звуците на възрожденска музика и патриотични песни.

     Учители и ученици изнесоха програма в 12 часа в Ритуална зала по случай празника. В ПГЕЕ – гр. Пловдив, вярваме, че поддържането на равновесие и духовна стабилност за младите днес е възможно чрез познаването на историята и богатствата, които тя носи. Затова гостите в залата имаха честта да чуят за някои от най-внушителните личности в българската история, както и автентични моменти, свързани с борбата за свобода, а думите на капитан Георги Станев – „Народ, който цени борците си, който живее с историята си, той не умира!“, се запечатаха в съзнанието на всеки присъстващ.

     Кулминацията дойде с една от най-великите ни творби, олицетворение на онова време – „Опълченците на Шипка“. Наш възпитаник гордо и пламенно рецитира стиховете на Вазов, а аудиторията изпълни очите си с осъзнатост и възхищение.
С инструментално изпълнение на гайда ученикът от 10в клас Петър Бодуров поздрави всички в края на програмата и събуди желанието у преподавателите за изиграване на традиционно българско хоро, в което се включиха и ученици.

     В навечерието на Националния ни празник Трети март в ПГЕЕ насочихме усилията си към това да възродим традицията, да пробудим националната си чест и достойнство. За всички беше ден за памет, ден за признателност, ден за равносметка. Ден, в който отдаваме своята почит към тези, на които дължим свободата си днес и насърчаваме себе си и другите да следваме чистия им път и да пазим техните идеали!

Автор на статията:
Магдалена Бакалова
/училищен психолог/

IMG_8997

IMG_8995

IMG_9007

IMG_9005

{3} 

Честита Баба Марта

      За няколко дни, преди настъпването на красивия месец март, библиотеката към ПГЕЕ – гр. Пловдив се превърна в работилничка за мартеници. Сред книгите и слънцето, прокрадващо се през щорите, учениците от осми и девети клас умело разпъваха бели и червени конци и прежди, нижеха мъниста и оформяха красивите си творения за предстоящия Мартенски базар. В продължение на няколко дни докато обсъждаха различни теми, вълнуващи съзнанието им, възпитаниците на ПГЕЕ успяха да изработят много и различни модели мартеници, които да предложат на своите съученици и учители. В самия ден на събитието дори се наложи спешно да мобилизират усилията си и да закупят още материали, за да се справят с извънредната ситуация. Някои преподаватели, щом видели какво са сътворили техните ученици, се вдъхновили и поръчали над 200 мартеници, които да бъдат изработени до края на деня.

     В последния ден на месец февруари успешно премина Базарът за мартеници, организиран от нашите ученици. Успяха да съберат една добра сума, която ще послужи в подкрепа на библиотеката и бъдещите ни инициативи!

Честита Баба Марта!

Автор на статията:
Магдалена Бакалова
/училищен психолог/

52920379_953739048349463_3143203757525827584_n

53071326_632693867179968_1857989971642679296_n

Конференция „Енергетиката и ние“

     За поредна година в Професионална гимназия по eлектротехника и електроника – гр. Пловдив се проведе конференцията „Енергетиката и ние“. Тази година на 25 февруари участие в училищният кръг взеха два отбора, включващи по двама ученици във всеки, и един ученик със своя индивидуален проект.

     Първият екип, сформиран от Николай Нендов и Борис Захариев от 10д, представиха проект „ Двигател на Стърлинг“ с помощта и насоките на учителя по физика, Иван Бодуров. Вторият отбор бе на Ивелин Иванов и Рангел Савов, съответно от 12а и 12е. Те участваха с проекта „Еко град“, ръководени от инж. Нина Райчева. Малин Летиев от 11г клас участва с проект-презентация озаглавен „Smart school“. Негов ръководител също бе инж. Нина Райчева. Идеите на проектите и макетите към тях бяха изключително интересни и иновативни решения, които си заслужаваха да бъдат видени.

     „Еко град“ дава възможност да надзърнем в използването на една нова технология в полезна за развитието на човечеството, а именно град, базиран на рециклиране на отпадъци от бита на човека. Бяха предложени няколко начина за това: първият бе отпадъците да бъдат използвани като добавка за направата на еко асфалт, който генерира електрическо напрежение. Второто предложение беше чрез 3D принтер да бъдат изграждани къщи, чиито стени да са от рециклирана хартия. Проектът бе допълнен от още няколко предложения.
„Двигателят на Стърлинг“ има за цел да покаже промяната и генерирането на електрическа енергия посредством топлинна. Този проект ще вземе участие и в инициатива, организирана от Пловдивския университет.

     „Smart school“ показва едно ново управление на енергия с цел пестенето й, но същевременно с това-запазването на комфорта. Ученикът е избрал синия цвят за своето „умно“ училище. Проектът включва система за управление на достъпа до сградата, посредством сканиране на лични кодове. Това би позволило регистрирането на посетителите и времето, в което се случва това. „Dali“ технологията предлага иновативно управление на енергия и използване на консумативи единствено при нужда, наложена от външната среда. Това става чрез датчици, които засичат светлината в помещението и автоматично регулиране. тази технология допълваше цялостната идея на ученика за „Smart School”.

     На първо място се класираха отборните проекти. Те ще представят гимназията ни на Средношколска ученическа конференция, която ще се проведе в Технически университет – Варна. „Smart school“ и създателят му бяха класирани на второ място.

Автор на статията:
Георги Янков от 9 „д“ клас

 53669851_294419881247433_2663082317127352320_n

53540965_2142979362457378_621000654084636672_n

54515891_351288772143174_1475147831101620224_n (1)

53101203_544537059391903_2660390150021840896_n

Денят на розовата фланелка

„Училището – сигурна среда за децата“

     Едва преди 11 години последната сряда на месец февруари е обявена за Световен ден за борба с училищния тормоз. Поводът за това е инцидент в канадско училище, след който, за да изразят своята подкрепа към тормозения си съученик, всички ученици носят розови тениски на този ден.
Преподавателите в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр.Пловдив ни учат да изразяваме без страх своята позиция по въпроса с училищния тормоз, а учениците се стремим да бъдем осъзнати към случващото се около нас. През последните няколко години отбелязването на “Деня на розовата фланелка”е традиция.

     Тази година нашето училище беше избрано да представи район “Централен”, организирано от МКБППМН – община Пловдив, шествие по случай Световния ден за борба с училищния тормоз, което се състоя в Центъра на града. Възпитаниците на ПГЕЕ – гр. Пловдив носеха розови тениски и лозунг „Училището-сигурна среда за децата“, с което гордо отправяха послания в духа на събитието към всички присъстващи на площад „Стефан Стамболов“.

     В края на мероприятието всички представителите от пловдивските училища успяха да изградят жива верига под формата на розова фланелка. Учениците на ПГЕЕ се мобилизирахме бързо и се справихме успешно с поставената задача, чрез добра отборна работа и добри комуникативни умения.

     Паралелно с участието ни на официалното шествие, в гимназията течеше друга инициатива. Съучениците ни раздаваха розови панделки, изразяващи позиция. Главната цел беше да се даде гласност на съществуващия проблем и да информираме подрастващите и учителите за същността на този ден с някои основни факти за него.

     Изключително впечатлени от инициативата останаха студентите от Пловдивския университет, които са наши гости по време на учебните си практики. Чрез розовия цвят на своите дрехи, символ на идеята, някои учители и ученици успяха да внесат още малко цвят в рамките на динамичния ден. Така всеки даде своя принос към каузата на Световния ден за борба с училищния тормоз.

Автор на статията:
Марияна Горанова от 9”a”

площад

 площад 2