СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ ДЖУНИЪР АЧИЙВМЪНТ БЪЛГАРИЯ И ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

През учебната 2017/18 година продължи активното сътрудничество на ПГЕЕ с най-старата, най-голямата и най-бързо развиващата се организация с идеална цел, която работи в областта на икономическото образование – Джуниър Ачийвмънт България.

За поредна година ПГЕЕ гр. Пловдив беше включен в съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и  Метлайф България „Знания, които променят живота“ (LifeChanger), който се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф. В продължение на 4 месеца, от декември 2017 до март 2018 г. учениците от 11е клас имаха възможност да  подобрят своята финансова грамотност с помощта на образователната програма „Разумни финанси“, разработена от Джуниър Ачийвмънт. Разработеният модул беше представен от инж. Диана Григорова, лектор-доброволец от Метлайф България в рамките на 5 лекции по 2 учебни часа. Учениците завършиха модула с тест и състезание за съставяне на личен бюджет за семейна почивка. Най-добре представилия се ученик, Иван Илиев от 11е клас, участва  във финансовото предизвикателство „Иновационен финансов лагер” проведен  в гр. София на 29 март 2018г.

1

23

Учениците от 11е клас, инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество и координатор на проекта от страна на ПГЕЕ,  и гимназията получиха сертификати за участие в проект LifeChanger.

4

Илиян Пармашки, Димитър Киров  и Атанас Иванов от 10 д клас участваха на 10 и 11 май в иновационен лагер на тема „Суровини и Природни ресурси“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България и решаваха казус, свързан с кръговата икономика и рециклиране на световните ресурси. Инициативата е част от съвместен проект на JA Европа и Европейския институт за иновации и технологии (EIT Raw Materials), който се реализира пилотно в България и Румъния. Целта на проекта е да запознае младежите с предимствата на работата със суровини и природни ресурси и възможностите за стартиращ бизнес в сферите зелени технологии, био земеделие, нови индустрии и зелено предприемачество.

Учениците се представиха на много високо ниво, а отборът на Илиян Пармашки бе класиран на трето място.

5

6

7

 

 

 

ДЕН НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО В ПГЕЕ ГР. ПЛОВДИВ

На 26.06.2018 г. в ПГЕЕ за четвърта поредна година се проведе празник на предприемачеството, организирано от инж. Галина Атанасова – преподавател по предприемачество.

Гости и жури на проведеното състезание „Най-добър бизнес план“ бяха: Мария Виденова – експерт Логистика от Монди Стамболийски; Димитрина Стоянова от фирма SMC гр. Пловдив; инж. Снежана Тодорова  –  основател  на конкурса и Катя Иванова – главен счетоводител на ПГЕЕ.

1

До състезанието бяха допуснати девет бизнес плана. Своите иновативни идеи, индивидуално или екипно, представиха ученици от 11-тите класове, изучаващи предмета предприемачество. Учениците бяха подготвени отлично, презентираха уверено и увлекателно, впечатлиха журито и гостите с познанията си и оригиналните си идеи.

Единодушно журито определи за победители Васил Христев и Алекс Стамболски от 11 д клас за иновативната и представена по най-добрия начин бизнес идея „Споделени колела“.

2

 

3

Второ място журито присъди на Ангел Видев от 11 г клас, който самостоятелно разработи и представи идеята си за бизнес, представляващ видео услуги с дрон.

4

5

На трето място се класира бизнес плана „Създаване на предприятие за производство на обувки“ на учениците от 11 д клас Александър Башов, Георги Нанчев и Христо Гачовски. Те презентираха идеята си за иновативен продукт Walk Easy – обувка от ново поколение.

7

6

На призьорите бяха раздадени грамоти и награди, осигурени от училището, а всички участници получиха сертификати и награди от фирма „Монди“ гр. Стамболийски.

8

9

 

 

Ден на розовата фланелка

pink1Всяка година последната сряда на февруари е известна като Световен ден за борба с тормоза в училище, популярен като „Ден на розовата фланелка“ . Историята му започва през 2007 година в Канада и е организиран като протест от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс, в подкрепа на тормозено дете в тяхното училище.

При откриване на учебната година група по-големи ученици се подигравали и тормозили деветокласник за това, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Тази инициатива бързо стажа популярна в други училища в страната и по света.

За ПГЕЕ-гр.Пловдив честването на този ден също е традиция. През 2018 година Денят е 28 февруари. Символ на идеятаpink2 е розовият цвят и за целта ученици на гимназията изработиха розови панделки, които всеки в училище да закачи, в подкрепа на инициативата. Освен това, за да символизират своята позиция, някои ученици и учители бяха облечени в розови блузи.

По време на изработването на панделките, учениците обсъждаха основни въпроси, свързани с тормоза в училище-какво представлява той, как да реагираме, ако го разпознаем и да сигнализираме, когато някой е подложен на насилие; как можем да го ограничим и колко голяма отговорност за това имат самите те.

pink3

Агресия и кибертормоз

Агресия и кибертормоз

Полезни линкове:

 Брошура за родители – КИБЕРТОРМОЗЪТ

Националният център за безопасен интернет 

Държавна агенция за закрила на детето 

Държавна агенция за закрила на детето – информационна брошура

ЗАКОН ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

В случай на насилие над дете:

Национална телефонна линия за деца

Тел.: 116 111

(безплатен от цялата страна)
24 часа в денонощието

В случай на кибернасилие или кибертормоз:

Национален център за безопасен интернет
Тел.: 124 123
или

www.safenet.bg

Предлага информиране, консултиране и помощ за деца.

Обади се!    Довери се!    Сподели!

Тук можеш да споделиш:

  • за проблеми в семейството ти;
  • ако някой те заплашва;
  • ако някой упражнява насилие над теб;
  • ако се чувстваш заплашен или несигурен;
  • ако си объркан и не знаеш как да подредиш нещата;
  • ако си в беда или твой приятел е в беда.

 

Всеки човек има трудни моменти. Не е нужно да минаваме сами през тях. Има с кого да споделиш и да получиш подкрепа.

Свободно място за ученик в 9 клас „Микропроцесорна техника“

ПГЕЕ обявява свободни места за:

1. Едно място – 8 клас, специалност  „Електрообзавеждане на производството“

2. Две места – 9 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, прием след 8 клас

3. Две места – 9 клас, специалност „Електрообзавеждане на производството“, прием след 7 клас

4. Три места – 10 клас, специалност „Компютърни мрежи“, прием след 7 клас

5. Едно място – 10 клас, специалност „Електрообзавеждане на производството“, прием след 7 клас

6. Едно място – 10 клас, специалност „Компютърна техника и технологии“, прием след 7 клас

7. Две места – 10 клас, специалност „Микропроцесорна техника“, прием след 7 клас

ПГЕЕ започва учебната 2017/2018 година с нов интерактивен кабинет за обучение по новата специалност Приложно програмиране

Професионална гимназия по електротехника и електроника-гр. Пловдив стартира учебната 2017/2018 година с нов интерактивен кабинет, специално оборудван за обучение на ученици в новата специалност „Приложно програмиране“. Бъдещите програмисти ще откриват тайните на програмирането и компютърните науки под ръководството на доказани в областта професионалисти, с които ще вървят ръка за ръка в лабиринта на знанието. Новите утвърдени учебни планове на специалността ще предоставят възможност за формиране и утвърждаване на задълбочени и обхватни знания и умения, които ще гарантират подготовката на качествени специалисти с отлични теоретични и практически компетентности, готови да задоволят търсенето на пазара на труда.

21769370_1726794913997504_354328820_o

 

21754869_1726794910664171_1149345625_o