ПЪРВО МЯСТО ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА ГРАД ПЛОВДИВ В СЕСИЯТА НА УЧИ-БАН, ОБЛАСТ ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

Ралица Бундова и Асен Войводов ученици от 10А клас в ПГЕЕ – Пловдив с ръководител старши учител по БЕЛ Марина Петрова с проект „Съвременно състояние на някои от диалектите в българския език“ спечелиха заслужено първа награда в област „Хуманитарни науки“ в Петата сесия на УЧИ-БАН, която се състоя на 16.11.2018 г. в зала „Проф. Марин Дринов“, в централната сграда на БАН София.

Проектът им е свързан с научната област на езикознанието в частност с науката Диалектология. Целта му е да се изследват носители на народните говори от източнобългарските балкански говори от село Цалапица (област Пловдив) и среднорупските (родопски) говори от село Лясково (област Смолян), като се отчетат до каква степен у представителите от различни възрастови групи се пазят чертите на териториалния диалект.

Според авторите приносът на изследването им е, че въз основа на автентичността на езиковия материал и резултатите от проучването могат да се направят заключения до каква степен се пазят характерните белези на двата диалекта към съвременния момент и че в един по-късен етап въз основа на получените данни могат да се правят диахронни сравнения, които да допринесат към бъдещи проучвания в областта на диалектологията.

За участниците в проекта дейността им се оказа изключително интересна и ползотворна, защото в петмесечния си труд научиха много за родните си места, за особеностите на родните си говори и за спецификата на науката Диалектология, а първото място, което спечелиха ги направи горди и уверени в своите способности и сили.

1

Еразъм+ 2018

crcr   erazum+

 

 

ПРОЕКТ „ УЧЕБНИ ПРАКТИКИ, ИНОВАЦИИ, КОМПЕТЕНЦИИ ЗА БЪДЕЩЕТО“

№   2017-1-BG01-KA102-035606

Вече деветнадесет години Професионална гимназия по електротехника  и електроника работи по проекти на Европейския съюз, програми „Леонардо да Винчи “ и „Еразъм+“. За поредна година се проведе информационен ден, с цел популяризиране на проектните резултати. 40 бенефициенти, осъществили мобилност във Великобритания и Чехия, представиха придобитите знания и умения, за да покажат на гостите и своите съученици ползите от участието в проекта и програмата  „Еразъм+“.

erzm181

erzm182

Директорът на гимназията, госпожа Стоянка Анастасова,  раздаде сертификати и европас мобилност  на всички бенефициенти и събитието продължи с дискусия на тема: Какви умения са необходими на младите хора в двадесет и първи век, за да бъдат актуални на пазара на труда.“

erzm183

Освен представители на бизнеса, в събитието взе участие и г-н Марио Балса – представител на Института по електротехника в гр. Понтеведра, Испания.

erzm184

Още снимки от събитието

Обучение на учители по програма „Еразъм+“

Пет учители по професионална подготовка участваха в едноседмичен обучителен курс за същността и възможностите за прилагане на дуалното обучение в образователната ни система. Обучението се проведе в  град Болоня, Италия по програма „Еразъм+“. Учителите  се запознаха не само с италианската образователна система, но и с немския модел за дуално обучение, с възможностите за провеждане на стаж при италиански работодатели на реални работни места.
Бенефициентите получиха сертификати и документ Europass за мобилност.

IMG_4934

Italy2

italy3

obuchenie_Italy

Спортен успех в тениса на маса за ПГЕЕ

На проведеното областно първенство по тенис на маса на 10.03.2017 с ръководител Валентин Цанов, отборът на ПГЕЕ при особено силна конкуренция, зае призовото  първо място!!!

image1

 

image2

Ден на розовата фланелка

pink1Всяка година последната сряда на февруари е известна като Световен ден за борба с тормоза в училище, популярен като „Ден на розовата фланелка“ . Историята му започва през 2007 година в Канада и е организиран като протест от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, в подкрепа на тормозено дете в тяхното училище.

При откриване на учебната година група по-големи ученици се подигравали и тормозили деветокласник за това, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Тази инициатива бързо стажа популярна в други училища в страната и по света.

За ПГЕЕ-гр.Пловдив честването на този ден също е традиция. През 2018 година Денят е 28 февруари. Символ на идеятаpink2 е розовият цвят и за целта ученици на гимназията изработиха розови панделки, които всеки в училище да закачи, в подкрепа на инициативата. Освен това, за да символизират своята позиция, някои ученици и учители бяха облечени в розови блузи.

По време на изработването на панделките, учениците обсъждаха основни въпроси, свързани с тормоза в училище-какво представлява той, как да реагираме, ако го разпознаем и да сигнализираме, когато някой е подложен на насилие; как можем да го ограничим и колко голяма отговорност за това имат самите те.

pink3