Успехи – Васил Димитров 10а

На 13-14.10.2017 г. се проведе Европейско първенство по карате Киокушин за юноши, девойки, мъже и жени. На състезанието взе участие ученикът от 10а Васил Георгиев Димитров, който завоюва престижното второ място в тежка категория и стана вицеевропейски шампион. Васил Димитров е възпитаник на сенсей Драган Драганов. Състезателят от гр. Садово е многократен държавен първенец, европейски шампион за 2016 г. в Берлин, Германия трикратен вице- европейски шамион и трети на Световно първенство в гр. Варна. Следващото състезание, което предстои на Васил е Световно първенство в Токио, Япония на 24-25.11.2017, там той се надява да достигне световния връх.

22489829_1689203684454158_4287746410534712436_n (2)

Отличие на ПГЕЕ в Горна Оряховица

ПГЕЕ – ПЛОВДИВ С ДИПЛОМА ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ И ПАРИЧНА НАГРАДА ОТ 500 лв.

от Второто издание на форума „Младежко техническо творчество” в Горна Оряховица – 2017 г.

Изложението с конкурсен характер за младежко техническо творчество тази година се проведе с международно участие и с награден фонд. Конкуренцията беше много голяма – 58 екипа (над 300 участници, сред които ученици, студенти и младежи от цялата страна и от Украйна, и Румъния участваха в инициативата. Наградите бяха разпределени в три категории – училища, академични институции и фирми. Разработките се оцениха от жури с председател проф. инж. Георги Попов от ТУ София.

ПГЕЕ – Пловдив се представи с два проекта:

  • Метеорологичен дрон, който извършва измерване на няколко параметъра на въздуха – отчита температура, влажност и атмосферно налягане на определената височина, създаден от екип в състав: Александър Корчев, Захари Парунев,  Иван и Живко с ръководител  инж. Васил Цветков. Устройството е конструирано на база платформата Arduino, като получената информация може да бъде съхранявана в паметта на устройството или да се предава към други устройства.  По време на състезанието екипът  направи демонстрации в реални условия. Проектът се подкрепя от фирма „Милара“ и фирма SMC.
  • Информационна система за отчитане на присъствие. Тя е разработена от 10-класниците Никола и Марин от специалност „Компютърна техника и технологии” с ръководител инж. Никола Николов. Учениците са разработили прототип на системата, базиран на платформата Arduino. Системата може да работи самостоятелно или интегрирана в професионална система за контрол на достъпа или други системи за сигурност. Проектът се подкрепя от фирма Фирма“SG GROUP“.

Председателят на журито проф. инж. Георги Попов сподели: „Тази година конкуренцията е много силна и разработките са много по-сериозни.“, но това не попречи на момчетата от ПГЕЕ – гр. Пловдив да се върнат от Горна Оряховица с Диплома за активно участие и парична награда от 500 лв.marin

image1

dron

image3

 

 

Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“

На 31.03.2017 г.  в гр. Варна за поредна година се проведе Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние“, организирано от ТУ-Варна, Община Варна и РУО – Варна. Новост в регламента бяха конкурсите за лого и постер по темата на състезанието. Учениците участваха в още две категории – изнасяне на доклад и представяне на проект с изработен макет. В състезанието се включиха 88 гимназисти от Варна, Бургас, Пловдив, Козлодуй, Горна Оряховица, Севлиево, Стара Загора,  Димитровград, Габрово, Мадан, Казанлък и Книжа.

Ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника – гр. Пловдив се представиха отлично и извоюваха призови места. В конкурса за лого първо място спечели Пламен Бегов от ХII Е клас с ръководител инж. Георги Томов. Неговият проект официално бе представен като лого на състезанието. На второ място се нареди Благовест Ганев от ХI А клас с ръководител инж. Тодорка Добрева .

На първо място в конкурса за постер бе отличен Нестор Тасков от VIII Ж клас с ръководител инж. Здравка Георгиева. На второ място се класира  Любомир Пройчев от ХI Е клас с ръководител инж. Георги Томов .

Организаторите бяха разделили представянето и оценяването на проектите в две секции с отделно жури.

Проектът „Вакуумен влак“ на Георги Перилов от ХI Г клас с ръководител инж. Нина Райчева грабна най-високото отличие в първа секция. Специалната награда на журито за презентационни умения взе екипът в състав Даниел Давчев Х Ж клас, Рангел Савов и Ивилиян Линев от Х Е клас  за представянето на  проекта „Яхтата на бъдещето“. Техни ръководители са Мария Проданова, инж. Нина Райчева и инж. Елена Динчийска.

Във втора секция трето място спечели проектът „Екологичен електроенергиен комплекс“ на Ангел Ангелов, Тодор Ангелов, Янко Георгиев и Васил Попчев от Х Ж клас, с ръководители Мария Проданова, инж. Нина Райчева и инж. Елена Динчийска. Силната презентация на този екип привлече вниманието на журито.

Равносметката от участието на учениците от ПГЕЕ – гр. Пловдив са три първи места, две втори места, едно трето място и една специална награда на журито.

Футболистите на ПГЕЕ за втори пореден път национални шампиони

1496760327_ele

 

Младите футболисти на Професионалната гимназия по електротехника и електроника за втори път прославиха България на голям международен форум. Възпитаниците на старши треньора Янко Радев са единствените в страната, които са играли на две поредни ученически световни първенства. Преди две години в Гватемала те се класираха на престижното 9-то място, сега станаха 12-ти от 24 отбора в Прага при изключително силна конкуренция. А веднага след завръщането си като на шега грабнаха втора поредна държавна титла, побеждавайки на финала академията на Христо Стоичков в Етрополе с 2:1.

Успехите на Електротехникума никак не са случайн. В отбора са събрани талантливи юноши от всички пловдивски школи – Локо, Ботев, Ботев 2002, Марица, Спартак, Сокол Марково. На световното в Прага отборът на Янко Радев изигра общо 8 мача, като в предварителната група записа минимални победи срещу Люксембург и Индия и загуби от световния шампион от 2015 г. Турция, Чили и Хърватска, което им отреди 4-то място в потока. Ако бяхме спечелили последния мач щяхме да сме втори и да влезем в осмицата. Нямахме ден – ударихме две греди, три пъти излизахме сами срещу вратаря, но отстъпихе на хърватите с 1:0, разказва треньорът.

След това пловдивчани победиха силния тим на Сърбия, който остана след нашите – на 13-то място. При 1:1 им дадоха дузпа в последната минута, вратарят ни хвана ъгъла и принуди нападателя да извади топката над гредата в аут. При ответната ни атака успяхме да реализираме, а сърбите отчаяно налягаха по земята, разказва Янко Радев. След това тимът на ПГЕЕ направи равен с Дания, последва нова загуба от Хърватска и 12-то място в крайното класиране. В подреждането пловдивчани оставиха зад себе си силни футболни нации като Сърбия, Словения, Чехия, Словакия, Белгия, Унгария и др.

Световен шампион стана отборът на Катар – изненадващо, но напълно заслужено, след победа с 2:1 на финала срещу Германия. Катарците надиграха съперника по всички параграфи – все едно за тях сега започваше първенството – с енергия, мощ и заряд. Някякъв частен колеж, но вероятно бяха събрани от половин Азия. За пръв път гледах германски тим без самочувствие и идея в играта, коментира Янко Радев. Трети се класира Австрия, пред Бразилия. Двукратният световен шампион през 2013 и 2015 г. Турция остана на осмо място. Организаторите ни похвалиха, че сме се представили достойно и само малшансът ни е попречил за осмицата. Имахме и двама-трима контузени състезатели, което допълнително ни затрудни, казва още старши треньорът.

Специална благодарност към всички клубове, в чиито школи играят футболистите от отбора. Те трябва да се гордеят със своите възпитаници. Момчетата обмениха опит с представители на световни футболни сили и това само може да им помогне, тъй като израснаха физически и тактически. Пролича си на финалите на държавното непосредствено след световното, на което обърнахме срещите с Варна и Етрополе от 0:1 пасив. Което означава, че имаме отличен колектив от истински приятели на терена със здрава психика и самочувствие. Още веднъж благодарим и на училищното ръководство и на директорката Стоянка Анастасова за огромната подкрепа, която винаги са ни оказвали, както и на всички, които са съпричастни за израстването на тези момчета завършва Янко Радев.

На световното в Чехия честта на ПГЕЕ и България защитаваха: Красимир Богдански, Кирил Нушев, Димитър Пасков, Димитър Тонев, Йордан Кръстев, Кръстю Милев, Цветан Бурдев, Стоимен Тотков, Мариян Тонев, Любомир Лалов, Атанас Църцев, Никола Порязов, Димитър Козов, Николай Петров, Ивайло Христов, Виктор Банков, Желязко Калинов и Павлин Стойчев.

След това на финалите на държавното в Етрополе Богдански, Нушев, Тонев, Бурдев, Лалов, Църцев и Порязов не играха, тъй като са в по-горната възраст. На техните места треньорът се довери на Георги Ст. Иванов, Илия Е. Иванов, Милко Баданов, Слави Бонев и Георги А. Димитров.

Източник

0e3cadb53c2860f5361017fa7dd5c24a