ОТНОВО ЗАСЛУЖЕНА ПОБЕДА ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ !

На 13.03.2015г. за четвърти пореден път се проведе регионалния кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как”. То е включено в националния календар на панорамата на професионалното образование към МОН. Организира се от Националната компания „Пасат Електроникс”-  Горна Оряховица със съдействието на МОН, РИО–Пловдив и Технически университет– София, филиал Пловдив.

Гости на състезанието бяха доц. Въльо Николов–заместник директор на ТУ София, филиал Пловдив и инж. Румен Радев–старши експерт по професионално образование в РИО-Пловдив. Въпреки метеорологичните условия участваха ученици от професионалните гимназии в Смолян, Петрич, Мадан, Гоце Делчев, Панагюрище, Банско, Плевен.

pobeda3

В оспорваната надпревара първо място в индивидуалното класиране получи Никола Тотков–12д клас. Във втора възрастова група отличени бяха Никола Тетков и Емилия Къндева–11е клас. Всички участници получиха грамоти и материални награди.

pobeda2pobeda1

Като училище-домакин ПГЕЕ традиционно подари на състезателите тениски с надпис „Мога и зная как”.

Да пожелаем  нови успехи на победителите!

Училището в моите очи

В рубриката ни „Училището в моите очи” разговаряме с Георги Куманов, който е възпитаник на ПГЕЕ, випуск 2010 година.
Г-н Куманов ни сподели своите впечатления от нашето училище, което в неговите очи изглежда ново.
kumanov
Георги е студент вече пета година в ПУ, който има страст към четенето  на книги  и история , точно тази негова страст го насочва към правото – студент е вече пета година.
Обича също пътуванията, опознаването на нови хора и места . Мнението му за хората е, че те трябва да бъдат успешни и да помагат на другите, когато се издигнат.

А за да бъде един човек успешен, той трябва да има среда , в която да се развива.
Къде другаде, ако не в училище, може да се намери среда за развитие на тийнейджърите?
Когато Георги е бил ученик обаче е нямало много възможности за изява. В училището нищо не се случвало и това допринасяло за нежеланието на учениците да ходят на училище.
Сега вече, след като са изминали пет години, и той от момче се е превърнал в млад мъж, идването му в ПГЕЕ му навява спомени, а същевременно изпитва и радост от промяната, която вижда в скъпото ни училище.

Той ни сподели следното:
„По мое време липсваха извънкласни мероприятия, а сега това се е променило, което е много хубаво, защото училището е място, което би трябвало да ни развива като личности, а където е развитието – там е и успехът. Виждам, че материалната база е подобрена, спортът се развива и педагогическият съветник допринася за много от хубавите неща, които се случват в училище, дори децата ми изглеждат по-будни и инициативни.
Според мен в извънкласните дейности е хубаво да се използва повече техника и информационни технологии, защото все пак е 21 век, а изучаването на чужди езици не бива да се подценява. Адмирации за положителните промени и случващото се в ПГЕЕ!
Пожелавам на възпитаниците от ПГЕЕ да търсят себе си, да пазят и използват уникалността си, да бъдат борбени и да тичат по пътя на успеха, за да сбъднат мечтите си !
„Stay hungry , stay foolish” –това е едно изказване на Стив Джобс, което искам да споделя.”

Интервюто с Г-н Куманов не бе много дълго, но бе напълно достатъчно, за да ни даде мнение за напредъка на нашата гимназия.
За да бъде този прогрес траен, трябва да се поучим от грешките.
Благодарим на Георги Куманов за споделеното мнение и добрите отзиви, а ние му пожелаваме дерзание и успешно дипломиране.

Борислава Касавълчева

Да достигнеш звездите

На 26 февруари 2015 година в Ритуалната зала на Професионална гимназия по електротехника и електроника – Пловдив се състоя Празник на физиката и астрономията под надслов „ДА ДОСТИГНЕШ ЗВЕЗДИТЕ”,
с който официално се закриха дейностите, свързани с 2014 – ГОДИНАТА НА ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ.

В събитието взеха участие ученици с изявени способности по физика от 9., 10. и 11. клас на ПГЕЕ – Пловдив. Присъствието на професор Никола Балабанов, на декана на Факултета по Физика в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” – доцент доктор Желязка Райкова, както и на абсолвенти от специалност Физика, привнесе атмосфера на академичност, каквато участниците в празника безспорно заслужаваха. Сред почетните гости бяха и госпожа Стоянка Анастасова – директор на ПГЕЕ – Пловдив, помощник-директорите инж. Камелия Стоянова и инж. Елена Динчийска и преподаватели от гимназията.

Официалното тържество се състоя по повод връчването на плакетите на призьорите и грамотите на всички, взели участие в Националния конкурс за рисунка и есе, посветени на гениалния италиански учен Галилео Галилей.

Събитието откри госпожа Стоянка Анастасова, която изрази своето задоволство и вълнение, че учениците на ПГЕЕ – Пловдив са любознателни и талантливи, че проявяват своите способности и представят достойно себе си и училището на национални форуми с научна значимост.

zvezdite1 zvezdite2

Инженер физик Ганка Лавчева – организатор на дейностите, свързани с честването на Галилей, и събитието, поздрави участниците и гостите като отбеляза, че усилията, които нашите ученици полагат, съвсем заслужено са впечатлили членовете на академичната комисия, оценила творбите им.

zvezdite3 zvezdite4

Началото поставиха авторите на рисунки на тема „Галилей и телескопът” – Иван Чучулски от 11. Д клас и Хрисимир Георгиев от 9. Д клас. И двамата споделиха, че Галилей ги е вдъхновил именно с неуморимия си дух и желание да проучи нощното небе и с подобренията на телескопа, от които се ползват учените и до днес.

zvezdite5 zvezdite6

На фона на компютърна презентация, представяща автора, заглавието на есето, кратък ключов цитат и водещите преподаватели по физика и астрономия инж. физ. Ганка Лавчева и по БЕЛ Марина Петрова, Анна Ганина и Николай Караджов, първи своите есета представиха призьорите, поделили си лидерското място на Националния конкурс – Соня Бялкова от 10. Д клас „И все пак тя се върти” и Николай Драганов от 11. Д клас „Галилей и телескопът”. След тях своето есе представи Емилия Къндева от 11. Е клас „Твърде много обичам звездите, за да ме е страх от нощта” – заело второ място в конкурса.

zvezdite8 zvezdite7

За кратък отдих и забавна проверка на знанията по физика и астрономия Иван Чучулски от 11. Д клас беше подготвил викторина, а всички, отговорили вярно на въпросите, получиха малки награди за спомен от събитието.

zvezdite9 zvezdite10

Последваха представянията на останалите участници в конкурса: Николай Кадиев от 10. Е клас „Галилей и телескопът”; Ванеса Чавушян от 11. Е клас „И все пак земята се върти”; Николай Колев от 11. Д клас „Галилей и телескопът”; Димитър Горанов от 9. Д клас „И все пак тя се върти”; Иван Иванов от 9. Д клас „Галилео Галилей – времето на един гений” и Борислава Касавълчева от 9. В клас с най-поетичното есе на тема: „Светът е небе, а Галилео Галилей е една ярко светеща звезда”.

zvezdite12 zvezdite11

Изключително интересен момент, вмъкнат за разтуха между четенията, беше демонстрацията на физически експерименти от Виктор Коларов, Кристиян Лозанов, Атанас Кълвачев, Станислав Дечев и Илиян Ганчевски от 11. Е клас, които успяха чрез забавни опити да покажат, че физиката може да бъде и интересна, и вълнуваща.

zvezdite13 zvezdite14

След представянето на есетата инж. физ. Ганка Лавчева връчи плакетите и грамотите на участниците в конкурса и даде думата на професор Никола Балабанов и доц. д-р Желязка Райкова да споделят впечатленията си от творбите на талантливите ни възпитаници. И двамата учени споделиха своето вълнение, че днес младото поколение е амбициозно, искащо, можещо и знаещо, и че надеждите на академичната общност се свързват именно с любознателните творчески личности, които ще поемат по пътя на науката, за да открият пред човечеството нови високи хоризонти.

zvezdite15 zvezdite16

След прочувственото си слово за творческия потенциал на човека Професор Балабанов подари на всеки от участниците и техните ментори своята най-нова книга „Явлението Найден Геров”, придружена с автограф и лично послание, като пожела на всички дръзновение, плам и, учейки се от големите световни и български творци и учени, да постигнат нови успехи на попрището, което изберат в живота.

zvezdite17 zvezdite18

Празникът на физиката и астрономията в ПГЕЕ – Пловдив „Да достигнеш звездите” приключи с връчване на награди, осигурени от ръководството на гимназията (пакети от институционални папки на ПГЕЕ – Пловдив, речници и енциклопедии), за всички, свързани с организирането на тържеството, а именно на:

ВОДЕЩИТЕ: Станислав Семков 11 В клас и Радослав Чочев 11 Г клас

АВТОР ПРЕЗЕНТАЦИЯ: Николай Драганов 11 Д клас

ФИЗИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ: Виктор Коларов, Кристиян Лозаров, Атанас Кълвачев, Станислав Дечев,
Илиян Ганчевски 11 Е клас

ЗВУКОВ ОПЕРАТОР: Асен Кадир 11 Д клас

ФОТОГРАФИЯ: Ангел Генков 12 Д клас

В самия финал на тържеството Ванеса Чавушян поднесе Благодарствено послание от участниците в конкурса, адресирано до госпожа Ганка Лавчева, в което всички те изразиха обичта и благодарността си.

Инициатор и организатор на събитието – инженер физик Ганка Лавчева.

Сценарий и отговорник по логистиката Марина Петрова – учител по български език и литература.

PS! На 10 март 2015 г. в кабинета по Физика и астрономия се състоя ТИЙМБИЛДИНГ, в който участниците отново се събраха, за да споделят преживяванията и впечатленията си от тържеството. На срещата беше поканена и госпожа Стоянка Анастасова – директор на ПГЕЕ – Пловдив, която още веднъж изрази радостта си от високите постижения на учениците на ПГЕЕ  и от академичното равнище на протеклото събитие.

Преди вкусната почерпка инж. физ. Ганка Лавчева отправи поредното предизвикателство  към учениците за нови възможности за творческа изява и изрази надеждите си, че възпитаниците на ПГЕЕ – Пловдив отново ще покажат своите знания и умения.

ПОЖЕЛАВАМЕ НА ВСИЧКИ НАШИ ТАЛАНТЛИВИ, ЦЕЛЕУСТРЕМЕНИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ ВЪЗПИТАНИЦИ

ЗДРАВЕ, ДРЪЗНОВЕНИЕ И МНОГО УСПЕХИ!

Ден на самоуправлението в ПГЕЕ

Днес 23.03.2015г. в ПГЕЕ-Пловдив се провежда Ден на самоуправлението.
Учениците са подготвени и много активни.

1.В 11в клас, час по предприемачество. Учител Костадин Петков.

20150323_073953

2.В 11д клас, час по предприемачество. Учител Иван Чучулски.

20150323_082143

3. Директорски кабинет . Оперативка с помощник-директорите.

IMG_6449

4. В учителската стая.

IMG_6396


uchstaq2

uchstaq3

АПЛОДИСМЕНТИ ЗА МИШО ГРЪБЛЕВ

По инициатива на клуб „В кадър“ по проект „Успех“ в ПГЕЕ  бе поканен журналистът от Радио  Пловдив Мишо Гръблев, познато лице от екрана на БНТ 2 като водещ на предаването „Добро утро с БНТ 2″. „Благодаря на всички, които проявиха интерес към тази среща. За мен тя е глътка въздух в забързаното ежедневие, духовна храна,  емоцията,  от която имаме нужда и съприкосновение със словото,  което не е отразено на флашка и диск, а върху хартия. След броени минути ще стане дума за книгата „Как да стана радиоводещ“-каза ръководителят на клуба Живка Василева и представи автора Мишо Гръблев.  На срещата -разговор учениците се запознаха с начина на работа в медиите . Въпросите бяха свързани с това какво губиш и какво печелиш като радиоводещ, цената на успеха, кои телевизии са с най-висок рейтинг, най-смешните и абсурдни ситуации, за които си спомня Мишо Гръблев . Залата посрещна с бурни аплодисменти факта, че близо 60% от служителите в Радио Пловдив са завършили ПГЕЕ-Пловдив.

grublev1

grublev2

Ден против насилието в училище

Последната сряда от месец Февруари отбелязахме Деня против насилието в училище (Ден на розовата фланелка). А ето и самата история, която инициира нашата идея:

„Всичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик.”

Със съучениците ми от ПГЕЕ организирахме инициатива, с която да запознаем всички в училище с този ден и неговата символика. Желанието ни да я организираме бе породено от случващото се в българските училища и като цяло от тормоза, който трудно може да бъде дефиниран и овладян.

Ученици от 10б клас, с класен ръководител Диана Бочукова със собствени средства купиха и изработиха розови лентички. С тях момичетата  посрещаха на входа на училището ученици и учители, за да  ги информират и подканят  да се включат в инициативата, като закачат розова лентичка на себе си (символизираща съпричастността към хората, жертви на тормоз в училищата по целия свят) –   за едно по-добро общуване.

Камелия Търбенова 10б клас

protivnasilieto

 

СЕДМИЦА НА ПРОФЕСИИТЕ

ПОКАНА

Имаме удоволствието да Ви поканим на
седмицата на професиите в ПГЕЕ, която ще се проведе от 23.03.2015 до 27.03.2015 г.

Ръководството и колектива на ПГЕЕ

  • Понеделник – Празник на електротехниката от 11:00ч. в Ритуална зала и Ден на самоуправлението
  • Вторник – Ден на професия „Техник по автоматизация“ от 12:00ч. в Ритуална зала
  • Сряда – Ден на професия „Техник на електронна техника“ от 12:00ч. в Ритуална зала
  • Четвъртък – Ден на професия „Техник на компютърни системи“ от 10:10ч. в каб. 3307 и Ден на отворени врати в ПГЕЕ
  • Петък – Ден на професия „Електротехник“от 11:00ч. в Ритуална зала

profesii

ПЪРВО СЪСТЕЗАНИЕ ПО КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ В ПГЕЕ – ПЛОВДИВ

На 06.03.2015 година в ПГЕЕ – Пловдив се проведе училищно състезание по компютърни мрежи за ученици от XI и XII клас. Състезанието се проведе в два модула, като учениците от XI и XII клас се конкурираха в една състезателна група. Участваха общо 70 ученици, повечето от които се обучават в специалностите „Компютърна техника и технологии” и „Компютърни мрежи”. В първия модул участниците положиха общ тест, измерващ компетентностите им по предмета компютърни мрежи и уменията им за технически превод на компютърна задача. Във втория модул, най-добре представилите се участници от първия, проектираха компютърна мрежа с помощта на Packet Tracer. Класиралите се на първо, второ и трето място ще продължат участието си в Националното състезание по Компютърни мрежи, заложено в календара на МОН. Всички, отлично представили се в теста и практическата задача, получиха сертификати и отлични оценки по предмета.

123456

Комисия по оценяване:
Председател – инж. Тошко Тодоров – представител от бизнеса, Кабелна телевизия N3

Състезание по мрежи

Членове:
инж. Камелия Стоянова – помощник-директор
инж. Атанас Атанасов – главен учител практическо обучение
инж.Ивайло Драгнев – младши учител практическо обучение
инж. Здравка Георгиева – учител по информатика
инж. Любомира Вълкова – старши учител по проектиране на ел. схеми
Максим Савов – системен администратор
Кристиян Ангелов – ученически съвет
Живка Василева, Нели Благоева, Бойка Борисова, Лилия Тонева – учители по английски език

12345

Класиране на участниците:
I място – Асен Кадир – XI д клас
II място – Ангел Терзиев – XI д клас
III място – Георги Елинчев – XII д клас и Кирил Наков – XI д клас1234

 

В края на състезанието директора на ПГЕЕ – Пловдив г-жа Стоянка Анастасова изрази задоволството си от постиженията на участниците в състезанието и връчи грамотите на класиралите се с пожеланието да запазят своите ентусиазъм, упоритост и стремеж към високи постижения.
Организаторите на състезанието – инж. Камелия Стоянова и инж. Здравка Георгиева, благодариха на всички за активното участие.

1234567

 

 

asdasd