Международен ден на четенето

Успехът е наслада !

С общи усилия, съумяхме да призовем повече от нашите възпитаници да се докоснат до магията на словото.
Бяхме им подготвили задача: да прочетат научна статия и да обобщят разбраното от нея или да се потопят в красотата на поезията и да отразят своите впечатления и усещания.
Беше изключително приятно да се свлушаме в тишината, която цареше в библиотеката ни. Заобиколените от книги ученици, задълбочено работеха върху задачите си и никой не смееше да провежда разговори.
mejd1
Стая пълна с живот, а всъщност по-тиха от тогава, когато е празна.
Не бяха нужни забележки, нито викове, за да се възцари тази тишина.

mejd3
Явно всички са пътували някъде из страниците на енциклопедиите и книги с поезия.
Този ден беше още една новост, през още младата 2015-та година.
Честваме го за пръв път и явно „уцелихме десетката“ – посещаемостта беше голяма.

mejd2
Казват, че четенето на книги замира, може би е така, защото не е отправено правилното послание.
Креативността привлича интереса на хората и ги кара да поискат да опитат.
Повече от доволни сме от днешния ден, благодарение на осмелилите се да получат нови знания.

УЧЕНИЦИТЕ НА ПГЕЕ – ДОСТОЙНИ УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО” БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 2014 – 2015 година

През настоящата учебна година единадесетокласниците на ПГЕЕ – Пловдив участваха за първи път в националния конкурс „Стъпала на знанието. Български език и литература”, организиран от сдружение „Десет книги” и иницииран от видния ни литературовед професор Валери Стефанов.

Изключително сме удовлетворени от резултатите на участниците в трите предварителни кръга. В тях нашите възпитаници се конкурираха с над 200 връстници от езиковите, хуманитарните и математическите гимназии в страната. В първи и трети кръг форматът на състезанието беше тест (български език и литература), а във втори – есе по тема, свързана с творбата на Вазов „Линее нашто поколенье”. И четиринадесетте ни участници, освен грамотите за всеки кръг, заслужават нашите похвали за високите си резултати.

Но на състезание като на състезание – за финалния кръг в края на април (в който по регламент се класират участници с максимални резултати поне в два от трите предварителни кръга) отиват: Александър Алексиев – 11 Д, Асен Сали Кадир – 11 Д, Николай Драганов – 11 Д, Георги Симонов – 11 Д, Ангел Терзиев – 11 Д, Петър Андреев – 11 Е и Станислав Дечев – 11 Е.

ГОРДЕЕМ СЕ С ПОСТИЖЕНИЯТА НА НАШИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ И ЖЕЛАЕМ НА СЕДЕМТЕ НИ ФИНАЛИСТИ ОТНОВО ДА ПОКАЖАТ ВИСОКИТЕ СИ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ!!!

УЧЕНИЦИ НА ПГЕЕ – ПЛОВДИВ
 ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ И СТИХОТВОРЕНИЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

За учениците и обществеността на град Пловдив месец февруари беше белязан от светлата личност на Апостола на свободата – Васил Левски. Домът на учителите в града инициира конкурс за литературно творчество, посветен на великия ни революционер.

ПГЕЕ – Пловдив, макар и професионална гимназия, се включи в състезанието с есето на Николай Драганов от 11 Д клас и стихотворението на Лъчезар Бадов от 12 Д клас със заглавия „Левски в моето време”.

И двамата ни участници спечелиха призовите места и донесоха нова радост и гордост за своите преподаватели и съученици, защото талантът им беше оценяван от комисия от видни наши общественици и учители.

На официална церемония в Дома на учителите – Пловдив призьорите ни получиха грамоти за участие в конкурса и книги, но по-важно е, че творческият им потенциал беше забелязан и на общинско ниво.

ЖЕЛАЕМ НА ТАЛАНТЛИВИТЕ НИ УЧЕНИЦИ
ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТВОРЯТ И РАЗВИВАТ ПОТЕНЦИАЛА СИ, ЗАЩОТО НАИСТИНА ГО ИМАТ!!!

eseistih2

ПЪРВИ СМЕ И В „ЦВЕТНА ОЛИМПИАДА”!

На 14 януари 2015 година се проведе първият кръг от Националното състезание „Цветна олимпиада”. Конкурсът е изключително престижен, защото е организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Сдружение „България си ти” със съдействието на РИО на МОН, БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Асоциация на учителите по български език и литература.

Във възрастова група 11. клас Български език и литература се включиха четиринадесет наши ученици (от 11 Д, 11 Е и 11 В клас). Задачата беше да се създаде есе по хуманитарен проблем. Всички творби бяха чудесни, но вътрешноучилищната комисия изпрати на общинско ниво есетата на Николай Драганов 11 Д и Станислав Кирчев 11 Д клас.

Двамата ни ученици бяха с максимални резултати и работите им се оказаха на първо място сред тези на останалите участници. Така в Категория български език и литература 11. клас в Първи общински кръг на Цветна олимпиада 2015 г. ПГЕЕ – Пловдив зае първо място.

Грамотите и материалните награди призьорите Н. Драганов и С. Кирчев получиха на тържествена церемония в новооткрития Дом на културата – Пловдив, на която присъстваше и изпълни две от най-популярните си песни рок иконата Милена Славова.

ПОЖЕЛАВАМЕ НА НАШИТЕ ПРИЗЬОРИ
УСПЕХ НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ!

eseistih3

ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА МЛАДИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТ ПГЕЕ

В периода 15 – 18 април 2015 година в град Русе се проведе НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД ЗА МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ „ЕНЕРГЕТИКА, ИКОНОМИКА И МАТЕМАТИЧЕСКО МОДЕЛИРАНЕ“.

В него взеха участие ученици от ПГЕЕ – Пловдив: Емилия Къндева и Радослав Чочев от 11 клас с проект на тема: „Природен газ и ВЕИ в бита“ и Делчо Гърмидолов и Даниел Кузев от 10 клас с проект на тема: „Многоетажна жилищна сграда“ с ръководител инж. Здравка Георгиева и на двата проекта.

inf3

inf1

inf2

В ученическата сесия своите разработки презентираха седем отбора. Петчленното жури и публиката – студенти, ученици и ръководители  бяха единодушни, че учениците от ПГЕЕ представиха атрактивно своите проекти, използвайки иновативни подходи. Учениците бяха съпроводени от бурни аплидисменти до своите места сред публиката. На първо място се класира отбора на Емилия Къндева и Радослав Чочев, които получиха купа и предметни награди. И четиримата представители на ПГЕЕ – Пловдив получават възможността да бъдат студенти в РУ“Ангел Кънчев“.

infkupa

Екипът на ПГЕЕ пожелава на учениците и ръководителя нови възможности за победа и успехи!

 

Младите физици, работещи по международния проект “Chain Reaction”, спечелиха трето място

На 28.03.2015 г. в ПУ ”Паисий Хилендарски” се проведе Втората Национална ученическа конференция „Express yourself” по проекта “Chain Reaction”. В него са включени 14 партньори от Европа Турция, Грузия и Йордания. Конференцията беше предавана он-лайн на адрес www.ustream.tv/channel/express-yourself-student-conference-plovdiv-university и беше гледана от партньорите ни от Европа.

Целта на проекта е  в  обучението по природните науки (физика, химия и биология)  да се включи активно изследователския подход (IBSE – inquiry based science education). За целта учителите предварително бяха обучавани как да прилагат този подход в процеса на обучение.

Тази година участваха ученици от три пловдивски училища и други две от София и Свиленград, като общият брой на работните екипи бе петнадесет.

В нашата гимназия по проекта работиха два екипа по физика с ръководител инж.физ. Ганка Лавчева и по химия – Савелия Бечева.

Учениците от групата по физика: Борислав Драгов, Валентин Вутов, Димитър Стоянов, Димитър Горанов и Кристиян Ангелов избраха темата “Green Light”.

Групата по химия: Борислава Касавълчева, Кристиян Делчев, Мартин Станев, Ива Тенева и Ралица Костадинова работиха по темата “Feed the World”.

В продължение на няколко месеца учениците изпълняваха ролята на учени, които работеха в екип по избрания от тях научен проблем. Те посетиха и работеха в лаборатории на Физическия, Биологическия и Химическия факултети на ПУ и така имаха възможност да се докоснат до света на учените.

Младите физици, изпълняващи ролята на членове на Комитет по енергийна ефективност,  се запознаха и изследваха спектралните характеристики на различните видове лампи ( с нажежаема жичка,компактните флуоресцентни лампи и LED- лампите); изработиха опитна постановка за измерванията; направиха икономически разчети за  ефективността при използването на енерго спестяващите лампи в национален мащаб, проучвайки пазара и нагласите на обществеността, чрез проведена от тях он-лайн анкета; изготвиха проект на реклама за вестник , като част от национална кампания за насърчаване на хората да използват по-ефективно електроенергията.

Освен придобитите знания за алтернативните източници на осветление учениците придобиха умения за работа в екип и повишиха интереса си към изучаването на природните науки. Те учиха и се забавляваха едновременно, усетиха духа на учените. Журито от преподаватели на ПУ даде висока оценка на тяхната работа и им присъди трето място.

konf1

konf2

Наши ученици измислиха онлайн платформа за оценки, отсъствия и новини

На Петнадесетата ученическа конференция, организирана от Ученически институт по математика и информатика – УчИМИ към ИМИ на БАН, която се проведе на 16 и 17 януари 2015 г. в гр. Пловдив, учениците Видол Чалъмов и Ангел Генков от ПГЕЕ – Пловдив дебютираха с научен доклад и проект на тема: “me@school”- Българската платформа на ученика. Това е онлайн платформа в областта на интернет програмирането, която позволява интерактивен начин за комуникация между учители, родители и ученици.
meatschool1

Научен ръководител на проекта е инж.Камелия Стоянова- помощник-директор по учебната дейност в ПГЕЕ.
Освен грамоти за много добро представяне, учениците получиха грамоти за иновации в образованието и грамоти за социално значима разработка по информатика.

meatschool4

meatschool3

meatschool2

Комисията по оценяване на проекта присъди оценки „Отличен 6,00 и  на двамата ни участници, което им дава право да продължат образованието си в ПУ „Паисий Хилендарски“, във факултета по математика и информатика. Още

Успешна реализация на Видол Чалъмов и Ангел Генков!

Проект ,,Успех“

predstavizqva1

Училище за
Себеутвърждаване и
Подготовка към
Европейски
Хоризонти

Представителна изява на клубове и кръжоци по проект ,,Успех“

На 01.04.2015 г.  от 13.30 в Ритуална зала на ПГЕЕ се проведе  представителна изява на клубове и кръжоци по проект ,,Успех“.

Усвоени умения, придобити знания  и креативност демонстрираха учениците, включени в:

– Кръжок ,,Енергиен мениджмънт с Autocad”- ръководител
инж.Здравка Георгиева;
– Кръжок ,,Графичен дизайн“- ръководители
инж. Матилда Хънгикян и  инж.Камелия Стоянова;
– Клуб ,,Художествена самодейност“- ръководител Нели Минкова;
– Клуб ,,Пловдив – древен и млад“ – ръководител Корнелия Василева;
– Клуб ,,От фолклора към литературата в училище“- ръководител Анна Ганина;
– Клуб ,,Да общуваме свободно“- ръководител Илия Маринчешки;

Гости на тържеството бяха г-жа Татяна Цанкова, старши експерт по ,,Природни науки и екология“ към РИО – Пловдив, ръководството на ПГЕЕ, преподаватели и ученици.

В края на инициативата всички ученици и ръковдители на кръжоци и клубове получиха сертификати за участие.

Извънкласните дейности осмислиха свободното време на учениците и допринесоха за техния интелигентен растеж.

uspeh2

uspeh3

uspeh4

На 27.06.2012г. (сряда) закрихме кръжочната дейност по проект „УСПЕХ“ „Да направим училището привлекателно за младите хора“

Измина още една учебна година, която освен под знака на 50-годишния юбилей на нашето училище, премина и под знака на кръжочната дейност по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора“.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз, по който конкретен бенефициент е МОНМ. По проект „УСПЕХ“ в нашето училище бяха сформирани гореспоменатите клубове, кръжоци и спортни секции.

Организираната кръжочна дейност допринесе за осмисляне на свободното време на учениците, според техните интереси, потребности и възможности. Това засили интересът им към образователно-възпитателния процес и намали риска от отпадане от училище. Редовните контакти между учениците и ръководителите в извънучебното време и решаването на общи интелектуални и професионални задачи, създадоха условия за подобряване на социалната интеграция. Всичко това, заедно с възпитателния ефект на спорта, умението за екипна работа, създадоха възможност за физическо, личностно и професионално развитие.

В резултата на кръжочната дейност, бе развит личностния потенциал на младите хора в ПГЕЕ, което стана видно и при протеклите представителни прояви, на които всички от ПГЕЕ станахме свидетели.

front

ДЕН НА ПРОФЕСИЯТА: ТЕХНИК НА ЕЛЕКТРОННА ТЕХНИКА

На 25.03.2015г.(сряда),  бяхме свидетели на труда и професионалните изяви на нашите възпитаници от всички класове на специалности Промишлена електроника и Микропроцесорна техника, в деня на тяхната професия.

Със задружни усилия учениците ни бяха подготвили подобаваща програма, в която имаше и състезателна част. Опоненти бяха 10Б и 10Е клас, те представиха  презентации, които бяха много добре изготвени и ни показаха клип, в който изработват поетапно електронно устройство по зададена принципна схема.. 10Б клас  ни показаха как правят акустична звезда,  а 10Е клас представиха синтезатор с три ИС таймер 555.

След като отборите показаха работите си, момчетата и момичетата от  11Е и 9Б ни поднесоха информация за различните елементи, по новаторски и интересен начин. 11Е клас продължиха да ни очароват със своето отговорно отнасяне към празника и безупречна подготовка. В своята презентация освен забавна викторина с въпроси от всички предмети по които се обучават, която успя да накара публиката да вземе бурно участие  в отговорите на въпросите. Те ни показаха  монтирани устройства  на експериментални платки „BREADBOARD” с микроконтролери , направени в часовете по учебна практика.

Накрая  беше представена една  съвместна продукция на най – малките участници от  9Е клас и на бъдещите абитуриенти  от 12Е клас. Те  ни показаха  атмосферата  в процеса на обучение по специалността  в  ПГЕЕ – Пловдив във филма  „ Моята професия – Техник на електронна техника”.

В края на нашия празник, журито, което оценяваше представянето на отборите на  10Б и 10Е клас, обяви победителите.
Шампиони в тази игра на умения станаха 10Е с максимален брой точки.
На всички участници бяха връчени сертификати за участие,  а на отличилите се ученици бяха  дадени Грамоти и предметни награди от Директора на ПГЕЕ  г-жа Анастасова, която изказа благодарност  на всички участници, станали част от това събитие.

mpt1mpt2mpt3mpt4mpt5mpt6

Празникът на електротехниката в ПГЕЕ

С каквото и да се захванат нашите възпитаници – винаги завършва страхотно !

И този път организацията бе на ниво, ентусиазмът на ,, макс„, а усилията бяха възнаградени от бурните аплодисменти на публиката .

Празникът се провежда за пета поредна година и бележи началото на една интригуваща седмица,  наречена „Седмица на професиите”,  изпълнена с много интересни събития.
През тази седмица се представят на учениците техните специалности извън рамката на академичния процес. Мотивират се възпитаниците да изучават специалните предмети по своите професии с интерес и всеотдайност.
Събитието „ Ден на отворените врати в ПГЕЕ” дава шанс на бъдещите ученици да се запознаят с възможностите, които предоставя нашата гимназия.

Деветокласниците подготвиха празника на електротехниката. Госпожа Раднева, организатор на събитието, ни сподели: ,,Бройката на всички момчета и момичета, участващи в празника, е двадесет, но знаещите и можещите са много повече. Изборът на участници беше труден“. След разработване на теми, учениците с най-креативен подход са били номинирини за участие.
С усмивка на лице нашата преподавателка заяви, че е много удовлетворена от отличното представяне на всички. Притеснение не е липсвало, но деветокласниците не са се смутили от погледите на публиката, изпълнена с очакване да види какво ще се случи.
Беше явно за всички присъстващи, че нашите възпитаници бяха положили старание и креативност, за да впечатлят публиката – и успяха !
Освен презентации за „Войната на токовете” „Цветомузика”, „Кондензатори ” и други, ни бяха представени и опити, както и интересни факти от живота на бележити учени. Всички присъстващи научихме по нещо ново и можем да твърдим, че събитието беше много обогатяващо.

Темите вдъхновиха участниците и публиката се зареди с положително настроение.
Заместник- директорките и Ангел Генков, който в този ден беше ,,в обувките“ на нашата директорка г-жа Анастасова, заявиха: „Участниците очароваха публиката!”
Всичко започна с ентусиазъм и завърши с удовлетворение !
Дано занапред и нашите най-малки попълнения да изучават специалните предмети с интерес и да обикнат практиката .

,,Виновници“ за събитието са:
Деветокласниците – Ива Тенева, Ралица Костадинова, Пенчо Трендафилов, Катя Маринова, Георги Лазаров, Иван Вълчев, Димитър Стоянов, Валентин Вутов, Галя Сакалова, Захари Парунев, Станислав Елинчев, Стоил Димов, Запрян Янков, Стефан Петков, Валентин Хъшев и Илиян Илиев.
Единадесетокласниците – Георги Окадаров, Николай Чотров, Кристиян Московски, Емилия Къндева и Радослав Чочев.
Сърдечни поздравления за г-жа Таня Раднева, която влезе в ролята на организатор на успешното събитие.
mpt7mpt8mpt9mpt10