Ученици от ПГЕЕ – гр. Пловдив дадоха УРОК ПО СОЛИДАРНОСТ

Урок по солидарност

Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив подаде ръка на българските медици в борбата срещу COVID – 19 като се включи в кампанията на Студентския съвет към Медицинския Университет „УРОК ПО СОЛИДАРНОСТ“.

Младшите посланици и учениците от Европейския училищен парламент на ПГ по електротехника и електроника единодушно гласуваха със събраните от тях средства от благотворителния базар „Европейска Коледа“ да бъдат закупени консумативи и лични предпазни средства за медицинския персонала на първа линия в борбата с пандемията.

Дарението е направено в Медицински университет – гр. Пловдив, а консумативите ще бъдат разпределени по необходимост по здравните заведения, в които има отделения за COVID – 19.

В изпитанието, пред което е изправена не само Европа, но и цялото човечеството, учениците от ПГЕЕ – гр. Пловдив дадоха урок по солидарност и доказаха, че съпричастността, отговорността към околните и безкористното добротворство са способни да обединят хората без оглед на раса, националност и вероизповедание и да ги направят единни в борбата с „невидимия враг“

От бойния спорт до професионалното образование

Васил Георгиев Димитров – ученик от 11 А клас в ПГЕЕ – Пловдив отново ни зарадва с постиженията си в бойните изкуства.

От 10 години Васко тренира киокушин карате в школата СК „Гладиатор“ град Садово при сенсей Драган Драганов. Той е многократен Републикански шампион на България, носител на три вицеевропейски титли от Самоков, Талин, Швино Пуйшче (Полша). През 2016 година става европейски шампион в Берлин, Германия в тежка категория 14 – 15 години. 2017 е още по-успешна, защото става световен шампион, и то в Токио, Япония. Следват Европейска титла от Калининград, Русия, тежка категория 16 – 17 години 2018; Второ място на открито първенство в Токио, Япония, 2018.

През настоящата 2019 година Васко дебютира в кик бокса и става републикански шампион в категория до 90 килограма, а във Варна в Световната купа за младежи до 21 години заема трето място в тежка категория.

Мечтата му е да успее и в бъдеще паралелно да развива спортното си майсторство и професионалното си израстване. След приключването на обучението в ПГЕЕ – Пловдив той ще кандидатства в Националния военен университет „Васил Левски“ Велико Търново, тъй като иска да бъде летец.

Пожелаваме на талантливия ни ученик още много спорни успехи и с упоритостта, която със сигурност притежава, да постигне детската си мечта да лети.

2

1

СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ И ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

През учебната 2017/18 година продължи активното сътрудничество на ПГЕЕ с най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се организация с идеална цел, която работи в областта на икономическото образование – Джуниър Ачийвмънт България.

За поредна година ПГЕЕ гр. Пловдив беше включен в съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и  Метлайф България „Знания, които променят живота“ (LifeChanger), който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф. В продължение на 4 месеца, от декември 2017 до март 2018 г. учениците от 11е клас имаха възможност да  подобрят своята финансова грамотност с помощта на образователната програма „Разумни финанси“, разработена от Джуниър Ачийвмънт. Разработеният модул беше представен от инж. Диана Григорова, лектор-доброволец от Метлайф България в рамките на 5 лекции по 2 учебни часа. Учениците завършиха модула с тест и състезание за съставяне на личен бюджет за семейна почивка. Най-добре представилия се ученик, Иван Илиев от 11е клас, участва  във финансовото предизвикателство „Иновационен финансов лагер” проведен  в гр. София на 29 март 2018г.

1

23

Учениците от 11е клас, инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество и координатор на проекта от страна на ПГЕЕ,  и гимназията получиха сертификати за участие в проект LifeChanger.

4

Илиян Пармашки, Димитър Киров  и Атанас Иванов от 10 д клас участваха на 10 и 11 май в иновационен лагер на тема „Суровини и Природни ресурси“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България и решаваха казус, свързан с кръговата икономика и рециклиране на световните ресурси. Инициативата е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials), който се реализира пилотно в България и Румъния. Целта на проекта е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферите зелени технологии, био земеделие, нови индустрии и зелено предприемачество.

Учениците се представиха на много високо ниво, а отборът на Илиян Пармашки бе класиран на трето място.

5

6

7

 

 

 

ДЕН НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

На 26.06.2018 г. в ПГЕЕ за четвърта поредна година се проведе празник на предприемачеството, организирано от инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество.

Гости и жури на проведеното състезание „Най-добър бизнес план“ бяха: Мария Виденова – експерт Логистика от Монди Стамболийски; Димитрина Стоянова от фирма SMC гр. Пловдив; инж. Снежана Тодорова  –  основател  на конкурса и Катя Иванова – главен счетоводител на ПГЕЕ.

1

До състезанието бяха допуснати девет бизнес плана. Своите иновативни идеи, индивидуално или екипно, представиха ученици от 11-тите класове, изучаващи предмета предприемачество. Учениците бяха подготвени отлично, презентираха уверено и увлекателно, впечатлиха журито и гостите с познанията си и оригиналните си идеи.

Единодушно журито определи за победители Васил Христев и Алекс Стамболски от 11 д клас за иновативната и представена по най-добрия начин бизнес идея „Споделени колела“.

2

 

3

Второ място журито присъди на Ангел Видев от 11 г клас, който самостоятелно разработи и представи идеята си за бизнес, представляващ видео услуги с дрон.

4

5

На трето място се класира бизнес плана „Създаване на предприятие за производство на обувки“ на учениците от 11 д клас Александър Башов, Георги Нанчев и Христо Гачовски. Те презентираха идеята си за иновативен продукт Walk Easy – обувка от ново поколение.

7

6

На призьорите бяха раздадени грамоти и награди, осигурени от училището, а всички участници получиха сертификати и награди от фирма „Монди“ гр. Стамболийски.

8

9

 

 

Благотворителен коледен базар

На 17.12.2017 г. „Младежки център“ – Пловдив организира коледен базар, в който взеха участие ученици от пловдивските училища, включително и ПГЕЕ. Предварително подготвените картички и лакомства от учениците от ученическия съвет бяха продадени на посетителите на базара, като събраните средства ще бъдат дарени за благотворителни цели.

25511044_373781369758995_1624333827_o

25552542_373781363092329_1705998179_o

Успехи – Васил Димитров 10а

На 13-14.10.2017 г. се проведе Европейско първенство по карате Киокушин за юноши, девойки, мъже и жени. На състезанието взе участие ученикът от 10а Васил Георгиев Димитров, който завоюва престижното второ място в тежка категория и стана вицеевропейски шампион. Васил Димитров е възпитаник на сенсей Драган Драганов. Състезателят от гр. Садово е многократен държавен първенец, европейски шампион за 2016 г. в Берлин, Германия трикратен вице- европейски шамион и трети на Световно първенство в гр. Варна. Следващото състезание, което предстои на Васил е Световно първенство в Токио, Япония на 24-25.11.2017, там той се надява да достигне световния връх.

22489829_1689203684454158_4287746410534712436_n (2)

Отличие на ПГЕЕ в Горна Оряховица

ПГЕЕ – ПЛОВДИВ С ДИПЛОМА ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ И ПАРИЧНА НАГРАДА ОТ 500 лв.

от Второто издание на форума „Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица – 2017 г.

Изложението с конкурсен характер за младежко техническо творчество тази година се проведе с международно участие и с награден фонд. Конкуренцията беше много голяма – 58 екипа (над 300 участници, сред които ученици, студенти и младежи от цялата страна и от Украйна, и Румъния участваха в инициативата. Наградите бяха разпределени в три категории – училища, академични институции и фирми. Разработките се оцениха от жури с председател проф. инж. Георги Попов от ТУ София.

ПГЕЕ – Пловдив се представи с два проекта:

  • Метеорологичен дрон, който извършва измерване на няколко параметъра на въздуха – отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определената височина, създаден от екип в състав: Александър Корчев, Захари Парунев,  Иван и Живко с ръководител  инж. Васил Цветков. Устройството е конструирано на база платформата Arduino, като получената информация може да бъде съхранявана в паметта на устройството или да се предава към други устройства.  По време на състезанието екипът  направи демонстрации в реални условия. Проектът се подкрепя от фирма „Милара“ и фирма SMC.
  • Информационна система за отчитане на присъствие. Тя е разработена от 10-класниците Никола и Марин от специалност „Компютърна техника и технологии” с ръководител инж. Никола Николов. Учениците са разработили прототип на системата, базиран на платформата Arduino. Системата може да работи самостоятелно или интегрирана в професионална система за контрол на достъпа или други системи за сигурност. Проектът се подкрепя от фирма Фирма“SG GROUP“.

Председателят на журито проф. инж. Георги Попов сподели: „Тази година конкуренцията е много силна и разработките са много по-сериозни.“, но това не попречи на момчетата от ПГЕЕ – гр. Пловдив да се върнат от Горна Оряховица с Диплома за активно участие и парична награда от 500 лв.marin

image1

dron

image3