ПГЕЕ И DISCOVERY EDUCATION – С ГРИЖА ЗА КАРИЕРНОТО РАЗВИТИЕ НА СВОИТЕ УЧЕНИЦИ

На 14 декември 2017 г. в интерактивната зала на ПГЕЕ – Пловдив се проведе уебинар и семинар на тема: „Stay Connected with Your Future!“.  Събитието беше организирано от “Discovery Education”- България и Професионална гимназия по електроника и електротехника- Пловдив.

Образователните консултанти и преподавателите от ПГЕЕ осъществиха връзка между настоящи студенти, избрали да продължат образованието си в елитни университети в Англия и Шотландия, и възпитаници на ПГЕЕ. Бяха представени съвременни академични програми в областта на технологиите, графичния дизайн и бизнеса. Възпитаници на ПГЕЕ от 11 клас проявиха интерес и задаваха въпроси, свързани с възможностите за кариерно развитие, студентски практики, стажове, обменни програми и други квалификационни курсове.

На живо се включиха – Костадин Сърбов – завършил ЕГ – Пловдив, студент в специалността Computer Games (Art), Southampton Solent University, Роби Радев – завършил Хуманитарната Гимназия в Пловдив, студент в специалност International Business, Glasgow Caledonian University и Веси Богданска, възпитаник на ЕГ – Пловдив, студентка за първа година Illustrations and Graphics, Coventry University.

Денят завърши с вълнуваща лекция на специалния гост-  лектор Владимир Йорданов, Business Development Executive – Europe, Coventry University, който представи иновативните специалности в областта на компютърните технологии и инженерните науки, възможностите за студентски стажове, обменни програми и перспективите за успешна бъдеща кариера в Coventry University.

disc1

disc2

Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”

 Предложете решение на един от най-наболелите екологични проблеми – мръсния въздух.

За мръсния въздух и чистите енергии

България е на първо място в ЕС по замърсеност на въздуха. Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето. Според последното проучване на СЗО, в София стойността е между 26 и 35 микрограма. Жителите на почти всички големи градове дишат мръсен въздух. Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиня­ват най-различни ракови заболявания.

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества – от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.

Има ли лек срещу мръсния въздух, как да се справим с вредните вещества, който всеки ден дишаме? Може ли това да се случи в България?

 

Уважаеми участници,

очакваме от Вас да представите проекти за енергийна ефективност и екология, които да решават проблема с мръсния въздух в България. Предложете екологични и ефективни мерки, които ще ни позволят да дишаме по-чист въздух и/или представете интелигентни решения за наблюдение и контрол на качеството на въздуха.

Формат на конкурса:

Желаещите да участват в конкурса могат да го направят самостоятелно или в екип  от двама ученици.

В рамките на първи кръг, до 10 март (включително) участващите трябва да предоставят в писмен вид своят проект.

Журито на конкурса очаква креативни и смели идеи, с логически обосновка и аргументи за икономическа ефективност и техническа достоверност (реализуемост).

В срок до 20 март,  Журито ще излъчи финалистите. Отборите определени за участие в заключителния етап ще получат препоръки за финалния кръг. Финалистите имат право да доразвият концепцията (ако е необходимо) и да подготвят представяне по избор: мултимедийна или друга презентация, 3D анимация, видео, прототип, макет и др.

Разработките ще бъдат представени на финалния кръг 24 – 27 април в град Русе.

 

На всички ученици, решили да участват, желаем успех!

 

Мая Виденова

„Овергаз Мрежи” АД


ДО                                                                                                               

Професионална гимназия по електротехника и електроника 

Гр. Пловдив

 

ОТНОСНО: Покана за участие в Национален преглед за млади изследователи “Енергетика и математическо моделиране”

 

Уважаема г-жа Анастасова,

За единайсети път Овергаз и Министерство на образованието и науката обявяват Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране” част от Календара на министерството за извънучилищни дейности.

Тема на конкурса:  За мръсния въздух и чистите енергии

  1. Екологични и ефективни мерки, които ще ни позволят да дишаме по-чист въздух.
  2. Интелигентни решения за наблюдение и контрол на качеството на въздуха.

Участници: ученици от девети до дванайсeти клас (включително), които участват самостоятелно или в екипи от двама души.

График:

  1. Очакваме готовите разработки в срок до 10 март (включително) на имейл maia_videnova@overgas.bg
  2. Обявяване на резултатите – до 21 март.
  3. Обучение по презентационни умения за допуснатите до финал 29 – 30 март.
  4. Финал: 24 – 27 април 2018, гр. Русе.

 

Ако възникнат въпроси, моля обръщайте се към Мая Виденова – 02/4283 592 и 0882 174 811

 

С пожелание за успех на учениците от Вашата гимназия,

С уважение,

 

Мая Виденова

„Професионално образование”

“Овергаз Мрежи” АД