Международен ден на четенето

Успехът е наслада !

С общи усилия, съумяхме да призовем повече от нашите възпитаници да се докоснат до магията на словото.
Бяхме им подготвили задача: да прочетат научна статия и да обобщят разбраното от нея или да се потопят в красотата на поезията и да отразят своите впечатления и усещания.
Беше изключително приятно да се свлушаме в тишината, която цареше в библиотеката ни. Заобиколените от книги ученици, задълбочено работеха върху задачите си и никой не смееше да провежда разговори.
mejd1
Стая пълна с живот, а всъщност по-тиха от тогава, когато е празна.
Не бяха нужни забележки, нито викове, за да се възцари тази тишина.

mejd3
Явно всички са пътували някъде из страниците на енциклопедиите и книги с поезия.
Този ден беше още една новост, през още младата 2015-та година.
Честваме го за пръв път и явно „уцелихме десетката“ – посещаемостта беше голяма.

mejd2
Казват, че четенето на книги замира, може би е така, защото не е отправено правилното послание.
Креативността привлича интереса на хората и ги кара да поискат да опитат.
Повече от доволни сме от днешния ден, благодарение на осмелилите се да получат нови знания.

УЧЕНИЦИТЕ НА ПГЕЕ – ДОСТОЙНИ УЧАСТНИЦИ В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО” БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА 2014 – 2015 година

През настоящата учебна година единадесетокласниците на ПГЕЕ – Пловдив участваха за първи път в националния конкурс „Стъпала на знанието. Български език и литература”, организиран от сдружение „Десет книги” и иницииран от видния ни литературовед професор Валери Стефанов.

Изключително сме удовлетворени от резултатите на участниците в трите предварителни кръга. В тях нашите възпитаници се конкурираха с над 200 връстници от езиковите, хуманитарните и математическите гимназии в страната. В първи и трети кръг форматът на състезанието беше тест (български език и литература), а във втори – есе по тема, свързана с творбата на Вазов „Линее нашто поколенье”. И четиринадесетте ни участници, освен грамотите за всеки кръг, заслужават нашите похвали за високите си резултати.

Но на състезание като на състезание – за финалния кръг в края на април (в който по регламент се класират участници с максимални резултати поне в два от трите предварителни кръга) отиват: Александър Алексиев – 11 Д, Асен Сали Кадир – 11 Д, Николай Драганов – 11 Д, Георги Симонов – 11 Д, Ангел Терзиев – 11 Д, Петър Андреев – 11 Е и Станислав Дечев – 11 Е.

ГОРДЕЕМ СЕ С ПОСТИЖЕНИЯТА НА НАШИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ И ЖЕЛАЕМ НА СЕДЕМТЕ НИ ФИНАЛИСТИ ОТНОВО ДА ПОКАЖАТ ВИСОКИТЕ СИ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ!!!

УЧЕНИЦИ НА ПГЕЕ – ПЛОВДИВ
 ПОБЕДИТЕЛИ В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ И СТИХОТВОРЕНИЕ, ПОСВЕТЕНИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

За учениците и обществеността на град Пловдив месец февруари беше белязан от светлата личност на Апостола на свободата – Васил Левски. Домът на учителите в града инициира конкурс за литературно творчество, посветен на великия ни революционер.

ПГЕЕ – Пловдив, макар и професионална гимназия, се включи в състезанието с есето на Николай Драганов от 11 Д клас и стихотворението на Лъчезар Бадов от 12 Д клас със заглавия „Левски в моето време”.

И двамата ни участници спечелиха призовите места и донесоха нова радост и гордост за своите преподаватели и съученици, защото талантът им беше оценяван от комисия от видни наши общественици и учители.

На официална церемония в Дома на учителите – Пловдив призьорите ни получиха грамоти за участие в конкурса и книги, но по-важно е, че творческият им потенциал беше забелязан и на общинско ниво.

ЖЕЛАЕМ НА ТАЛАНТЛИВИТЕ НИ УЧЕНИЦИ
ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТВОРЯТ И РАЗВИВАТ ПОТЕНЦИАЛА СИ, ЗАЩОТО НАИСТИНА ГО ИМАТ!!!

eseistih2

ПЪРВИ СМЕ И В „ЦВЕТНА ОЛИМПИАДА”!

На 14 януари 2015 година се проведе първият кръг от Националното състезание „Цветна олимпиада”. Конкурсът е изключително престижен, защото е организиран от Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата, Сдружение „България си ти” със съдействието на РИО на МОН, БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Асоциация на учителите по български език и литература.

Във възрастова група 11. клас Български език и литература се включиха четиринадесет наши ученици (от 11 Д, 11 Е и 11 В клас). Задачата беше да се създаде есе по хуманитарен проблем. Всички творби бяха чудесни, но вътрешноучилищната комисия изпрати на общинско ниво есетата на Николай Драганов 11 Д и Станислав Кирчев 11 Д клас.

Двамата ни ученици бяха с максимални резултати и работите им се оказаха на първо място сред тези на останалите участници. Така в Категория български език и литература 11. клас в Първи общински кръг на Цветна олимпиада 2015 г. ПГЕЕ – Пловдив зае първо място.

Грамотите и материалните награди призьорите Н. Драганов и С. Кирчев получиха на тържествена церемония в новооткрития Дом на културата – Пловдив, на която присъстваше и изпълни две от най-популярните си песни рок иконата Милена Славова.

ПОЖЕЛАВАМЕ НА НАШИТЕ ПРИЗЬОРИ
УСПЕХ НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ!

eseistih3

ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА МЛАДИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ОТ ПГЕЕ

В периода 15 – 18 април 2015 година в град Русе се проведе НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД ЗА МЛАДИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ „ЕНЕРГЕТИКА, ИКОНОМИКА И МАТЕМАТИЧЕСКО МОДЕЛИРАНЕ“.

В него взеха участие ученици от ПГЕЕ – Пловдив: Емилия Къндева и Радослав Чочев от 11 клас с проект на тема: „Природен газ и ВЕИ в бита“ и Делчо Гърмидолов и Даниел Кузев от 10 клас с проект на тема: „Многоетажна жилищна сграда“ с ръководител инж. Здравка Георгиева и на двата проекта.

inf3

inf1

inf2

В ученическата сесия своите разработки презентираха седем отбора. Петчленното жури и публиката – студенти, ученици и ръководители  бяха единодушни, че учениците от ПГЕЕ представиха атрактивно своите проекти, използвайки иновативни подходи. Учениците бяха съпроводени от бурни аплидисменти до своите места сред публиката. На първо място се класира отбора на Емилия Къндева и Радослав Чочев, които получиха купа и предметни награди. И четиримата представители на ПГЕЕ – Пловдив получават възможността да бъдат студенти в РУ“Ангел Кънчев“.

infkupa

Екипът на ПГЕЕ пожелава на учениците и ръководителя нови възможности за победа и успехи!

 

Младите физици, работещи по международния проект “Chain Reaction”, спечелиха трето място

На 28.03.2015 г. в ПУ ”Паисий Хилендарски” се проведе Втората Национална ученическа конференция „Express yourself” по проекта “Chain Reaction”. В него са включени 14 партньори от Европа Турция, Грузия и Йордания. Конференцията беше предавана он-лайн на адрес www.ustream.tv/channel/express-yourself-student-conference-plovdiv-university и беше гледана от партньорите ни от Европа.

Целта на проекта е  в  обучението по природните науки (физика, химия и биология)  да се включи активно изследователския подход (IBSE – inquiry based science education). За целта учителите предварително бяха обучавани как да прилагат този подход в процеса на обучение.

Тази година участваха ученици от три пловдивски училища и други две от София и Свиленград, като общият брой на работните екипи бе петнадесет.

В нашата гимназия по проекта работиха два екипа по физика с ръководител инж.физ. Ганка Лавчева и по химия – Савелия Бечева.

Учениците от групата по физика: Борислав Драгов, Валентин Вутов, Димитър Стоянов, Димитър Горанов и Кристиян Ангелов избраха темата “Green Light”.

Групата по химия: Борислава Касавълчева, Кристиян Делчев, Мартин Станев, Ива Тенева и Ралица Костадинова работиха по темата “Feed the World”.

В продължение на няколко месеца учениците изпълняваха ролята на учени, които работеха в екип по избрания от тях научен проблем. Те посетиха и работеха в лаборатории на Физическия, Биологическия и Химическия факултети на ПУ и така имаха възможност да се докоснат до света на учените.

Младите физици, изпълняващи ролята на членове на Комитет по енергийна ефективност,  се запознаха и изследваха спектралните характеристики на различните видове лампи ( с нажежаема жичка,компактните флуоресцентни лампи и LED- лампите); изработиха опитна постановка за измерванията; направиха икономически разчети за  ефективността при използването на енерго спестяващите лампи в национален мащаб, проучвайки пазара и нагласите на обществеността, чрез проведена от тях он-лайн анкета; изготвиха проект на реклама за вестник , като част от национална кампания за насърчаване на хората да използват по-ефективно електроенергията.

Освен придобитите знания за алтернативните източници на осветление учениците придобиха умения за работа в екип и повишиха интереса си към изучаването на природните науки. Те учиха и се забавляваха едновременно, усетиха духа на учените. Журито от преподаватели на ПУ даде висока оценка на тяхната работа и им присъди трето място.

konf1

konf2