Участие във форум „Аз променям моето училище“

„PIC микроконтролери“  и „Двигателя на Стърлинг“.

      Да се простираш отвъд пределите на очакваното и видимото с просто око, да си смел и успехите да те вдъхновяват да търсиш още и още в сферата, в която се учиш, работиш, твориш и се развиваш-всичко това успяват учениците ни да усетят и да му се насладят още в ученическите си години. Нещо повече, правят го заедно, с групова работа и пряк достъп до практическата страна на материята, ръководиени от своите преподаватели и същевременно, получавайки свободата да опознават.

     Затова и тази година изявиха желание да споделят постигнатото и ентусиазма от работния процес сред своите съученици от пловдивските училища на форум „Аз променям моето училище”, организирано от образователен портал „Уча в Пловдив”. Представянето на проектите беше ясен пример за това как двете звена на нашата гимназия могат да си служат и да  се допълват едно друго и то по интересен начин.

     Електротехниката и електрониката завладяха повече от обикновено седмици преди събитието нашите ученици и на 07 юни „ PIC микроконтролери“  заблещукаха с пъстрите си цвето из стените на „Лимакон ивент център“, управлявани от Иван Пенков, Иван Марков  и Живко  Терзиев от 10 з клас, ръководени от своя учител инж. Васил Цветков, а цялата идея, вложена в теорията за „Двигателя на Стърлинг“ всички присъстващи можеха да видят в проекта на Борис Захариев и Николай Нендов от 10 д клас, с преподавател Иван Бодуров.

     Учениците от Микропроцесорна техника впечатлиха гостите не само със светлинните устройства, изложени на специален щанд за целта, а с иновативния начин на презентиране чрез видео, иразботено от техен съученик, пресъздаващо процеса на създаване на крайния продукт, през всчики важни етапи и значими детайли. Публиката беше изключително заинтересована и поиска още на момента демонстрация.

     А момчетата от Компютърна техника и технологии бяха много изчерпателни в своята теоритична част за изобретението „Двигателя на Стърлинг“. Успяха да представят сложния физичен материал на въможно най-дсотъпен език, така, че да провокират интерес и възхищение от своите знания и разбирания на това, за което говорят. След изложената теория на практика и демонстрацията на работния процес чрез изработен от тях топлинен двигател, провокираха много въпроси и дискусия сред гостите в залата.

     Целта на форума е учебните заведения да презентират своята най-добра и успешна инициатива, довела до промяна на обкръжаващата среда. ПГЕЕ-гр.Пловдив със сигурност успя да даде на всички гости в залата един пример как са успели да достигнат извън пределите на своето професионалното образование. За нас е важно нещо повече, че възпитаниците по свое собсвено женаление се въвличат в приключението да  прилагаш  своите знания в практическа насока и да твориш; ценен процес, който, освен всичко друго, заздравява тяхното търпение, възпитава социалните им умения и осмисля времето им сега и в бъдеще със сигурност!

 Магдалена Бакалова
Училищен психолог

62649667_1375697685930819_6947028297549086720_n

62081703_389386891920108_3809516011640586240_n

62176415_193403678240601_4449609710911356928_n

Състезание по „Информационни технологии“

Резултатите от състезанието ще бъдат признати при кандидатстване в
специалностите на Технически факултет към Университета по хранителни технологии, Пловдив.
Регламент на състезанието:

– Участници – всички желаещи дванадесетокласници;

– Форма – тест, включващ 30 въпроса от изучавания в училище предмет„Информационни технологии“;
– Времетраене – 1 час;
– Кога – 20.03.2018 от 9 00 ч.;
– Къде – в ПГЕЕ, гр. Пловдив.

За повече информация

За повече информация

{2}

 

Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как” за ученици от IX до XII клас

04.12.2018г.– училищен кръг

 

УВАЖАЕМИ УЧЕНИЦИ,

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

 

На 04 декември  2018 г. ( вторник) от 12:00 часа в ПГЕЕ- гр. Пловдив ще се проведе първи (училищен) кръг на Национално състезание по приложна електроника „Мога и зная как” за ученици от IX до XII клас със съдействието на МОН и търговска верига ЕЛИМЕКС.

Заявления за участие се подават в кабинети №3201, №3202, №1407, №1409    и №1302 до 06.11.2018г., както и чрез сайта на гимназията.

 

Регламент за участие:

ВИЖ ТУК

Заявление за участие

Тестове за упражнение :

Тест 9 клас

Тест 10 клас

Тест 11 клас

Тест 12 клас

Практика кит набори за упражнение :

ВИЖ ТУК

 

Национално средношколско състезание „Енергетиката и ние”

На 29 и 30 март 2018 г. във Варна ученици от ПГЕЕ-Пловдив взеха участие в националното средношколско състезание „Енергетиката и ние”, организирано от ТУ- Варна, Община Варна и РУО-Варна. Училището участва с пет отбора от различни класове, които представиха различни проекти на теми:

 1. Иновативна ферма
 2. Еко ферма
 3. Водата като енергиен източник
 4. Соларен влак
 5. Умна сграда

На второ място се класира отбора на инж. Николов на тема „Умна сграда“ с участници Илиян Насков Пармашки- Хд  клас, Димитър Ивайлов Киров-Хд клас, Йотко Петков Гатов-Хе клас.

IMG_20180330_102618

IMG_20180216_140128

IMG_20180330_131823

IMG_20180216_140436

 

Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”

 Предложете решение на един от най-наболелите екологични проблеми – мръсния въздух.

За мръсния въздух и чистите енергии

България е на първо място в ЕС по замърсеност на въздуха. Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето. Според последното проучване на СЗО, в София стойността е между 26 и 35 микрограма. Жителите на почти всички големи градове дишат мръсен въздух. Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиня­ват най-различни ракови заболявания.

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества – от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.

Има ли лек срещу мръсния въздух, как да се справим с вредните вещества, който всеки ден дишаме? Може ли това да се случи в България?

 

Уважаеми участници,

очакваме от Вас да представите проекти за енергийна ефективност и екология, които да решават проблема с мръсния въздух в България. Предложете екологични и ефективни мерки, които ще ни позволят да дишаме по-чист въздух и/или представете интелигентни решения за наблюдение и контрол на качеството на въздуха.

Формат на конкурса:

Желаещите да участват в конкурса могат да го направят самостоятелно или в екип  от двама ученици.

В рамките на първи кръг, до 10 март (включително) участващите трябва да предоставят в писмен вид своят проект.

Журито на конкурса очаква креативни и смели идеи, с логически обосновка и аргументи за икономическа ефективност и техническа достоверност (реализуемост).

В срок до 20 март,  Журито ще излъчи финалистите. Отборите определени за участие в заключителния етап ще получат препоръки за финалния кръг. Финалистите имат право да доразвият концепцията (ако е необходимо) и да подготвят представяне по избор: мултимедийна или друга презентация, 3D анимация, видео, прототип, макет и др.

Разработките ще бъдат представени на финалния кръг 24 – 27 април в град Русе.

 

На всички ученици, решили да участват, желаем успех!

 

Мая Виденова

„Овергаз Мрежи” АД


ДО                                                                                                               

Професионална гимназия по електротехника и електроника 

Гр. Пловдив

 

ОТНОСНО: Покана за участие в Национален преглед за млади изследователи “Енергетика и математическо моделиране”

 

Уважаема г-жа Анастасова,

За единайсети път Овергаз и Министерство на образованието и науката обявяват Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране” част от Календара на министерството за извънучилищни дейности.

Тема на конкурса:  За мръсния въздух и чистите енергии

 1. Екологични и ефективни мерки, които ще ни позволят да дишаме по-чист въздух.
 2. Интелигентни решения за наблюдение и контрол на качеството на въздуха.

Участници: ученици от девети до дванайсeти клас (включително), които участват самостоятелно или в екипи от двама души.

График:

 1. Очакваме готовите разработки в срок до 10 март (включително) на имейл maia_videnova@overgas.bg
 2. Обявяване на резултатите – до 21 март.
 3. Обучение по презентационни умения за допуснатите до финал 29 – 30 март.
 4. Финал: 24 – 27 април 2018, гр. Русе.

 

Ако възникнат въпроси, моля обръщайте се към Мая Виденова – 02/4283 592 и 0882 174 811

 

С пожелание за успех на учениците от Вашата гимназия,

С уважение,

 

Мая Виденова

„Професионално образование”

“Овергаз Мрежи” АД