Седмица на Четенето в ПГЕЕ

От 23.10 до 26.10 в ПГЕЕ се проведе Седмица на Четенето. В какво се състоеше тя? Група ученици, организатори на инициативата,  посетиха много класни стаи, като четяха различни цитати и откъси от произведения на учениците, а един ден беше посветен на четене на позитивни пожелания за добро утро и успешен ден, което се хареса особено.  В началото на седмицата беше обявен конкурс за най-добро авторско произведение, а в края –  бяха наградени победителите. В категория разказ първо място спечели Марияна Горанова от 9 а клас, а в  категория стихотворение – Димитър Мешев от 10 в клас.

Каква беше целта? Целта ни беше да подтикнем своите съученици да опознаят красивата страна на четенето и да покажат свята творческа страна чрез авторско произведение. Бихме казали, че се справихме доста добре!

Очаква се следващата година в гимназията отново да се проведе такова събитие, а в следващите седмици предстоят нови изненади.

45066195_336362976927285_7498286873249316864_n

 

Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как” за ученици от IX до XII клас

04.12.2018г.– училищен кръг

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

На 04 декември  2018 г. ( вторник) от 12:00 часа в ПГЕЕ- гр. Пловдив ще се проведе първи (училищен) кръг на Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как” за ученици от IX до XII клас със съдействието на МОН и търговска верига ЕЛИМЕКС.

Заявления за участие се подават в кабинети №3201, №3202, №1407, №1409    и №1302 до 06.11.2018г., както и чрез сайта на гимназията.

 

Регламент за участие:

ВИЖ ТУК

Заявление за участие

Тестове за упражнение :

Тест 9 клас

Тест 10 клас

Тест 11 клас

Тест 12 клас

Практика кит набори за упражнение :

ВИЖ ТУК

 

Инициатива „Дни на Еразъм“

Светът е огромен и всяко кътче има своите особености, криещи в себе си полезна и различна информация. Свободни сме да отидем навсякъде, да видим, да опознаем, да се учим и да се върнем тук, за да допринесем !

Програмата Еразъм + за учениците от ПГЕЕ – гр.Пловдив е един от начините, предоставящи им тази възможност. Както за нас, така и за всички държави по света, легитимни за участие в Програмата, на 12 октомври беше ден, отреден за огромното й положително значение чрез инициативата „Дни на Еразъм“. Всички гости на събитието имаха възможността да научат какво е Еразъм + за нашите бивши и настоящи ученици и с какво участието в Програмата е спомогнало за личностното им и професионално развитие. Освен разкази, учениците ни въздействаха и чрез снимки и видео материали от реализираната мобилност в Чехия,
Великобритания и Италия.

44190286_2161814324070270_1915042577740988416_o
Целта на Програмата е принос към стратегията „Европа 2020“ за растеж, откриване на нови работни места, социално равенство и включване към целите на „Образование и обучение 2020“, стратегическата рамка на ЕС в областта на образованието и обучението.
Друга цел на Еразъм + е насърчаване на устойчивото развитие на нейните партньори в областта на висшето образование и принос към постигане на целите на стратегията на ЕС за младежта. Тези цели и сферите, върху които Програмата се фокусира, са и наши основни мотиви да стимулираме учениците си за включване в нея.
Ползите от Програмата, освен пречупени през призмата на възпитаниците на ПГЕЕ – гр.Пловдив, гостите на събитието можеха да научат и за цялостния принос към училището, който представи инж. Камелия Стоянова, зам.директор по учебната дейност – повишен авторитет на гимназията и повишена мотивация на учениците за
придобиване на нови знания, умения и компетенции!

erazumpic2

Автор на статия:
Магдалена Бакалова, училищен психолог

От бойния спорт до професионалното образование

Как спортната дисциплина мотивира един шампион да се
развива в света на компютрите

Васил Димитров, ученик от 11 „А“ клас, със специалност “компютърна техника и технологии”, и горд възпитаник на ПГЕЕ – гр.Пловдив, стана златен медалист по Карате Киокушин при юноши старша възраст на Европейското първенство в Калининград, Русия.
Още като дете родителите му разпознават врящата буйна кръв на малкото момче и решават да я насочат към бойния спорт, което прави Васил един от първите, записали се в клуба по карате в родното му селище. По същото време у него се заражда и влечението към компютрите, което е причина по-късно да направи своя личен избор за обучението си, и да постъпи именно в нашата гимназия, виждайки я като подходящо място за развитие на целите, свързани с електротехниката и електрониката. Вероятно още тогава е осъзнавал, че пътят в съчетаването на две, сами по себе си, различни сфери на развитие, няма да бъде никак лесен. Но пък като един спортист, дисциплината и постоянството, които Карате Киокушин възпитава, и скромността, получена от родителите, му помагат да понесе отговорността за своя съзнателен избор и да развива, въпреки трудностите, училището и спорта, без едното да е за сметка на другото. Самият той споделя, че те ще му бъдат полезни не само за справяне днес, но и за развитие в бъдеще.
Но зад умението да балансираме в своя живот, се крие една малка тайна. Отпразнуването на успеха и получаването на признание и подкрепа от околните увеличават силите ни и продължават във времето нашата мотивация за покоряване на всеки следващ връх. Васил Димитров определя топлото посрещане в своето училище след състезание като една от причините да продължи да полага усилия. Днес ние гордо можем да заявим, че наш възпитаник носи титлата Европейски шампион по Карате Киокушин. В своето съзнание ученикът пази радостния спомен за едно такова топло посрещане, в което получава книга със заглавие „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, като подарък от Директора на гимназията, г-жа Стоянка Анастасова, което, по негови думи, е стимул да продължи напред.
Възпитаникът на ПГЕЕ – гр.Пловдив е уверен, че ще следва своето професионално обучение и бойния спорт ще върви с него по пътя. Предстои Световно първенство през декември за Васил, което определя като много силно състезание.
Професионална гимназия по електротехника и електроника пожелава успех на своя шампион и вярва, че и този път ще го види на почетната стълбичка!

_DSC15511 _DSC15521

 

По стъпките на Джон Атанасов

„Бъдещето“ днес през погледа на ПГЕЕ – гр.Пловдив Светът едва ли щеше да бъде същият, без откритието на великия учен, повлияло значително в развитието на човешките изобретения. Създателят на първия компютър е роден на 4 октомври през 1903г, което и поводът в Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр.Пловдив, на рождената дата на американския физик, математик и електроинжинер, с български корени, да се проведе мероприятието „Постъпките на Джон Атанасов ” в негова чест.
По време на събитието учениците на ПГЕЕ имаха възможността да представят своите проекти, отразяващи впечатленията от различните компютърни клубове вучилището, от които са били част през годината. Един от споделилите идеите си, беше Дамян Кушев от 9 „А” клас, който разказа за участието си в клуба по „Програмиране”.
Своят дебют в презентирането пред публика направи Атанас от 8 „Е” клас, показвайки и невероятни си умения за работа с 3D принтер. В рамките на събитието той дори успя да изработи ключ, във формата на триъгълник. Всички гости можеха да видят чудесен пример за екипна работа от учениците на 11 „В” клас, които чрез своята презентация на тема “Биографията на Джон Атанасов”, внушиха идеята за значимостта на упоритостта и постоянството в преследването на целите.
На събитието взеха участие нашите възпитаниците, които ще представят гимназията на конкурс в Горна Оряховица със своите проекти. Сред тях бяха Ангелина Топалова от 10 „Б“ клас и Станислава Тодорова от 10 „В“ клас, чиято разработка е свързана с музикалния звънец в училище. Те разказаха за зараждането на идеята-музикален звънец, и цялостната работа по реализирането й. Обясниха за софтуерната и хардуерната част, както и за начина, по който се избират мелодиите, звучащи всеки ден по коридорите и стаите в училище.
Един от най-впечатляващите участници беше Симеон Стоилов от 10″В“ клас със своята напълно програмируема механична клавиатура. Той успя да убеди всички гости на събитието за нуждата от нея, разказвайки за всяка подробност от творческия процес до постигането на крайния резултат.
На финала, участникът Димитър Мешев от 10″В“ клас, вдъхновен от интереса си към кибер сигурността, представи и своят проект. Това е „Смарт система за сигурност“ – система за осигуряване на достъп до сграда и контрол на устройствата в нея безжично – от всяка точка на света. Възпитаникът на Професионална гимназия по електротехника и електроника- гр.Пловдив, разказа за начина на изработка, показа нагледно как работи и обясни в детайли софтуерната му част.
По този начин учениците на ПГЕЕ – гр.Пловдив, вдъхновени от творенията на Джон Атанасов, една значима личност в света на науката и изобщо, посветиха рождената дата на великия физик, математик и електроинженер на честта му!

43747841_544933735948804_2276632215079092224_n 43693528_247611489259583_6412947035527315456_n 43629082_304728703458046_1971936639416532992_n 43620118_949442135251609_231326122518773760_n

Марияна Горанова
9 „А“ клас