ПГЕЕ – гр. Пловдив отбеляза Световния ден на философията

На 19 ноември 2020 година в ПГЕЕ – гр. Пловдив със специално организирано събитие беше отбелязан Световният ден на философията.

Събитието се състоя от няколко части. В първата ученици от всички десети класове и учители по философия свободно дискутираха по темата „Какво е за мен философията и каква е връзката й с другите изучавани дисциплини”. Във втората част ученици от класовете 9 „д” и 9 „а” представиха пред публика „Историческият развой на философията и ролята на човека в света”. В третата част ученици от 12 „а” клас изнесоха кратка презентация относно изучаването на философията във всеки клас и къде намира тя приложение под заглавие „Дяловете на философията”.

Организатори на събитието бяха преподавателите по философия и гражданско образование  Ангелина Шикова, Петя Величкова, Стоянка Николова. Активно участие в подготовката и протичането взеха Антоанета Тосева – училищен психолог, и Йоанна Григорова – учител по свят и личност и английски език. В ролята на водещ, който показа ораторски и диалогични умения  бе Кръстьо Лалев от 10 „б” клас, специалност „Приложно програмиране”. Сред гостите бяха  зам. директорът инж. Камелия Стоянова и инж. Здравка Георгиева.

Сред участниците се отличиха с  много добре обосновани мнения учениците Христо И. от 10 „а” клас, Ивайло П. от 10 „д” клас, Йоан от 10 „г”, Илиян И. от 10 „в”, Момчил А. от 10 „в”, Мартин В. от 10 „в”, Денис от 10 „ж”, Александър от 10 „ж”, Борис от 10 „ж”, Денислав Д. от 10 ”б”. Завидни презентационни умения показаха Даниел от 9 ”а”, Йоан Лачев от 10 „а”, Хари и Ехиязар от 9 „д”, Петър, Калина и Ралица – и тримата от 12 „а” клас.

От името на всички учители по философия и гражданско образование отправям благодарности към учениците за участието им в този празник, за споделеното им и откровено мнение. Като учители ние изпитахме истинско удовлетворение и видяхме, че усилията ни са възнаградени.

Пожелавам на всички ученици, колеги и родители здраве, радост, вдъхновение и сили, за да продължим да усещаме различните вкусове на живота и да им се наслаждаваме всеки ден!

Сподели Ангелина Шикова – учител по философски цикъл

filosof 1

Filosof

СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ И ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

През учебната 2017/18 година продължи активното сътрудничество на ПГЕЕ с най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се организация с идеална цел, която работи в областта на икономическото образование – Джуниър Ачийвмънт България.

За поредна година ПГЕЕ гр. Пловдив беше включен в съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и  Метлайф България „Знания, които променят живота“ (LifeChanger), който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф. В продължение на 4 месеца, от декември 2017 до март 2018 г. учениците от 11е клас имаха възможност да  подобрят своята финансова грамотност с помощта на образователната програма „Разумни финанси“, разработена от Джуниър Ачийвмънт. Разработеният модул беше представен от инж. Диана Григорова, лектор-доброволец от Метлайф България в рамките на 5 лекции по 2 учебни часа. Учениците завършиха модула с тест и състезание за съставяне на личен бюджет за семейна почивка. Най-добре представилия се ученик, Иван Илиев от 11е клас, участва  във финансовото предизвикателство „Иновационен финансов лагер” проведен  в гр. София на 29 март 2018г.

1

23

Учениците от 11е клас, инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество и координатор на проекта от страна на ПГЕЕ,  и гимназията получиха сертификати за участие в проект LifeChanger.

4

Илиян Пармашки, Димитър Киров  и Атанас Иванов от 10 д клас участваха на 10 и 11 май в иновационен лагер на тема „Суровини и Природни ресурси“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България и решаваха казус, свързан с кръговата икономика и рециклиране на световните ресурси. Инициативата е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials), който се реализира пилотно в България и Румъния. Целта на проекта е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферите зелени технологии, био земеделие, нови индустрии и зелено предприемачество.

Учениците се представиха на много високо ниво, а отборът на Илиян Пармашки бе класиран на трето място.

5

6

7

 

 

 

ДЕН НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

На 26.06.2018 г. в ПГЕЕ за четвърта поредна година се проведе празник на предприемачеството, организирано от инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество.

Гости и жури на проведеното състезание „Най-добър бизнес план“ бяха: Мария Виденова – експерт Логистика от Монди Стамболийски; Димитрина Стоянова от фирма SMC гр. Пловдив; инж. Снежана Тодорова  –  основател  на конкурса и Катя Иванова – главен счетоводител на ПГЕЕ.

1

До състезанието бяха допуснати девет бизнес плана. Своите иновативни идеи, индивидуално или екипно, представиха ученици от 11-тите класове, изучаващи предмета предприемачество. Учениците бяха подготвени отлично, презентираха уверено и увлекателно, впечатлиха журито и гостите с познанията си и оригиналните си идеи.

Единодушно журито определи за победители Васил Христев и Алекс Стамболски от 11 д клас за иновативната и представена по най-добрия начин бизнес идея „Споделени колела“.

2

 

3

Второ място журито присъди на Ангел Видев от 11 г клас, който самостоятелно разработи и представи идеята си за бизнес, представляващ видео услуги с дрон.

4

5

На трето място се класира бизнес плана „Създаване на предприятие за производство на обувки“ на учениците от 11 д клас Александър Башов, Георги Нанчев и Христо Гачовски. Те презентираха идеята си за иновативен продукт Walk Easy – обувка от ново поколение.

7

6

На призьорите бяха раздадени грамоти и награди, осигурени от училището, а всички участници получиха сертификати и награди от фирма „Монди“ гр. Стамболийски.

8

9

 

 

Ден на розовата фланелка

pink1Всяка година последната сряда на февруари е известна като Световен ден за борба с тормоза в училище, популярен като „Ден на розовата фланелка“ . Историята му започва през 2007 година в Канада и е организиран като протест от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, в подкрепа на тормозено дете в тяхното училище.

При откриване на учебната година група по-големи ученици се подигравали и тормозили деветокласник за това, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Тази инициатива бързо стажа популярна в други училища в страната и по света.

За ПГЕЕ-гр.Пловдив честването на този ден също е традиция. През 2018 година Денят е 28 февруари. Символ на идеятаpink2 е розовият цвят и за целта ученици на гимназията изработиха розови панделки, които всеки в училище да закачи, в подкрепа на инициативата. Освен това, за да символизират своята позиция, някои ученици и учители бяха облечени в розови блузи.

По време на изработването на панделките, учениците обсъждаха основни въпроси, свързани с тормоза в училище-какво представлява той, как да реагираме, ако го разпознаем и да сигнализираме, когато някой е подложен на насилие; как можем да го ограничим и колко голяма отговорност за това имат самите те.

pink3

Агресия и кибертормоз

Агресия и кибертормоз

Полезни линкове:

 Брошура за родители – КИБЕРТОРМОЗЪТ

Националният център за безопасен интернет 

Държавна агенция за закрила на детето 

Държавна агенция за закрила на детето – информационна брошура

ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

В случай на насилие над дете:

Национална телефонна линия за деца

Тел.: 116 111

(безплатен от цялата страна)
24 часа в денонощието

В случай на кибернасилие или кибертормоз:

Национален център за безопасен интернет
Тел.: 124 123
или

www.safenet.bg

Предлага информиране, консултиране и помощ за деца.

Обади се!    Довери се!    Сподели!

Тук можеш да споделиш:

  • за проблеми в семейството ти;
  • ако някой те заплашва;
  • ако някой упражнява насилие над теб;
  • ако се чувстваш заплашен или несигурен;
  • ако си объркан и не знаеш как да подредиш нещата;
  • ако си в беда или твой приятел е в беда.

 

Всеки човек има трудни моменти. Не е нужно да минаваме сами през тях. Има с кого да споделиш и да получиш подкрепа.

Свободно място за ученик в 9 клас „Микропроцесорна техника“

ПГЕЕ обявява свободни места за:

1. Едно място – 8 клас, специалност  „Електрообзавеждане на производството“

2. Две места – 9 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, прием след 8 клас

3. Две места – 9 клас, специалност „Електрообзавеждане на производството“, прием след 7 клас

4. Три места – 10 клас, специалност „Компютърни мрежи“, прием след 7 клас

5. Едно място – 10 клас, специалност „Електрообзавеждане на производството“, прием след 7 клас

6. Едно място – 10 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, прием след 7 клас

7. Две места – 10 клас, специалност „Микропроцесорна техника“, прием след 7 клас