„ПЪТЯТ Е ПО-ЛЕК, КОГАТО ЦЕЛТА Е ЯСНА“

На 10.06.2019г в 9а клас бизнесът и образованието си подадоха ръка и бъдещите програмисти реализираха първата си практическа задача в реални условия – изготвяне на задание от фирма по определени критерии.  Собственик на голяма фирма за писмени преводи, в ролята на клиент,  се превъплъти преподавателят им по английски език – Мария Миланова,  а Никола Вълчанов, представител на бизнеса и техен учител по програмиране, се превърна в шеф на екип. Заедно  разработиха програма, която удовлетвори високите изисквания на капризния мениджър. Идеята за този тип сътрудничество дойде като резултат от дълги разговори за това, какво трябва да може и знае бъдещият кандидат за работа във фирма за програмиране.

Г-н Вълчанов, като представител на Prime Holding AD, предложи бъдещите му колеги да се поставят в реална работна среда и сами да се уверят, че  освен  езици за програмиране и свободно владеене на английски език, трябва да развият умения за работа в екип, справяне с кризисни ситуации, да покажат съобразителност, креативност, логична мисъл и…много търпение към клиентите.

Деветокласниците показаха завидни знания по програмиране и английски език, повод за гордост и удовлетворение на техните преподаватели, и не скриха задоволството си от добре свършената работа. Единодушно обявиха проведения урок за „най-интересния до сега“.

Единодушното мнение на двамата преподаватели е, че ползотворното сътрудничество между бизнеса и образованието, практическите задания, високите изисквания, без компромиси, са ключът към успешната реализация на бъдещите програмисти.

0-02-05-365b8e5b0340a4ef71598b6cfdb1c33a14fe07711aecf3d2bab5bc967f29abda_9c663870

0-02-05-086dd5bbfd3472713ac86481b4ac8e0fa00d98b71ff409ceaa00619185d80782_d277735b

0-02-05-41f4417550a691e1c0f5e8e7149102f390cd2c73c0c1341a6cbd69314dd54127_93c0889e

„20 ГОДИНИ МЕЖДУНАРОДНА ПРОЕКТНА ДЕЙНОСТ“

Untitled

 

На 13.05.2019г Професионална гимназия по електротехника и електроника тържествено чества 20 години международна проектна дейност.

Гости на събитието бяха : Мариана Чолакова– почетен консул на Република Германия в България; Иванка Михайлова– старши експерт в Център за развитие на човешките ресурси, сектор Професионално образование; Юлиян Петров– Национален синдикален лидер на синдикат „ Образование“ към КТ „Подкрепа“; Снежана Александрова – Началник отдел „Координация и европейска интеграция“ в областна администрация; представители на Технически университети, Тракия икономическа зона, Бизнеса, както и бивши и настоящи възпитаници на ПГЕЕ .

Работата по международни проекти гимназията започва през далечната 1998г., когато е създадена европейската програма „Леонардо да Винчи“, като част от програмата „Учене през целия живот“.

През 2011г. Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив за първи път участва и в програма „Коменски“- Solidary in Action , в партньорство с Франция, Финландия, Република Хърватска, Португалия и Италия, в проекта “Studying Together”. Цел на проекта беше чрез разнообразни благотоврителни инициативи, реализирани в рамките на 2 години в партньорските училища, да се съберат средства за финансиране на африканско училище и да се подпомогне образованието на децата в Африка.

През 2012г. ПГЕЕ посреща 85 участници от страните по проекта и реализира съвместен благотоврителен коцерт с участието на партниращите училища. В проектния период бяха реализирани множество благотоврителни кампании, Коледни базари и ученически работилници. В надпреварата за най – голям финансов принос и ученическ активност, ПГЕЕ се класира на второ място след Финландия.

През 2014г. година Европейската комисия създава програмата  Еразъм +. В новата програма  гимназията печели последователно няколко проекта по Ключова дейност 1 в сферата на  професионалното и училищно образование, което повишава авторитета й както на национално, така и на международно ниво.

През 2016г. гимназията реализира и първия си проект в сектор Училищно образование на програма Еразъм + – проектът „Образование без граници“. Партньори са Великобритания и Германия, а в проекта се включват 16 учители от сферата на общото  и професионално образование.  В резултат на реализираните интензивни краткосрочи обучителни куросве е създадена образователна платформа със свободен достъп,  виртуална класна стая, както и набор от електронно базирани уроци.

През настоящата учебна година ПГЕЕ реализира следващия си проект в сферата на училищното образование – „Трансверсални знания за учители – ключови компететности за ученици“. Отново 16 учители реализираха обучения в страните партньори – Испания и Португалия.

За първи път през 2019г. ПГЕЕ е приемаща организация в проект за двуседмична мобилност с цел практика, реализиран съвместно с частната професионална гимназия EP Cior от Португалия и едномесечна мобилност от нашите дългогодишни партньори от Република Чехия.

В края на честването учениците,  осъществили мобилност по проект „Професионално обучение чрез мобилност към успех“  с номер 2018-1-BG01-KA116-047116 , споделиха своя опит, резултати и постижения в следствие на реализираните мобилности. Всички участници получиха сертификати и документ Европас мобилност.

В резултат на дългогодишния опит и професионално изпълнение на проектните дейности,  Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив е удостоена със Сертификат за качество, Сертификат за мобилност, Грамота за цялостно изпълнение на международни проекти и Харта за мобилност в областта на професионалното образование и обучение.

viber image 2019-05-15 , 22.09.47

viber image 2019-05-15 , 22.09.48

viber image 2019-05-15 , 22.09.50

viber image 2019-05-15 , 22.11.23

viber image 2019-05-15 , 22.11.22

Корейски ден

На 18 март се проведе Ден на Корея в Професионална гимназия по електротехника и електроника – град Пловдив. В училището имаше гости от Корея, които запознаваха учениците и учителите с разнообразни традиционни културни мероприятия и действия. Показан беше корейски правопис, на който  имахме възможността да  напишем името си. Също така успяхме да научим правилното писане и четене на техния език. Треньор по таекуондо ни показа разнообразни техники – удари и позиции, които допаднаха на всички ученици. Дори се опитахме да повторим прецизно и точно дадените движения. Получихме и традиционно облекло, с което  навлязохме още повече в културата на Корея и едно от бойните изкуства. И четвърто, но не по важност, ни бяха показани  интересни игри, които предизвикаха  учениците и учителите да се замислят преди да играят. А след това беше представена презентация за лагер в Южна Корея, който пример накара  присъстващите да погледнат на живота с различен поглед. В презентацията се разказваше как човек не трябва да  ограничава своите мисли, а да се организира и да пробва нови неща. Дори имаше и лични примери, които ни провокираха да си представим как бихме могли да се усъвършенстваме духовно и физически.

      „Когато човек пътува разбира различни интересни и неща за всяка от държавите. Аз лично съм обиколил 60 държави и  успях да погледна на живота с различни очи. Начинът ми на мислене се промени, разшири  се погледът ми над нещата“- думи на господин Уон Шик Хонг.

korea1

korea2

 

Лекция по Здравословен начин на живот

     В модернизирания свят, в който живеем, сме се превърнали в малки машинки, които непрестанно изобретяват гениални неща за спесяване на своето време, за да може да го запълним с работа или задължения от всякакъв тип, подценявайки основните човешки потребности. За някои от нас,  те дори не фигурират в ежедневието, а са жизнено важни за поддържането на пълноценен живот.  Днес е изкуство да се върнеш към корените си, да се обърнеш към тялото си, да „слушаш какво ти казва то“ и да разчетеш правилно сигналите; да не го програмираш, а да се водиш от него! Днес е изкуство да съумееш да живееш природосъобразно и да водиш здравословен начин на живот!

     В продължение на месец няколко ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника-гр.Пловдив, „заровихме главите си“ в необятния свят от информация, обхващаща всички аспекти по темата: Здравословен начин на живот, за да сигнализираме у своите съученици и преподаватели тази ценна лампичка на здравето. Заедно със своя училищен психолог, г-жа Магдалена Бакалова, успяхме да извлечем най-важното и най-ценното; това, което е приложимо и е общовалидно за здравия човек. Оформихме всичко това, по начин, който да бъде интересен за аудиторията и лесен за разбиране, за да успее всеки да приложи, с желание, към своя дневен режим.

     На 20 март в Ритуална зала към училище  представихме своята лекция по Здравословен начин на живот пред съученици, наши преподаватели и ръководството на гимназията. Целта на инициативата ни беше простичка-да предложим алтернатива на навиците, които сме изградили, също толкова бързо усвоими, но много по-благотворни днес и в дългосрочен план.

     „Храни се с качествена храна“, „Бъди физически активен“ и „Осигурявай си пълноценен сън и почивка“ – основните фактори, включващи се в здравословния начин на живот, представихме, разделени на групи. Наша съученичка сподели личния си опит с един от разпространените режими на хранене IFFYM (If It Fits Your Macros), което беше любопитно за тези, които практикуват фитнес и също следват подобни.

     Лекцията ни провокира дискусия, създаде интерес и накара гостите ни да се замислят за себе си. Засегнахме много аспекти, представихме пътна карта, лесна за следване, и изключително полезна информация. Събудихме любопитвсвото на присъстващите към възможностите за трансформиране на рутината. Публиката беше очарована от цялостното ни представяне и мултимедийната ни презентация. Преподавателите ни поощтриха да представим пред всеки клас в училище своята лекция и ни дадоха различни идеи как да достигнем до повече хора.

     Поради огромния интерес на нашите съученици, решихме да подготвим тема, която да бъде допълнение на Здравословния начин на живот и отново да представим на нашия училищен семинар. Ние вярваме, че човек може да бъде отговорен към себе си и да си дава всичко необходимо, за да бъде здрав и да живее щастливо! Дори и това да изисква на пръв поглед много усилия, сме убедени, че инвестицията си струва!

55564209_383933932399637_5023944806590578688_n

54433842_395276504599621_5930358248086437888_n

54514978_2496861823675670_3943775392233422848_n