Младши посланици отбелязаха Международен ден на почерка и ръкописното писмо

На 23 януари 2021 г. младши посланици на ПГЕЕ отбелязаха Международния ден на почерка и ръкописното писмо, като дискутираха темата за значимостта на ръкописното писане в съвременния дигитален свят и споделиха колажи и презентация, изготвени от училищния психолог Антоанета Тосева и Даниел Запрев – ученик от VIII ,,з“ клас. С трайното навлизане на дигиталното общуване в нашето ежедневие трябва да съхраним своята индивидуалност чрез почерка, призоваха младшите посланици!

Младши посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив в Euroscola online

Духът на Европа отново завладя ПГ по електротехника и електроника – гр. Пловдив. На 21.01. 2021 година младшите посланици – Калоян Атанасов, Иван Аянски, Иван Петровски, Димитър мешев, Ангелина Топалова, Станислава Тодорова, деян Лафчиев, Алекс Иванов, Тодор Даракев, Борислав Асенов, Алесандро Траверсари, Анастас Чешмеджиев и Тайлян Митев и старшите посланици на гимназията имаха уникалната възможност да участват в първата за годината онлайн среща на Euroscola.

С ентусиазъм, отлична подготовка и креативни идеи учениците на ПГЕЕ стъпиха уверено на онлайн трибуната на ЕП. Председателят на парламента – г-н Дейвид Мария Сасоли приветства училищата участници в Euroscola, след което последва отворена дискусия с г-н Райнер Виланд – заместник-председател на Европейския парламент. Представлявани от Димитър Мешев – ученик от 12в клас, младшите посланици на ПГЕЕ зададоха въпроса: ,, Екологията е пряко свързана с въпроса за алтернативните методи за намаляване на замърсяването от пластмаса. Учени от университета в Бъркли – Калифорния са открили ензим и бактерия, които разграждат PET пластмаси пъти по-ефективно от конвенционалните методи на раздробяване и претопяване. В тази връзка…След встъпване в длъжност на новия американски президент – Байдън и подготвения от Европейската комисия Трансатлантически пакт, предвижда ли се сътрудничество в тази посока на научни изследвания и разработки и ако да, какви механизми за подкрепа са разработени?“

Г-н Виланд най-напред изрази задоволството си, че ПГЕЕ – гр. Пловдив е представител на професионалното образование в този формат, след което поздрави учениците за актуалния въпрос и даде обстоен отговор.

Срещата продължи с иновативен workshop, в който младежите обменяха и дискутираха идеи за Европейската зелена сделка, като част от бъдещето на европейското семейство.
Интригуващото двучасово събитие разкри нови хоризонти пред младшите посланици на ПГЕЕ и ги мотивира да продължат работата си в областта на екологията и всички теми, касаещи бъдещето на ЕС, защото….Бъдещето на ЕС са младите и креативни хора, възприемащи се като европейски граждани с единна цел, които ще направят Европа и света едно по-добро място.

Младши посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив в Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ- БАН

На 28.11.2020 г. младшите посланици на Европейския парламент в ПГЕЕ – гр. Пловдив станаха част от любопитния свят на науката като се включиха в инициативата Европейска нощ на учените 2020 FRESHER в ИЕФЕМ- БАН. Бяха представени образователните програми на Националния етнографски музей, възможността за музейни уроци по различни теми, провеждане на ателиета, работилници, дискусии, четения, викторини, организиране на ученически изложби, срещи с изследователи. Учениците имаха удоволствието да видят премиерата на филма „Пътят до трапезата“, заснет специално за Европейската нощ на учените. След това им бяха споделени две презентации на теми:  „Живот в защитени зони и територии: предизвикателства, конфликти, ползи“ и „Смело на село“- миграцията към селото / социокултурни адаптация, практики и предизвикателства/.

Събитието бе насочено към младежите, на които им предстои да изберат пътя на своето кариерно развитие. Целта бе постигната, интересът им – грабнат , а младшите посланици осъзнаха, че в науката могат да се разказват интересни и завладяващи истории, от които да черпят вдъхновение. Учете, дерзайте и мечтайте млади хора!!!

image

Отново победители в European School Sport Day

ПОРЕДЕН УСПЕХ НА ПГЕЕ – ПЛОВДИВ
За втора поредна година Професионална гимназия по електротехника и електроника спечели първо място в инициативата на BG Active „Европейски ден на спорта“, като част от European School Sport Day.
В надпреварата участваха 28 училища от Пловдив, но нашият екип отново показа висока мотивация за победа, силна воля в различните активности и голям брой участници, както учители, така и ученици. Освен сертификат за участие получихме и парична награда, подкрепена от Община- Пловдив.
Спортът ни дава не само здраве, но и дисциплина, постоянство, целеустременост и сила

#EuropeCodeWeek в ПГЕЕ

На 21.10.2020 г.,  в рамките на общоевропейската инициатива #CodeWeek, в ПГЕЕ се проведе събитието „ПГЕЕ програмира“. За поредна година учениците на ПГЕЕ демонстрираха способностите си и показаха отлични умения и владеене на програмни езици и похвати в информационните технологии. Възпитаниците на гимназията от специалностите „Приложно програмиране“ и „Компютърна техника и технологии“ впечатлиха по-малките си съученици от осми и девети клас, като представиха пред тях свои програмни проекти – 2D PixelArt и 3D игри, разработени съвместно със средата за разработка на игри Unity, конзолна игра, разработена на C++ , тествана и презентирана с помощта на емулатор, 3D баскетболен симулатор разработен на Java. Беше презентиран и модел на ZEN суперкомпютър на база на Raspberry Pi, създаден съвместно от екип от ПГЕЕ и ПГ по механотехника. Учениците Дамян Кушев, Даниил Георгиев и Борислав Танев демонстрираха разработката си, реализирана под ръководството на ментора им Атанас Костов – управител на Пловдив Тех Парк и изпълнителен директор на ИТ Академия АД. Разработката представлява няколко едноплаткови компютри Raspberry Pi 3 свързани и конфигурирани да изпълняват инструкции като една машина, така тяхната изчислителна мощ се обединява. Осмокласниците и деветокласниците бяха много впечатлени от постиженията на по-големите си съученици и заявиха ентусиазма си в бъдеще също да станат част от #CodeWeek.

#ДаКодирашЕЗабавно

DSC_9411

DSC_9396

DSC_9385

DSC_9384

DSC_9368

DSC_9361

DSC_9357

DSC_9464

DSC_9441

DSC_9427

DSC_9420

DSC_9416

Младшите посланици на ПГЕЕ в борба с дезинформацията

На 23.10.2020 г. Младшите посланици на ЕП в ПГЕЕ се включиха в обучение, организирано от Асоциацията на европейските журналисти на тема „Фалшиви новини по време на пандемия: как да ги разпознаваме и да ги разобличаваме“. Актуалният проблем в ситуацията на пандемия и инфодемия е породен от стреса и глада за информация от медиите и социалните мрежи, които правят хората много по-склонни да приемат фалшивите новини за достоверни и да споделят непроверено и невярно съдържание.
Възпитаниците на гимназията ентусиазирано се включиха в уебинара, посветен на проблема за фалшивата информация за пандемията от Covid-19, която залива медийното пространство. Алесандро Траверсари (9а клас), Петко Димитров (9д клас), Алекс Иванов (10в клас), Георги Лазин (10д клас), Калоян Атанасов (10д клас), Борислав Асенов (11в клас) и Тодор Даракев (11 в клас) взеха активно участие в дебата за видовете фалшиви новини, разпознаването на пропагандата и непотвърдената информация, както и възможностите за противодействието на фалшиви известия в условията на световната здравна криза. Чрез викторините за „лъжа или истина“, игрите за типовете фалшиви новини и усвояване на начините за ограничаването им младшите посланици се мотивираха да търсят и разпознават източниците на неточна и вредна информация с цел да спомогнат за нейното ограничаване и избягване на опасния й ефект.
Вашата активност деактивира дезинформацията! Бъдете критични, бъдете мислещи, бъдете европейски граждани!

viber_image_23320-10-23_22-33-47

viber_image_2020-10-23_22-33-46

viber_image_2020-10-23_22-33-416

МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ПГЕЕ – гр. ПЛОВДИВ С ПРИЗОВИ МЕСТА ВЪВ ВИКТОРИНАТА „ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ“

 

На 06.10.2020 г. младши посланици на Европейския парламент към ПГЕЕ – гр. Пловдив завоюваха първо и второ място във викторината „ Европейски ден на езиците“ по инициатива на ИЦ „Европа директно – Пловдив“. Викторината – състезание включваше въпроси, насочени към: езикови факти, неповторими думи, скоропоговорки на различни езици, игри за запаметяване; игрословици, знания за известни личности , които говорят различни езици.

В оспорваната надпревара се включиха ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив”, ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, Национална търговска гимназия – Пловдив, ПГАСГ„Арх. Камен Петков” – Пловдив, СУ „Васил Левски” Карлово, СУ „Хр. Ботев”– гр. Лъки, ПГ „Петър Парчевич” – Раковски, ПГ „Аксаков” – Пазарджик” и  ПГИТ „Велинград”. Алесандро Траверсари и Петко Тепов от 9 „а“ клас безапелационно завоюваха призовите места и доказаха, че ПГЕЕ – гр. Пловдив заслужено се нарича „Училище посланик на Европейския парламент“ !

viber_image_2020-10-06_18-17-33

viber_image_2020-10-06_18-17-34

 

МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ПГЕЕ ЗАД КУЛИСИТЕ НА ЕП

    На 26 септември се отбелязва Денят на многоезичието. Младшите посланици на ПГЕЕ – гр. Пловдив се включиха в онлайн среща, организирана от Европейския парламент и надзърнаха зад кулисите му.  Събитието беше излъчено на английски, френски, немски, италиански, полски и испански език. Бяха организирани и онлайн семинари, посветени на многоезичието и начина, по който то придава формата и облика на Европейския съюз. Възпитаниците на ПГЕЕ научиха повече за историята на европейското езиково богатство, опита и отговорностите на специалистите преводачи и как технологиите подпомагат и развиват мултиезиковото общуване.

viber_image_2020-09-30_07-05-02

viber_image_2020-09-30_07-05-00