Ден на предприемачеството в ПГЕЕ гр. Пловдив

На 26.06.2017 год. се  проведе ежегодният конкурс  „Предприемачът в мен – най-добър бизнес план“ за учениците от 11 клас на ПГЕЕ гр. Пловдив.  Участваха девет отбора, които представиха  своите бизнес идеи за избран от тях вид бизнес, съобразно личните интереси.Гости и участници в журито бяха: Виктория Радева и Светослав Маноилов от Джуниър Ачийвмънт България, Иван Узунов  от Монди Стамболийски, инж. Снежана Тодорова – основател на конкурса и  Катя Иванова – главен счетоводител на ПГЕЕ.

Първо място журито присъди на Кристиян Делчев и Харутюн Дердерян от 11в клас, които разработиха иновативен бизнес план за продукта SSD.

На второ място се класира бизнес плана „Игрална зала за виртуална реалност “VR PLAYZONE” ООД“ изработен от Костадин Папазов и Емре Хашим от 11в.

Изключителни  презентационни умения показаха Димитър Стоянов и Валентин Вутов от 11д клас, които получиха трето място за своя бизнес план – Магазин „Чайнамайна“.

Поздравявам всички участници за блестящото им представяне!

Инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество в ПГЕЕ.

101

102

105

1011

103

 

 

Участие на ПГЕЕ в десета национална конференция „Образованието и изследванията в информационното общество“

На 22.06.2017г. в Дома на техниката, на Десета Национална конференция „Образованието и изследванията в информационното общество“, инж.Камелия Стоянова и Корнелия Василева, съвместно с учениците Николай Петров и Петър Славчев от 10 д клас, представиха доклад на тема: „Формиране на знания и умения чрез използване на дигитални технологии в проектни и класически урочни форми“. Представен беше също съвместно разработеният сайт „Обучение без граници“ по проект „Обучение без граници“ по програма „Еразъм +“.  Доклад  на тема: „Развитие на комуникативноречевите и дигиталните компетентности в часовете по български език в 8 клас“ изнесе и старши учител по български език и литература- Марина Петрова. За пореден път нашите колеги и ученици спечелиха заслужени овации и затвърдиха имиджа на ПГЕЕ- гр. Пловдив като водещо учебно заведение, в което освен че се прилагат на практика електронни обучителни ресурси, се укрепва и връзката учител- ученик.

1234 12345 123

СКЛЮЧЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020 г.

19490021_1630192030324460_1172510190_o

СКЛЮЧЕН ДОГОВОР ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020 г.

На 21.06.2017 г. Министерството на образованието и науката сключи договор за безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  във връзка с изпълнението на проект BG16RFOP001-3.002-0005-С01 „Обновяване и модернизация на регионалната образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 11 държавни професионални гимназии в системата на МОН в областите Пловдив, Смолян и Кърджали“.

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и част от Процедура BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България“.

Целта на МОН чрез настоящия проект е да бъдат подобрени условията за провеждане на учебния процес като се инвестира в цялостно обновяване на училищната инфраструктура в следните гимназии:

 • Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, гр. Кърджали;
 • Професионална гимназия по електротехника и електроника, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия по архитектура строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“, гр. Пловдив;
 • Национална търговска гимназия, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия по транспорт ,,Гоце Делчев“, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“, гр. Сопот;
 • Професионална гимназия по механотехника ,,Проф. Цветан Лазаров“, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия по битова техника, гр. Пловдив;
 • Професионална гимназия ,,Цар Иван Асен II“, гр. Асеновград;
 • Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“, гр. Смолян.

 

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени в рамките на настоящия проект са:

Проектиране и изпълнение на строително-ремонтни дейности, включващи изпълнение на мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електро- инсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства и др. С изпълнението на проекта във всички сгради ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. По проекта се предвижда и доставка на  модерно и съвременно оборудване, което ще спомогне за повишаване на привлекателността на училищната среда сред учениците, както и на условията за провеждане на учебния процес.

Срок на договора: 30 месеца (21.06.2017 – 21.12.2019 г.)

Стойност на договора: 14 086 000 лв.

Финансиране от ЕС – ЕФРР: 11 922 099,98 лв.

Национално финансиране: 2 103 900,02 лв.

Футболистите на ПГЕЕ за втори пореден път национални шампиони

1496760327_ele

 

Младите футболисти на Професионалната гимназия по електротехника и електроника за втори път прославиха България на голям международен форум. Възпитаниците на старши треньора Янко Радев са единствените в страната, които са играли на две поредни ученически световни първенства. Преди две години в Гватемала те се класираха на престижното 9-то място, сега станаха 12-ти от 24 отбора в Прага при изключително силна конкуренция. А веднага след завръщането си като на шега грабнаха втора поредна държавна титла, побеждавайки на финала академията на Христо Стоичков в Етрополе с 2:1.

Успехите на Електротехникума никак не са случайн. В отбора са събрани талантливи юноши от всички пловдивски школи – Локо, Ботев, Ботев 2002, Марица, Спартак, Сокол Марково. На световното в Прага отборът на Янко Радев изигра общо 8 мача, като в предварителната група записа минимални победи срещу Люксембург и Индия и загуби от световния шампион от 2015 г. Турция, Чили и Хърватска, което им отреди 4-то място в потока. Ако бяхме спечелили последния мач щяхме да сме втори и да влезем в осмицата. Нямахме ден – ударихме две греди, три пъти излизахме сами срещу вратаря, но отстъпихе на хърватите с 1:0, разказва треньорът.

След това пловдивчани победиха силния тим на Сърбия, който остана след нашите – на 13-то място. При 1:1 им дадоха дузпа в последната минута, вратарят ни хвана ъгъла и принуди нападателя да извади топката над гредата в аут. При ответната ни атака успяхме да реализираме, а сърбите отчаяно налягаха по земята, разказва Янко Радев. След това тимът на ПГЕЕ направи равен с Дания, последва нова загуба от Хърватска и 12-то място в крайното класиране. В подреждането пловдивчани оставиха зад себе си силни футболни нации като Сърбия, Словения, Чехия, Словакия, Белгия, Унгария и др.

Световен шампион стана отборът на Катар – изненадващо, но напълно заслужено, след победа с 2:1 на финала срещу Германия. Катарците надиграха съперника по всички параграфи – все едно за тях сега започваше първенството – с енергия, мощ и заряд. Някякъв частен колеж, но вероятно бяха събрани от половин Азия. За пръв път гледах германски тим без самочувствие и идея в играта, коментира Янко Радев. Трети се класира Австрия, пред Бразилия. Двукратният световен шампион през 2013 и 2015 г. Турция остана на осмо място. Организаторите ни похвалиха, че сме се представили достойно и само малшансът ни е попречил за осмицата. Имахме и двама-трима контузени състезатели, което допълнително ни затрудни, казва още старши треньорът.

Специална благодарност към всички клубове, в чиито школи играят футболистите от отбора. Те трябва да се гордеят със своите възпитаници. Момчетата обмениха опит с представители на световни футболни сили и това само може да им помогне, тъй като израснаха физически и тактически. Пролича си на финалите на държавното непосредствено след световното, на което обърнахме срещите с Варна и Етрополе от 0:1 пасив. Което означава, че имаме отличен колектив от истински приятели на терена със здрава психика и самочувствие. Още веднъж благодарим и на училищното ръководство и на директорката Стоянка Анастасова за огромната подкрепа, която винаги са ни оказвали, както и на всички, които са съпричастни за израстването на тези момчета завършва Янко Радев.

На световното в Чехия честта на ПГЕЕ и България защитаваха: Красимир Богдански, Кирил Нушев, Димитър Пасков, Димитър Тонев, Йордан Кръстев, Кръстю Милев, Цветан Бурдев, Стоимен Тотков, Мариян Тонев, Любомир Лалов, Атанас Църцев, Никола Порязов, Димитър Козов, Николай Петров, Ивайло Христов, Виктор Банков, Желязко Калинов и Павлин Стойчев.

След това на финалите на държавното в Етрополе Богдански, Нушев, Тонев, Бурдев, Лалов, Църцев и Порязов не играха, тъй като са в по-горната възраст. На техните места треньорът се довери на Георги Ст. Иванов, Илия Е. Иванов, Милко Баданов, Слави Бонев и Георги А. Димитров.

Източник

0e3cadb53c2860f5361017fa7dd5c24a

 

СПЕЦИАЛНОСТ „МИКРОПРОЦЕСОРНА ТЕХНИКА”

Дните на професиите през месец април се превърнаха в традиция за ПГЕЕ- гр. Пловдив

Желание и усърдие подкрепени с теоретична подготовка – това демонстрираха тази година учениците от 12б клас с класен ръководител  Диана Бочукова, домакини на тържеството.

Всички ученици от 8 до 11 клас от специалност „Микропроцесорна техника” проявиха голям интерес и се включиха ентусиазирани в празника, любопитни да разберат какви специални дисциплини ще изучават и как се програмират микроконтролерите.

Водещите – Пламен Георгиев, Кристиян Къртев, Александра Халваджиева и Камелия Търбенова демонстрираха и обясняваха действието на изработените по учебна практика схеми с  PIC микроконтролери.

Илиян Янков и  Валентин Копаров под ръководството на  инж. Софка Лулова представиха   презентации   на    Proteus Profesional    PWM управление на стъпков двигател и

PWM управление на RGB светодиоди.

Демонстрирани бяха  професионалните компетенции по учебните  предмети „Приложение на микропроцесорни системи”, „Асемблер за микроконтролер”, „Лабораторна практика- специални измервания”, „Учебна практика по микропроцесорни системи” и придобитите през годината умения върху програмиране и внедряване на системи с микроконтролери. Устройствата са разработени под ръководството на  инж. Софка Лулова.

mikr01

mikr02

mikr03

Изработването и дизайна на устройствата на базата на микроконтролери от серията PIC16 са от учениците от 12б клас:

Пламен Геогриев, Атанас Георгиев, Александра Халваджиева, Павлина Видева,

Михаил Пунгеров, Камелия Търбенова, Петър Панайотов, Стилян Бакларев.

Учениците Дейвид Динчев, Илиян Власев и Павлина Видева представиха презентация за специалността  „ Микропроцесорна техника” изготвена от инж. Ваня Менгова.

Демонстрация по техника на запояване от учениците Ивелин Милков и Иван Чорбаджийски. С интерес ученици от 9е клас пробваха запояване на електронни елементи върху печатна платка.

mikr05 mikr06

Учениците от клуба по роботика Драгомир Камберов от 12е клас и Живко Терзиев от 8з клас под ръководството на инж. Васил Цветков демонстрираха действието на робот 3 pi, базиран на ATmega 328p процесор. Спада към групата на колесните роботи, с два независими канала на задвижване. Главни задачи, които изпълнява са следене на траектория, решаване на лабиринт по предварително зададени алгоритми. Има възможност за свързване на допълнителни модули- сензори, интерфейс.  Проекта е спонсориран от фирма Милара Интернешънал ООД- гр. Пловдив.

mikr07

Учениците показаха придобитите през учебната 2016/2017г професионални компетенции по проектиране, програмиране и внедряване на системи с микроконтролери на MICROCHIP

под ръководството на своите преподаватели:

инж. Софка Лулова,

инж. Васил Цветков,

инж. Ваня Менгова.

Гордеем се с нашите ученици! Нека  продължат да усъвършенстват своите умения!