Ученици от ПГЕЕ – гр. Пловдив дадоха УРОК ПО СОЛИДАРНОСТ

Урок по солидарност

Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив подаде ръка на българските медици в борбата срещу COVID – 19 като се включи в кампанията на Студентския съвет към Медицинския Университет „УРОК ПО СОЛИДАРНОСТ“.

Младшите посланици и учениците от Европейския училищен парламент на ПГ по електротехника и електроника единодушно гласуваха със събраните от тях средства от благотворителния базар „Европейска Коледа“ да бъдат закупени консумативи и лични предпазни средства за медицинския персонала на първа линия в борбата с пандемията.

Дарението е направено в Медицински университет – гр. Пловдив, а консумативите ще бъдат разпределени по необходимост по здравните заведения, в които има отделения за COVID – 19.

В изпитанието, пред което е изправена не само Европа, но и цялото човечеството, учениците от ПГЕЕ – гр. Пловдив дадоха урок по солидарност и доказаха, че съпричастността, отговорността към околните и безкористното добротворство са способни да обединят хората без оглед на раса, националност и вероизповедание и да ги направят единни в борбата с „невидимия враг“

АПОСТОЛЪТ НА СВОБОДАТА И ДНЕС НИ ДАВА ПРИМЕР

Днес отдаваме почит на нашия национален герой – Васил Левски, за свободата, в която имаме привилегията да живеем. Недостижим е, непознат е, неизследван напълно, но Той ни вдъхновява. По случай 147 години от неговата смърт ученици и учители от ПГЕЕ – Пловдив поднесоха цветя пред паметника му.

„Неговите дири започват от бесилото“ – портал към вечността!

Инициативата продължи с тържествен рецитал, посветен на героичната гибел на Апостола, изнесен от ученици от 8б клас.

Той умира, за да живее вечно. Дълбок поклон!

IMG-81b45e773aa1fc52195f926e16ccbe3a-V

IMG-47dc22293bab2731733a685cac4b81af-V

IMG-2aca1762cb7c096b0504179e38eb766b-V

IMG-79328e8ce5950c8479a93a6bd75b9934-V

11 ФЕВРУАРИ 2020г. – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНИТЕ И МОМИЧЕТАТА В НАУКАТА, ДЕН НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА ТЕЛЕФОН 112

     11 февруари 2020 г. е значима дата, която събира в себе си три европейски събития – Международен ден на жените и момичетата в науката, Европейски ден на безопасния интернет и Европейски ден на телефон 112. По инициатива на младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ беше иницииран информационен панел с три модула.

     МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНИТЕ И МОМИЧЕТАТА В НАУКАТА има за цел да насочи общественото внимание към проблема с дискриминацията на жените и момичетата в образованието и професионалното им развитие в науката. Младшите посланици представиха проучване на Европейската статистическа служба ЕВРОСТАТ, според което България е на второ място в ЕС по най-голям дял на жени, работещи в сферата на науката и  техниката. Водеща страна по този показател е Литва, където дялът на жените по този показател е 57%. Като най-нисък показателят е замерен във Финландия (29%), Унгария (30%), Люксембург (31 %) и Германия (33%).

    Чрез биографиите на Мария Кюри, Сесилия Пейн – Гапошкин, проф. Елисавета Карамихайлова и Зинаида Ермолева младите европосланици разкриха „нежната страна“ на науката и значителния принос на тези жени за човечеството.

     Във втория модул – ДЕН НА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ учениците се запознаха с опасностите, които дебнат съвременното дигитално поколение в мрежата и дискутираха способи за сигурност във виртуалното пространство.

      ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН НА ТЕЛЕФОН 112 беше третият модул от презентацията  на инфопанела. „112 може да се използва във всички страни-членки на Европейския съюз, както и в други страни като Исландия, Норвегия, Швейцария, Украйна. Дори в САЩ и Канада обаждащият се на номер 112 се пренасочва автоматично към полиция, спешна медицинска помощ, пожарна или спасителен център“ – споделиха младшите посланици.

     Инфопанелът завърши с дискусия, в която младшите посланици дадоха ценни съвети и насоки на своите съученици и генерираха нови идеи за съвместни ученически инициативи.

1 (7)

2 (4)

3 (3)

4 (3)

Младшите посланици в ПГЕЕ отбелязаха Международния възпоменателен ден за жертвите на Холокоста

„Колкото повече забравяш за себе си – чрез отдаване на кауза или любов към друг човек, толкова повече си човек.“                                                                                                                                                                                                                                             Виктор Франкъл

6

На 27 януари 1945 г. Червената армия освобождава оцелелите от Аушвиц. Тогава светът осъзнава в пълен мащаб зверствата на нацисткия режим, насочени срещу евреите и други малцинства от много страни в Европа.

    75 години по-късно, Младшите посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив, заедно с ученици от 8“д“ и 9 „в“ клас, отдадоха почит на жертвите на нацисткия геноцид като отбелязоха Световния възпоменателен ден. Младшите посланици представиха в диапозитиви спомени на оцелели от Аушвиц, Освиенцим, Дахау, Заксенхаузен, както и биографиите на Хана Аренд и Виктор Франкъл. Прочувстеният им и ужасяващ разказ развълнува цялата аудитория и я накара да съпреживее ужаса на геноцида.

     Младшите посланици представиха и откъси от книгата „Човекът в търсене на смисъл“ на Франкъл, които потопиха всички в размисъл за силата на човешката психика като фактор за физическо оцеляване и породиха дебати за целта на човешкия живот.

    Във финала учениците призоваха да помним случилото се, за да имаме отговорност към бъдещето и да не допускаме този ужас да се повтори!

1 (6)

2 (3)

4 (2)

5 (3)

ПГЕЕ – SUPER STEM

На 25.01.2020 година се проведе церемонията по награждаване на проектите в 3-ти Национален конкурс за STEM науки в България 2019. Сред многообразието от проекти /над 280/ в област STEM и STEAM, при значителна конкуренция  на участници от цялата страна, отборът на ПГЕЕ – Пловдив демонстрира своите умения да интегрира STEM концепцията в създаването на проекти.

Класиране

  1. Атанас Пелтеков, Живко Терзиев и Цветан Ючев са SUPER STEM EUROPE победители, бяха STEM лектори и получиха награди, сертификати, медали.
  2. Атанас Пелтеков e победител SUPER STEM наука на ниво град, област и държава. Получава награди, сертификат, медал, както и негова публикация в първата книга в България STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ
  3. Национални победители – STEM AMBASSADOR ИНЖЕНЕРСТВО са инж.Софка Лулова и инж. Васил Цветков. Получават като награда обучение в STEM Карнеги център за наука – гр. Питсбърг, САЩ, STEM TEACHER INSTITUTE през месец август 2020 година, както и публикация в списание „STEM в България, Европа и света“.

За всеки успех e нужен много труд, постоянство и  висока мотивация.

Ръководството на ПГЕЕ – Пловдив пожелава на своите възпитаници и колеги много успехи и нови професионални хоризонти!

viber_image_2020-01-26_20-37-01

viber_image_2020-01-26_20-36-24

viber_image_2020-01-26_20-35-53

viber_image_2020-01-26_20-35-13

viber_image_2020-01-26_20-35-11

 

Бюрото на Европейския парламент в ПГЕЕ – гр. Пловдив

    Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив посрещна 2020 г. с реновиран кабинет – зала Европа, който с атмосферата на европейски дух, традиции и ценности ще вдъхновява младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ, както и всички възпитаници на гимназията. Откриването на залата на 10.01.2019 г. съвпадна с посещението на ръководителя на Бюрото на Европейския парламент в България – г-н Теодор Стойчев. Г-жа Стоянка Анастасова – директор на гимназията, приветства г-н Стойчев и изказа благодарности за възможностите, които предоставя програмата за Училища посланици на Европейския парламент на младите хора. От своя страна ръководителят на Бюрото на ЕП в България изказа адмирации за това, че ПГЕЕ е извоювала правото си сред над 100 училища да бъде избрана за училище посланик.

    С трепетни емоции младшите и старши посланици на ЕП в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив представиха реализираните до момента инициативи и споделиха въпросите, които ги вълнуват – бъдещето на програма Еразъм +, възможностите за обучение в Европа, предстоящото въвеждане на еврото в България, както и темата за Брекзит.

      Позитивизмът и европейските ценности се оказаха искрата, която запали огъня на взаимност и споделеност и превърна срещата в незабравимо преживяване.

1

2

3

4

4а

5

6

7

8

а

ЗАПАЛИ КОЛЕДНА ЗВЕЗДА

1 (4)

    Кандидат-младши посланици за Училищния европейски парламент от VIII клас в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив се включиха в кампанията на Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие. Според националната статистиката, такава е всяка трета българска жена, а това е и проблем в цяла Европа.

     Символ на кампанията е бяла лентичка, която учениците  носиха в знак на своята съпричастност към каузата. С всеотдайност и ентусиазъм осмокласните информираха съучениците си за целта на кампанията и  усърдно събираха средства за благотворителната кауза в тридневен благотворителен маратон.

       Събраните приходи ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

    С инициативата си нашите ученици запалиха стотици коледни звезди в сърцата на цялата училищна общност, която се озари от сиянието на добротата.

2 (1)

3 (1)

4 (1)

5 (2)

6

ДУХЪТ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОЛЕДА В ПГЕЕ – гр. Пловдив

Хроника на събитията 16 – 20.12.2019 г.

Коледа – най-светлият християнски празник е на прага ни. Европейските ценности и националната традиция си подадоха ръка под мотото „Единни в многообразието“ и превърнаха седмицата в предколедно вълщебство за учениците и учителите в Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив.

16 декември 2019 г. – „ЕВРОПЕЙСКА БЕЗОПАСНА КОЛЕДА“

   Кандидатите за младши европейски посланици за Училищния европейски парламент от IХг  клас, под вещото ръководство на инж. Нина Райчева, представиха интерактивен открит урок, в който съпоставиха правилата за движение и безопасност по пътищата в различни страни членки на ЕС. Множеството жертви на пътнотранспортни произшествия провокираха учениците да поставят актуалната тема. Те презентираха в  4 модула, чрез които онагледиха събраната от тях информация и изготвиха табло за БДП.

 1

2

3

17, 18 И 19 декември 2019 г. – „ЗАПАЛИ КОЛЕДНА ЗВЕЗДА“

   В тридневен благотворителн маратон за събиране на средства за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие, се включиха осмокласниците от ПГЕЕ, под ръководството на г-жа Ангелина Шикова. Символ на кампанията е бяла лентичка, която учениците, носиха в знак на своята съпричастност към каузата. Събраните приходи ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

4

5

6

19 декември 2019 г. – „КОЛЕДА В ЕВРОПА“

    Коледният дух все по-осезаемо завладя училищната общност в ПГЕЕ – гр. Пловдив. Часовете по английски език в този ден бяха посветени на представяне на коледни традиции в различни страни членки на ЕС. Учениците от VIII, IX и Х клас изготвиха над 15 презентации, в които представиха посрещането на Коледа в Белгия, Португалия, Финландия, Шотландия, Италия, Испания, Германия, Финландия и др.

    Денят приключи с флашмоб, в който кандидат-младшите посланици за Училищния европейски парламент в ПГЕЕ изписаха на български, английски и испански  език „ВЕСЕЛА КОЛЕДА!“

 7

8

9

10

11

12

20 декември 2019 г. – „ВКУСЪТ НА КОЛЕДНА ЕВРОПА“

   Ароматът на Коледа и коледната трапеза завладя училищната общност в ПГЕЕ в последния учебен ден. От 10,30 часа от старшите и младшите посланици на Училищния европейски парламент беше организиран благотворителен Коледен базар, на който учениците от VIII, IX, X и XI клас представиха своите кулинарни изкушения. Всеки клас приготви традиционните коледни ястия за предварително определена европейска държава.

   От 11,50 часа в Ритуалната зала на гимназията се състоя Коледно тържество, организирано от Нели Минкова и Ива Георгиева. Учители и ученици заедно се забавляваха под звуците на класическо пиано и традиционни български инструменти – гъдулка и гайда. Ученици от X и XII клас представиха откъси от „Изворът на белоногата“ и „На оня свят“.

    В края на тържеството директорът на ПГЕЕ – Стоянка Анастасова връчи грамоти за най-красиво украсена класна стая и най-вкусно европейско ястие. Младши посланикът Димитър Мешев беше удостоен с грамота за активно участие в училищния живот.

    Звездните събития в последната училищна седмица изпълниха училищния небосклон с коледен дух и емоции, които стоплиха сърцата и подариха усмивки на всички!

б

в

г

д

е

ж

з

и

й

к

л

м

н

о

п

р

с

т

у

ф