Благотворителен коледен базар

На 17.12.2017 г. „Младежки център“ – Пловдив организира коледен базар, в който взеха участие ученици от пловдивските училища, включително и ПГЕЕ. Предварително подготвените картички и лакомства от учениците от ученическия съвет бяха продадени на посетителите на базара, като събраните средства ще бъдат дарени за благотворителни цели.

25511044_373781369758995_1624333827_o

25552542_373781363092329_1705998179_o

Успехи – Васил Димитров 10а

На 13-14.10.2017 г. се проведе Европейско първенство по карате Киокушин за юноши, девойки, мъже и жени. На състезанието взе участие ученикът от 10а Васил Георгиев Димитров, който завоюва престижното второ място в тежка категория и стана вицеевропейски шампион. Васил Димитров е възпитаник на сенсей Драган Драганов. Състезателят от гр. Садово е многократен държавен първенец, европейски шампион за 2016 г. в Берлин, Германия трикратен вице- европейски шамион и трети на Световно първенство в гр. Варна. Следващото състезание, което предстои на Васил е Световно първенство в Токио, Япония на 24-25.11.2017, там той се надява да достигне световния връх.

22489829_1689203684454158_4287746410534712436_n (2)

Отличие на ПГЕЕ в Горна Оряховица

ПГЕЕ – ПЛОВДИВ С ДИПЛОМА ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ И ПАРИЧНА НАГРАДА ОТ 500 лв.

от Второто издание на форума „Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица – 2017 г.

Изложението с конкурсен характер за младежко техническо творчество тази година се проведе с международно участие и с награден фонд. Конкуренцията беше много голяма – 58 екипа (над 300 участници, сред които ученици, студенти и младежи от цялата страна и от Украйна, и Румъния участваха в инициативата. Наградите бяха разпределени в три категории – училища, академични институции и фирми. Разработките се оцениха от жури с председател проф. инж. Георги Попов от ТУ София.

ПГЕЕ – Пловдив се представи с два проекта:

  • Метеорологичен дрон, който извършва измерване на няколко параметъра на въздуха – отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определената височина, създаден от екип в състав: Александър Корчев, Захари Парунев,  Иван и Живко с ръководител  инж. Васил Цветков. Устройството е конструирано на база платформата Arduino, като получената информация може да бъде съхранявана в паметта на устройството или да се предава към други устройства.  По време на състезанието екипът  направи демонстрации в реални условия. Проектът се подкрепя от фирма „Милара“ и фирма SMC.
  • Информационна система за отчитане на присъствие. Тя е разработена от 10-класниците Никола и Марин от специалност „Компютърна техника и технологии” с ръководител инж. Никола Николов. Учениците са разработили прототип на системата, базиран на платформата Arduino. Системата може да работи самостоятелно или интегрирана в професионална система за контрол на достъпа или други системи за сигурност. Проектът се подкрепя от фирма Фирма“SG GROUP“.

Председателят на журито проф. инж. Георги Попов сподели: „Тази година конкуренцията е много силна и разработките са много по-сериозни.“, но това не попречи на момчетата от ПГЕЕ – гр. Пловдив да се върнат от Горна Оряховица с Диплома за активно участие и парична награда от 500 лв.marin

image1

dron

image3

 

 

Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“

На 31.03.2017 г.  в гр. Варна за поредна година се проведе Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“, организирано от ТУ-Варна, Община Варна и РУО – Варна. Новост в регламента бяха конкурсите за лого и постер по темата на състезанието. Учениците участваха в още две категории – изнасяне на доклад и представяне на проект с изработен макет. В състезанието се включиха 88 гимназисти от Варна, Бургас, Пловдив, Козлодуй, Горна Оряховица, Севлиево, Стара Загора,  Димитровград, Габрово, Мадан, Казанлък и Книжа.

Ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив се представиха отлично и извоюваха призови места. В конкурса за лого първо място спечели Пламен Бегов от ХII Е клас с ръководител инж. Георги Томов. Неговият проект официално бе представен като лого на състезанието. На второ място се нареди Благовест Ганев от ХI А клас с ръководител инж. Тодорка Добрева .

На първо място в конкурса за постер бе отличен Нестор Тасков от VIII Ж клас с ръководител инж. Здравка Георгиева. На второ място се класира  Любомир Пройчев от ХI Е клас с ръководител инж. Георги Томов .

Организаторите бяха разделили представянето и оценяването на проектите в две секции с отделно жури.

Проектът „Вакуумен влак“ на Георги Перилов от ХI Г клас с ръководител инж. Нина Райчева грабна най-високото отличие в първа секция. Специалната награда на журито за презентационни умения взе екипът в състав Даниел Давчев Х Ж клас, Рангел Савов и Ивилиян Линев от Х Е клас  за представянето на  проекта „Яхтата на бъдещето“. Техни ръководители са Мария Проданова, инж. Нина Райчева и инж. Елена Динчийска.

Във втора секция трето място спечели проектът „Екологичен електроенергиен комплекс“ на Ангел Ангелов, Тодор Ангелов, Янко Георгиев и Васил Попчев от Х Ж клас, с ръководители Мария Проданова, инж. Нина Райчева и инж. Елена Динчийска. Силната презентация на този екип привлече вниманието на журито.

Равносметката от участието на учениците от ПГЕЕ – гр. Пловдив са три първи места, две втори места, едно трето място и една специална награда на журито.